Nordiske aksjer med en bred økonomisk vollgrav

Blant de elleve nordiske aksjene som Morningstars analytikere belønner med en bred økonomisk vollgrav, finner vi navn som Elekta, Novo Nordisk, Kone og Atlas Copco

Johanna Englundh 29.08.2024 | 12.10
Facebook Twitter LinkedIn

ekonomiska vallgravar

Vollgraver er gode til å beskytte mot drager ... og konkurrenter. Selskaper som har en bred økonomisk vollgrav, har et bærekraftig, materielt konkurransefortrinn som gjør det mulig for selskapet å tjene meravkastning på kapitalen over lang tid og holde konkurrentene på avstand. Morningstars analytikere gir hvert selskap de overvåker, en vurdering av den økonomiske vollgraven: bred, smal eller ingen.

Av de totalt 44 nordiske aksjene som Morningstars analytikere følger, har elleve blitt belønnet med en bred økonomisk vollgrav.

1. Alfa Laval ALFA
2. Assa Abloy ASSA B
3. Atlas Copco ATCO B
4. Coloplast COLO B
5. Elekta EKTA B
6. Kone KNEBV
7. Kongsberg Gruppen KOG
8. Novo Nordisk NOVO B
9. Novonesis NSIS B
10. Saab SAAB B
11. Wärtsilä WRT1V

Disse selskapene opererer i sektorer som spenner fra medisinske instrumenter og utstyr, spesialiserte industrimaskiner, bioteknologi til spesialkjemikalier. Blant aksjene med en bred økonomisk vollgrav finner vi flere som anses som overpriset for øyeblikket, mens bare én er underpriset.

Det er stjernevurderingen som indikerer om en aksje er billig, dyr eller rimelig priset i forhold til analytikernes vurdering av dens indre verdi, eller estimatet på dens virkelige verdi. Aksjer som handles med store rabatter i forhold til virkelig verdi, får de høyeste stjernene (4 eller 5 stjerner), mens aksjer som handles med store premier i forhold til virkelig verdi, får lavere stjerner (1 eller 2 stjerner). 3 stjerner betyr at den nåværende aksjekursen ligger nær analytikerens estimat av virkelig verdi.

 

Nedenfor finner du de viktigste Morningstar-ratingene for de nordiske aksjene som har en bred økonomisk vollgrav, samt et utdrag fra analytikerens siste rapport.

Alfa Laval ALFA

Analytiker: Grant Slade, CFA

Vi anser at Alfa Laval har en bred økonomisk vollgrav basert på selskapets tekniske dyktighet og omfattende merittliste når det gjelder å levere utstyr og løsninger innen de tre nøkkelteknologiene - varmeoverføring, separasjon og strømningsstyring - som oppfyller høye ytelses- og sikkerhetskrav i de ulike industrivertikalene der selskapet opererer.

Alfa Laval klassifiserer produktutvikling som en av sine kjernevirksomheter, og ser det som den viktigste faktoren for å sikre selskapets ledende posisjon innen sine kjerneteknologier. Derfor reinvesterer Alfa Laval vanligvis 2-3% av den årlige omsetningen i FoU-programmet for å utvikle nye produkter og løsninger - betydelig mer enn de fleste av konkurrentene, både i absolutte og relative termer. Som et resultat av dette har Alfa Laval en betydelig større patentportefølje enn sine konkurrenter, med rundt 50 nye patentsøknader og lansering av rundt 100 nye produkter hvert år.

Assa Abloy ASSA B

Analytiker: Grant Slade, CFA

Vi tillegger Assa Abloy en bred vollgrav basert på immaterielle eiendeler og byttekostnader, som selskapet har bygget opp over flere tiår - både organisk og uorganisk gjennom sin kraftige oppbygging av de globale markedene for låser og fysiske adgangsløsninger.

Assa Abloys markedsledende varemerker er synonymt med sikkerhet, pålitelighet og innovative produkter. Assa Abloys globale merkevareportefølje senker i sin tur søkekostnadene for systemintegratorer og låsesmeder som installerer Assa Abloys brede utvalg av produkter for lås- og adgangsløsninger - spesielt i det kommersielle segmentet av markedet, der ca. 70% av Assa Abloys omsetning kommer fra. Den lange levetiden til Assa Abloys brede produktsortiment - som ofte varer fra en bygning oppføres til den trenger en større renovering - skaper dessuten høye byttekostnader som beskytter Assa Abloys betydelige og svært lønnsomme ettermarkedssalg av egne reservedeler og ettermarkedstjenester.

Atlas Copco ATCO A

Analytiker: Grant Slade, CFA

Vi mener at Atlas Copcos rykte som bransjeleder innen innovasjon og produktkvalitet, kombinert med høye byttekostnader, bidrar til å beskytte selskapets inntektsstrøm mot konkurranse. Vi anser industrikompressorvirksomheten - kompressorteknologisegmentet som står for ca. 50% av konsernets driftsinntekter - som den mest konkurranseutsatte virksomheten.

Vi anser også at virksomheten for vakuumutstyr drar nytte av omdømmebaserte og kundebyttebaserte kilder. Til syvende og sist gir Atlas Copcos konkurransefortrinn en bred og relativt stabil bruttofortjenestemargin, noe vi ser som en indikasjon på prismakt, særlig i lys av konsernets kapitalfattige driftsmodell - der konsernet outsourcer rundt 75% av sine direkte produksjons- og monteringskostnader.

Coloplast COLO B

Analytiker: Debbie S. Wang

Vi har lenge beundret Coloplasts konkurransefortrinn og oppgraderte nylig vår vurdering av den økonomiske vollgraven til bred på grunn av selskapets avkastning og konsekvente evne til å oppnå en avkastning på investert kapital som ligger godt over kapitalkostnadene.

Coloplasts «moat» stammer hovedsakelig fra stomi, kontinenspleie og urologi, der selskapet har vært i stand til å utnytte immaterielle eiendeler og noen ganger overgangskostnader. Selskapet har en lang historie med meningsfull innovasjon på de to førstnevnte områdene. Vi liker at stomi og urologi har en vollgrav. Det globale markedet for stomiprodukter på 2 milliarder dollar drar nytte av immaterielle eiendeler og omstillingskostnader, og er den typen stabilt oligopol vi liker å se. Coloplast er markedsleder med en anslått markedsandel på 40%; Convatec og det privateide Hollister deler omtrent resten av markedet.

Elekta EKTA B

Analytiker: Alex Morozov, CFA

Markedet for RT-utstyr kjennetegnes av svært høye etableringshindringer på grunn av betydelige immaterielle rettigheter og teknisk knowhow, og høye byttekostnader som følge av betydelige opplæringskostnader og risiko for avbrudd.

Kombinasjonen av en høy Herfindahl-ratio, betydelige etableringshindringer og en moderat grad av rivalisering gir RT en fordelaktig posisjon sammenlignet med flere andre segmenter i utstyrsbransjen. Til tross for et visst potensial for prispress i fremvoksende markeder, der kundene har en tendens til å være mer kostnadsbevisste, anser vi graden av rivalisering mellom hovedaktørene som moderat, og vi forventer ikke at de to selskapene vil engasjere seg i en knusende og verdiødeleggende priskrig.

Kone KNEBV

Analytiker: Grant Slade, CFA

Kones høye avkastning på investert kapital er et resultat av en kombinasjon av selskapets bærekraftige konkurransefortrinn - som inkluderer omdømmebaserte immaterielle eiendeler, kundebyttekostnader og kostnadsfordeler innen heistjenester - og forretningsmodellen med lav kapitalbinding. Kones forretningsmodell - som har en relativt fleksibel kostnadsstruktur for produksjon og installasjon av nytt utstyr - bidrar ytterligere til å fremme sterke økonomiske resultater gjennom hele konjunktursyklusen.

Kones omdømmebaserte immaterielle eiendeler gir også et konkurransefortrinn som gir tilgang til det lukrative nedstrømsmarkedet for heistjenester. Her kan Kone tjene penger på sin lange merittliste ved å konvertere nye installasjoner til sin globale service- og vedlikeholdsportefølje.

Kongsberg Gruppen KOG

Analytiker: Loredana Muharremi, CFA

Vi vurderer at Kongsberg har en bred vollgrav basert på omstillingskostnader og immaterielle verdier i form av ingeniør- og teknisk kompetanse og langvarige kunderelasjoner. Kongsbergs virksomhet er godt diversifisert mellom det sivile markedet og forsvarsmarkedet, med global tilstedeværelse i mer enn 40 land og fire hovedforretningsområder: Kongsberg Maritime, Kongsberg Defence & Aerospace, Kongsberg Digital og Kongsberg Discovery.

Om lag 60% av selskapets inntekter kommer fra det sivile forretningsområdet, mens resten kommer fra forsvarsvirksomheten. Forsvarssektoren bidrar imidlertid med 50% av selskapets gjennomsnittlige EBIT.

Novo Nordisk NOVO B

Analytiker: Karen Andersen, CFA

Novo Nordisks sterke immaterielle rettigheter innen diabetes og relaterte kardiometabolske sykdommer som fedme gir selskapet en bred økonomisk vollgrav som vil beskytte lønnsomheten på lang sikt. En fokusert forsknings- og utviklingsstrategi gjør det mulig for selskapet å forlenge patentbeskyttelsen gjentatte ganger gjennom innovasjon.

Effektive produksjonsteknikker og stordriftsfordeler har gjort det mulig for Novos insulinvirksomhet å levere sterk global lønnsomhet, noe selskapet deler med de to eneste andre globale insulinaktørene, Sanofi og Eli Lilly.

Vi tror imidlertid ikke at Novos kostnadsfordeler er sterke nok til å være en kilde til en vollgrav for hele selskapet, gitt at Novos fundament raskt har skiftet fra insulin (20% av salget i 2023) til GLP-1-behandlinger (70% av salget i 2023).

Novonesis NSIS B

Analytiker: Diana Radu, CFA

Vi mener at Novonesis har en bred vollgrav basert på immaterielle eiendeler, byttekostnader og kostnadsfordeler. Fusjonen mellom Novozymes og Chr. Hansen har ført sammen to ledende selskaper innen biologiske løsninger med mer enn hundre års erfaring innen fermenteringsteknologi og bioteknologi, noe som danner grunnlaget for deres egenutviklede teknologi. Dette kan spores tilbake til deres danske arv, ettersom Danmark er ansett som sentrum for fermenteringsteknologi.

Novonesis har en dominerende posisjon i både enzym- og kulturmarkedet, med en markedsandel på rundt 50% i hvert marked. Konkurransen er relativt gunstig i begge bransjer, ettersom de i stor grad er duopolistiske. IFF er den nest største aktøren i disse markedene, med en markedsandel på rundt 20% i hvert marked, etterfulgt av DSM-Firmenich med en markedsandel på rundt 5-6%, som i stor grad er begrenset til mat- og drikkevaresegmentet.

Saab SAAB B

Analytiker: Loredana Muharremi, CFA

Vi mener at Saab har en bred økonomisk vollgrav i form av immaterielle eiendeler og omstillingskostnader, som finnes i forsvarsmarkedet. Selskapet genererer rundt 95% av sine inntekter fra forsvarsvirksomhet, mens de resterende inntektene kommer fra sivil virksomhet.

Økte spenninger globalt, særlig mellom Vesten og Kina og Russland, fører til økte forsvarsutgifter i Europa og Asia-Stillehavsregionen. Som følge av krigen mellom Russland og Ukraina vil nesten alle europeiske land øke sine forsvarsbudsjetter til minst 2% av BNP i årene som kommer. Dette gir Saab langsiktige muligheter til å kapitalisere på sin geografiske tilstedeværelse og sitt produkttilbud.

I 2023 rapporterte Saab en rekordstor ordrereserve på ca. 128 milliarder svenske kroner. Dette gir et innblikk i den fremtidige virksomheten, ettersom forsvarsprogrammer ofte varer i mange tiår, og salgs- og fortjenestemarginene vanligvis øker etter hvert som programmene når full produksjon og ettermarkedet begynner å ta av.

Wärtsilä WRT1V

Analytiker: Grant Slade, CFA

Vi mener at Wartsila har en bred vollgrav som understøttes av immaterielle eiendeler i sitt tilbud av marint kapitalutstyr.

Høye byttekostnader for kundene bidrar også til premiumprising og opprettholder det finansielle overskuddet for Wartsilas marine ettermarkedsvirksomhet. Vi mener at Wartsilas lange erfaring med å levere høytytende, pålitelige og sikre skipsmotorer, fremdriftssystemer og utstyr utgjør en immateriell eiendel som senker søkekostnadene for de risikoutsatte skipsbyggerkundene og for de endelige eierne og operatørene av fartøy med utstyr installert av Wartsila.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Alfa Laval AB462,20 SEK-0,22Rating
Assa Abloy AB Class B329,10 SEK0,34Rating
Atlas Copco AB Class B157,50 SEK-0,91
Coloplast A/S Class B942,00 DKK0,02Rating
Elekta AB Class B65,30 SEK-1,21Rating
KONE Oyj Class B49,82 EUR-0,99Rating
Kongsberg Gruppen ASA1 101,00 NOK0,00Rating
Novo Nordisk A/S Class B922,10 DKK0,39Rating
Novonesis AS Class B467,80 DKK-0,23Rating
Saab AB Class B233,00 SEK0,32Rating
Wartsila Corp18,70 EUR-0,61Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer