Disse fire forvalterfeilene fanget vår oppmerksomhet

Én dårlig beslutning betyr ikke nødvendigvis at en leder er dårlig, men vi følger nøye med på hva disse lederne gjør videre

Hyunmin Kim 23.08.2024 | 12.39
Facebook Twitter LinkedIn

Error/Mistake UK Main

De fleste investeringsstrategiene høres bra ut på papiret. Djevelen ligger imidlertid alltid i detaljene, og ulikheter i implementeringen fører til resultatspredning blant fond som tilsynelatende følger den samme gode strategien. Konsekvent implementering er avgjørende for at investorene skal lykkes.

Gode forvaltere kan også ta dårlige beslutninger. De er tross alt mennesker. Selv om et enkelt dårlig trekk ikke betyr at en forvalter er dårlig, holder Morningstars analytikere et våkent øye med dem som slurver med gjennomføringen av sine ellers fornuftige investeringsprosesser. Her trekker vi frem fire slike fond. Den overordnede Morningstar Medalist Rating gir investorene en pekepinn på analytikernes tillit til hver strategi.

Bankaksjer slår tilbake

Det sølvrangerte Parnassus Mid-Cap (PARMX) har nylig gjort tabber i aksjevalget med store tap som førte til en nedgradering av prosessrangeringen i januar 2024. Fondet investerer vanligvis en stor del av sine eiendeler i selskaper med bred eller smal Morningstar Economic Moat Rating sammenlignet med referanseindeksen (i dette tilfellet Russell Midcap Index).

Fondet hadde imidlertid en ukarakteristisk høy (mer enn 10%) allokering i selskaper uten en økonomisk vollgrav fra midten av 2016 til slutten av 2022. Noen av disse beholdningene inkluderte SelectQuote (SLQT), First Republic Bank (FRCB) og den nå nedlagte Signature Bank, noe som førte til betydelige tap for strategien. Firmaet hentet inn en erfaren forvalter i 2024 for å bidra til å identifisere utilsiktede risikoer, men hans fokus på vekstaksjer kan påvirke fondets nedsidebeskyttelse.

Styrker blir til svakheter

Forvalterne i bronserangerte Hartford MidCap (HFMCX ) har gjort noen feiltrinn i det siste. Medforvalter Phil Ruedis historiske styrkeområder, som helsevesen og teknologi, har vært de svakeste områdene de siste tre kalenderårene. Teamet solgte seg ut av mindre aksjer som var avhengige av godkjenninger av enkeltmedisiner, etter dårlige resultater i 2021 og 2022, men aksjeutvalget i disse sektorene fortsatte å svekke resultatene i 2023. Medforvalter Mark Whitaker var ikke helt uten skyld i sin feilaktige forvaltning av First Republic Bank, som ble beslaglagt av Federal Deposit Insurance Corporation i april 2023. Teamet byttet ut en analytiker og revurderte alle porteføljeposisjonene, men det gjenstår å se hva resultatet blir. En lavere overbevisning i investeringsteamet resulterte i en nedgradering av People Pillar Rating til Average fra Above Average i januar 2024, og et tilskudd i slutten av juni endrer ikke fondets utsikter.

«Dårlig timet» nedsalg i energisektoren

Enkelte fond har en dristig strategi som krever en særlig konsekvent gjennomføring. Davis NY Venture (NYVTX) er et slikt fond, og det har slitt med å levere. Feil i aksjevalg og sektortiming i flere ulike markedsmiljøer har hopet seg opp, for eksempel den dårlig timede utgangen fra energiaksjer i midten av 2020. Et annet eksempel er den store posisjonen i New Oriental Education & Technology Group (EDU), som nådde en topp på rundt 6% av eiendelene i 2021 før aksjekursen falt med mer enn 90%. Selv om dristige veddemål på sektorer og regioner er forventet ut fra denne strategien, forverret en lang periode med dårlig plasserte veddemål de langsiktige utsiktene. Dette førte til en nedgradering av People Pillar Rating til Average fra Above Average i oktober 2023.

Ukarakteristiske kortsiktige handler

Avslutningsvis er Alger Small Cap Focus (AOFAX) med bronserangering verdt å se nærmere på ettersom forvalter Amy Zhang prøvde seg på noen ukarakteristiske kortsiktige handler. Fondets resultater falt kraftig fra slutten av 2021 til begynnelsen av 2022, da noen av handlene gikk i minus. Mens porteføljen beveget seg tilbake mot helsevesen og teknologi (hovedforvalterens styrkeområder) i 2023, bygget den også opp posisjoner i spekulative biotekaksjer uten inntjening, inkludert Cabaletta Bio (CABA), en av porteføljens 10 største beholdninger i januar 2024. Å investere i selskaper i en tidlig fase er ikke uvanlig for vekststrategier for små selskaper, men det er uvanlig for dette fondet, som historisk sett har foretrukket selskaper med mer velprøvde forretningsområder.

Denne artikkelen ble først publisert i juli 2024-utgaven av Morningstar FundInvestor. Last ned et gratis eksemplar av FundInvestor ved å besøke dette nettstedet

 

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Hyunmin Kim  er Manager Research Analyst hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer