Hvorfor investorer ønsker en større rolle i utformingen av FNs bærekraftsmål

En titt på SDG-alternativene i forkant av FNs toppmøte "Summit of the Future"

Lindsey Stewart 20.09.2024 | 13:08
Facebook Twitter LinkedIn

 chart

Hvis du ønsker å skape en positiv bærekraftig effekt gjennom investeringer, vil du sannsynligvis bruke et globalt rammeverk: de 17 målene for bærekraftig utvikling som FN ble enige om i 2015.

Disse er en del av 2030-agendaen for bærekraftig utvikling som ble vedtatt av FNs medlemsland. Bærekraftsmålene er «en universell oppfordring til handling for å få slutt på fattigdom, beskytte planeten og sikre at alle mennesker innen 2030 kan nyte godt av fred og velstand». De samfunnsmessige målene kunne ikke vært høyere. Ingen fattigdom, ingen sult, likestilling mellom kjønnene, klimatiltak, helse, fred og rettferdighet er alle ord som står sentralt.

Men mer enn halvveis i den tiltenkte syklusen er det tydelig at vi er langt unna å nå bærekraftsmålenes delmål. FNs generalsekretær António Guterres erklærte nylig at bare 15% var i rute. Også utenfor FN er det andre som er bekymret for at «ved å velge utrolig ekspansive mål har vi mistet ansvaret for fremgang», sa David Miliband, president og administrerende direktør i International Rescue Committee, som er en ikke-statlig organisasjon som yter bistand i konflikt- og katastroferammede områder, på et arrangement i London nylig.

Så kommer FNs Summit of the Future, som avholdes i New York 22.-23. september, og som har som mål å finne nye måter å oppfylle bærekraftsmålene på. Og denne gangen ønsker investorene å være en del av samtalen.

Investorer vil ha en større rolle i bærekraftig utvikling

Så hva gikk galt? Investorene var ikke en del av diskusjonen, ifølge en undersøkelse utført av Morningstar Sustainalytics i sommer. (Morningstar Sustainalytics vil delta på toppmøtet med det formål å formidle investorenes syn på bærekraftig utvikling til FN, særlig viktigheten av data om miljø, sosiale forhold og selskapsstyring for å støtte opp om bærekraftsmålene).

Svarene fra undersøkelsen med 40 institusjonelle investorer viste at 95% av disse organisasjonene ikke var involvert i utviklingen av bærekraftsmålene for rundt 10 år siden. I dag mener imidlertid 85% av dem at ESG-analyser og -investeringer har en viktigere rolle å spille i arbeidet med å nå bærekraftsmålene.

Investorene som har svart på undersøkelsen vår, ønsker seg for eksempel et politisk miljø som støtter selskaper som ønsker å implementere bærekraftsmålene, og investorfokuserte rammeverk som er bedre tilpasset den praktiske anvendelsen av målene. Og som Miliband antyder ovenfor, ville et mer intenst fokus på noen få nøkkelområder, særlig klimaendringer og bekjempelse av fattigdom, være ønskelig.

For øyeblikket ser det ut til at integrering av ESG-aspekter i investeringer spiller en mye større rolle i disse investorenes prosesser enn integrering av bærekraftsmålene. Men det er ikke galt: De to henger nøye sammen. Hvis bærekraftsmålene er destinasjonen, slik FNs medlemsland har blitt enige om, er målingene som viser fremgang på ESG-områdene, viktige milepæler på veien. Hvis du ikke ser dem, er du sannsynligvis på feil vei.

Men undersøkelsen vår ga likevel et overraskende resultat. Nesten alle (97,5%) av investorene integrerte ESG-aspekter i investeringsbeslutningene sine på en eller annen måte. Men bare 35% av disse hevdet at bærekraftsmålene spilte en «betydelig» eller «avgjørende» rolle for hvordan de gjorde dette. Respondentene oppga ofte at bærekraftsmålene bidro til å informere dem om bærekraft og påvirkning, men at de ikke var sentrale for investeringsbeslutningene deres.

Hvilke SDG-alternativer er tilgjengelige for investorer i dag?

En rask titt gjennom Morningstar Direct viser at det er få fond som refererer direkte til de globale målene. Min kollega Quinn Rennell fant 44 fond som refererer direkte til bærekraftsmålene. Du kan se de 15 største fondene, målt etter forvaltningskapital, i tabellen nedenfor. I USA er iShares MSCI Global Sustainable Development Goals ETF SDG et alternativ.

chart

Selv om dette fører til at man velger aksjer som oppfattes å gjøre mindre skade på samfunnet og miljøet, bør investorer som søker diversifisering, være oppmerksomme på dette. Det er ikke overraskende at disse fondene har null eller minimal eksponering mot forsvarsaksjer eller konvensjonelle energiaksjer, gitt deres rolle i konflikter og klimaendringer.
Det er bemerkelsesverdig at bare tre sektorer - teknologi, helse og industri - står for over 60% av verdien av aksjene i disse fondene.

Det finnes kanskje ingen sterkere illustrasjon på at vi fortsatt har en lang vei å gå før tankegangen som ligger til grunn for bærekraftsmålene, gjenspeiles i vanlige forretnings- eller investorstrategier. Det fremtidige toppmøtet, og investorenes vilje til å delta, kan vise seg å bli et vendepunkt.

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Lindsey Stewart  er sjef for Investment Stewardship Research hos Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer