Er europeiske aksjer sårbare for et Nvidia-ledet AI-ras?

Den siste tidens nedgang i amerikanske teknologiaksjer har fått europeiske motparter til å reagere

Michael Field, CFA 13.09.2024 | 11.46
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia building

Forrige onsdags børsfall var det verste vi har sett siden 5. august, og likhetene sluttet ikke der. Nvidia (NVDA) og andre chipprodusenter ledet an i nedgangen, og tapene har blitt gjentatt av de europeiske AI-yndlingene Arm Holdings (ARM) og ASML (ASML), som begge har tapt 10% i løpet av den siste uken.

Da nedsalget fant sted den 5. august, var vi raskt ute med å påpeke at markedene faktisk var noe undervurdert, og at de økonomiske forholdene faktisk var i bedring. Derfor burde investorene benytte anledningen til å fylle opp aksjeeksponeringen til en redusert pris.

Heldigvis for oss skjedde denne innhentingen raskt, og markedene hentet stort sett inn det tapte i løpet av et par uker etter nedsalget. Det store spørsmålet er om noe har endret seg siden den gang, og om investorer bør følge samme strategi nå.

Europeiske aksjer er fortsatt billige

De europeiske aksjemarkedene handles for tiden med en rabatt på nesten 6% i forhold til virkelig verdi. Har aksjemarkedene vært billigere tidligere? Ja, men de er langt fra dyre i dag.

På sektornivå er situasjonen mer blandet. Helsesektoren og industrisektoren er marginalt overpriset, mens andre sektorer stort sett er i tråd med markedsverdiene, med en rabatt på rundt 5% i forhold til virkelig verdi. De største forskjellene i verdsettelsen finner vi i områder som forbruksvarer og eiendom, der sektorspesifikke utfordringer holder verdsettelsen tilbake.

Argumentene for rentekutt har blitt enda sterkere

Det makroøkonomiske bildet har også endret seg siden august, i og med at det har kommet nyere data om BNP-vekst og inflasjon - to nøkkelkomponenter i sentralbankenes beslutninger om fremtidige rentekutt og dermed den viktigste drivkraften for aksjemarkedene i 2024.

I årets andre kvartal økte BNP-veksten med 0,6% i Storbritannia og med 0,3% i euroområdet, ikke overveldende vekst, men solid. Spesielt når man tar i betraktning hvor vi kommer fra. Storbritannia gikk inn i en teknisk resesjon i 2023, med to kvartaler på rad med negativ vekst, og euroområdet unngikk samme skjebne med knapp margin. Økonomene spår nå en vekst på rundt 1% for begge regionene for hele 2024, noe som definitivt er et skritt i riktig retning.

Den andre makrokomponenten vi fikk mer klarhet i i august, var inflasjonen. Etter en marginal oppgang i juli falt inflasjonen i Europa igjen i august. I både Storbritannia og euroområdet viste inflasjonsmålingene en økning på 2,2% på årsbasis, noe som betyr at inflasjonen er innenfor rekkevidde av målet på 2%. Vi har kommet langt fra de nesten tosifrede nivåene i 2022, ikke minst takket være den strammere pengepolitikken som Bank of England og Den europeiske sentralbanken har innført.

Så hva betyr alt dette? I hovedsak har dataene som er publisert den siste måneden, støttet opp om fremtidige rentekutt på kort sikt. 85% av økonomene som Reuters har spurt, forventer at ECB vil kutte renten igjen denne uken. For BoE vil september trolig komme for tidlig for et nytt rentekutt, men økonomene spår ytterligere to rentekutt i november og desember. Kumulative rentekutt er en sterk støtte for den økonomiske veksten og kan føre til ytterligere vekst i Europa neste år, noe som favoriserer aksjer.

Hvilke europeiske aksjer står i fare for et teknologikrasj?

Så hvor ligger risikoen i Europa, og kan den nylige nedgangen i amerikanske teknologiaksjer føre til en smitteeffekt på markedet? Det korte svaret er nei.

I en screening av overvurderte aksjer i vårt europeiske dekningsunivers finner vi færre enn 40 navn. Blant de 20 mest overvurderte aksjene i Europa finner vi bare ett eneste stort teknologiselskap: tyske SAP (SAP). Resten av listen består av en variert gruppe aksjer, hvorav mange er involvert i industri- eller produksjonsvirksomhet, som Siemens (SIE) og Rational (RAA), eller i luksusvaresegmentet, som Ferrari (RACE) og Hermes (RMS). Derfor er ikke europeisk teknologi et svakt punkt som kan føre til en bredere markedsnedgang.

Etter vår mening er de fleste store teknologiselskapene (som er der raset startet) ikke overvurdert. Vi anser ASML for å være rundt 25% undervurdert, mens ARM Holdings handles til eller rundt sitt estimat for virkelig verdi. Den europeiske økonomien er svak, men beveger seg i riktig retning, og det forventes ytterligere rentekutt innen kort tid. Den banebrytende investoren Ben Graham sa en gang at «på kort sikt er markedene en stemmemaskin, og på lang sikt er de en veiemaskin». Markedene kan være sentimentdrevne, og kortsiktige perioder med volatilitet kan vedvare, men for langsiktige investorer er det ikke noe dårlig tidspunkt å være investert på.

Michael Field er europeisk markedsstrateg hos Morningstar

 

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
ARM Holdings PLC ADR138,36 USD1,11Rating
ASML Holding NV ADR787,84 USD-2,22Rating
Ferrari NV457,53 USD-1,14Rating
Hermes International SA1 909,00 EUR-0,88Rating
Rational AG890,00 EUR-0,78Rating
SAP SE199,58 EUR-0,53Rating
Siemens AG165,72 EUR-0,38Rating

Om forfatteren

Michael Field, CFA

Michael Field, CFA  Senior equity analyst for Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer