Derfor straffes Vestas og Ørsted etter kvartalsrapporter

Video: Morningstar Senior Equity Analyst Matthew Donen belyser de pågående utfordringene for vindkraftselskaper, men trekker også frem positive fremtidsutsikter

Johanna Englundh 18.08.2024 | 22.49
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Velkommen til Morningstar. I en tid der verden trenger mer ren energi enn noensinne, står vindkraftselskapene overfor flere utfordringer, blant annet skyhøye kostnader, nedskrivninger i milliardklassen etter kansellering av prosjekter og en kamp for å finne langsiktige kjøpere. To av verdens ledende aktører i bransjen har nettopp lagt frem resultatene for andre kvartal, og Matthew Donen, senioranalytiker i Morningstar, er med meg i dag for å dykke dypere ned i alt dramaet.

Matthew, la oss begynne med Vestas. De offentliggjorde sine resultater i går. Hva var din oppfatning av rapporten?

Matthew Donen: Vel, det har vært en svært begivenhetsrik uke hvis du er Vestas-aksjonær. De slapp faktisk en uplanlagt handelsoppdatering på mandag, noen dager før resultatfremleggelsen, som inneholdt en profittadvarsel, noe som tok investorene på sengen og sendte aksjekursen ned 8 % på dagen. En revisjon på 300 millioner dollar i servicekostnadene for å vedlikeholde flåten av vindturbiner førte til nok et kvartal med driftstap for Vestas. Dette er nå det andre kvartalet på rad med driftsunderskudd, og selskapet hadde opprinnelig guidet for en fortjenestemargin på mellom 4 % og 5 %. Så det er definitivt en overraskelse for investorene. Selv om vi ikke forventer at det skuffende andre kvartalet vil gjenspeile seg i resten av året, krever det en betydelig forbedring i inntjeningen for resten av året. Og vi senket vårt estimat for virkelig verdi med 3 % til 180 DKK.

Englundh: Som du nevnte, fikk Vestas-aksjen en smell på mandag, men vi så også det samme med Ørsted i dag da de rapporterte resultatene for 2. kvartal. Hva var det som overrasket markedet her, tror du? Det har jo vært tegn til utfordringer i sektoren en god stund, ikke sant?

Donen: Ja, og jeg mener, investorer hater overraskelser. Og både Vestas og Ørsted leverte overraskelser i sine resultatrapporter for andre kvartal. I Vestas' tilfelle var det servicevirksomheten som ble rammet, noe som førte til at selskapet rapporterte et driftsunderskudd for kvartalet. Ørsted annonserte en ny nedskrivning på 500 millioner dollar, noe som overrasket investorene, og de rapporterte et nettotap for kvartalet på over 1,5 milliarder danske kroner.

Englundh: Så hvis vi ser på Vestas' og Ørsteds aksjekurser siden begynnelsen av året, er det to forskjellige historier som utspiller seg. Ørsted er opp ca. 4 %, mens Vestas er ned ca. 26 %. Hvorfor er det slik?

Donen: Jeg tror mye av det har å gjøre med investorenes holdning til begge disse virksomhetene da vi gikk inn i 2024. I Vestas' tilfelle var momentumet ganske positivt, etter å ha levert et lønnsomt andre halvår av 2023. Resultatene i første og andre kvartal har selvfølgelig vært svært skuffende, med to kvartaler på rad med driftsunderskudd. I Ørsteds tilfelle var stemningen imidlertid ekstremt negativ. De rapporterte om nedskrivninger og kanselleringer for milliarder av dollar, særlig i USA. Og jeg tror markedet ignorerte noen av vekstutsiktene som Ørsted hadde. Og selv om de hadde litt problemer med dagens resultater, bekreftet de guidingen for hele året, noe som er ganske positivt og betryggende for investorene. Til syvende og sist tror jeg investorene i begge selskapene vil trenge noen flere kvartaler på rad med stabile resultater før tilliten er gjenopprettet.

Englundh: Hvis vi ser på vindkraftsektoren som helhet, hva vil du si er de viktigste mulighetene og utfordringene fremover?

Donen: Den største muligheten er at overgangen til fornybar energi akselererer. Jeg tror det gjenspeiles i COP 28-målet om å tredoble kapasiteten for fornybar energi innen 2030. Vi ser også en økt etterspørsel etter strøm på grunn av datasentre og viktigheten av å innføre kunstig intelligens. Og når det gjelder utfordringene, tror jeg de to største vi ser, er en økning i prisene på vindturbiner, noe som motvirker investeringer i nye fornybare energiprosjekter, samt kommende valg i noen geografiske områder der det er et veldig polarisert syn på ren energi.

Englundh: Takk for at du ble med meg i dag, Matthew. Til neste gang er jeg Johanna Englundh for Morningstar.

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Orsted A/S442,50 DKK-0,87Rating
Vestas Wind Systems A/S159,15 DKK-2,12Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer