Amerikansk inflasjonsrapport baner vei for rentekutt i september

Dempede KPI-data fortsetter en trend med flere måneder med moderat inflasjon og legger press på Federal Reserve

Sarah Hansen 20.08.2024 | 11.07
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve

Konsumprisindeksen for juli viste at den årlige inflasjonen i USA falt til det laveste nivået siden mars 2021, noe som støtter opp under investorenes forventninger om at den amerikanske sentralbanken vil senke renten på sitt kommende septembermøte.

KPI steg med 2,9% i juli sammenlignet med for ett år siden og med 0,2% sammenlignet med juni, ifølge data som ble offentliggjort onsdag av Bureau of Labour Statistics. Disse tallene var stort sett i tråd med økonomenes forventninger. Kjerne-KPI, som ekskluderer volatile mat- og energipriser, steg med 3,2% på årsbasis og 0,2% på månedsbasis.

Det lave inflasjonstallet er en fortsettelse av en flere måneder lang trend med lav inflasjon - et tegn på at inflasjonspresset som førte til en av de mest aggressive innstramningssyklusene i historien, endelig har avtatt.

"Dagens inflasjonstall gir ytterligere støtte til Feds aggressive rentekutt fra og med september", sier Preston Caldwell, sjefsøkonom for Morningstar i USA. Han advarer om at de månedlige inflasjonstallene kan forbli volatile, men sier at risikoen for en større økonomisk nedgang begynner å veie tyngre enn risikoen for en ny inflasjonsbølge.

Noen analytikere har allerede antydet at Fed har ventet for lenge med å sette ned renten, og peker på økende arbeidsledighet og risikoen for en resesjon. Selv om dette ikke er Caldwells basisscenario, sier han at en langvarig økonomisk nedgang vil bidra til å løse inflasjonsproblemet.

Høydepunkter fra KPI-rapporten for juli

  • KPI steg 0,2% i løpet av måneden etter å ha falt 0,1% i juni
  • Kjerne-KPI steg 0,2% etter en økning på 0,1% i juni
  • KPI steg 2,9% på årsbasis etter en oppgang på 3,0% måneden før
  • Kjerne-KPI steg med 3,2% fra året før, etter en økning på 3,3% i juni

Bruktbilprisene bidrar til lavere inflasjon

Prisene i kjernevarekategorien falt med 0,3% på månedsbasis i juli, sier Caldwell. Denne nedgangen var i stor grad drevet av fallende priser på nye og brukte biler. Han peker også på fallende klespriser, som bidro til at prisene på ikke-varige goder falt med 0,3% i løpet av måneden.

På tjenestesiden sier Caldwell at et kjøligere arbeidsmarked og lavere lønnsvekst begynner å påvirke prisene. For eksempel var inflasjonen i restaurantbransjen 4,1% på årsbasis i juli, sammenlignet med toppen på 8,8% i mars 2023. «Nå som lønnsveksten har avtatt til rundt 4%, er det rom for at inflasjonen kan falle ytterligere på områder som restaurantbransjen», legger han til.

Fortsatt høy boligprisvekst

Boligprisveksten økte noe til 0,38% i juli, mot 0,23% i juni. Boligkostnadene, som omfatter husleie og tilsvarende kostnader for boligeiere, har vært en av de største drivkreftene bak inflasjonen de siste to årene.

«Målt i forhold til året før er boliginflasjonen på 5%, og den er ene og alene ansvarlig for å holde kjerneinflasjonen over Feds mål på 2%», sier Caldwell.

Sanntidsdata om boligkostnader har en tendens til å dukke opp med et etterslep i KPI-dataene, noe som tyder på at det er mer rom for at boliginflasjonen kan falle i de kommende månedene. «Ledende data om husleier tyder sterkt på at boligprisveksten bør fortsette å avta», sier Caldwell.

Kommer Fed til å kutte renten i september?

På bakgrunn av indikasjoner på at økonomien er i ferd med å bremse opp, for eksempel stigende arbeidsledighet, er markedene nesten sikre på at Fed vil sette ned renten på sitt septembermøte.

Obligasjonshandlerne ser en 56,5% sjanse for et kutt på 0,25% i den føderale fondsrenten og en litt mindre sjanse for et kutt på 0,50%, ifølge CME FedWatch Tool. Markedene ser en 43,20% sjanse for at renten vil falle mellom 4,25% og 4,50% innen utgangen av 2024, en nedgang på ett prosentpoeng totalt sett.

Caldwells basisscenario for september er et kutt på 0,25%, noe som vil gi en styringsrente i intervallet 5,00-5,25%. «Selv om økningen i arbeidsledigheten er et faresignal, ser andre arbeidsmarkedsindikatorer mer gunstige ut», sier han. «For ikke å snakke om at den økonomiske aktiviteten fortsetter å vokse i et solid tempo inntil videre, selv om vi forventer en oppbremsing i løpet av det neste året».

På lengre sikt, sier Caldwell, «krever en optimal pengepolitikk et betydelig kutt i styringsrenten på kort sikt». Markedene ser ut til å være enige, og aktørene forventer et kutt på 2% i Feds styringsrente på møtet i september 2025.

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  er markedsreporter for morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer