De beste europeiske utbytteaksjene for august 2024

Denne månedens artikkel fokuserer på fire europeiske legemiddelaksjer, deriblant Novartis og Roche

Fernando Luque 12.08.2024 | 11.33
Facebook Twitter LinkedIn

Cartera de dividendos

Å investere i utbytte er mer komplisert enn det høres ut som. Du må ikke bare se på direkteavkastningen, men også på selskapets utbyttehistorikk, finansielle styrke og ikke minst verdsettelsen.

Hos Morningstar gjør vi dette ved å konstruere spesialiserte utbytteindekser og beregne en virkelig verdi for selskapene. Basert på disse Morningstar-indeksene (du kan lese mer om metoden som brukes i slutten av artikkelen), har vi valgt ut de beste europeiske utbyttebetalerne.

Juli var en positiv måned for europeiske utbytteselskaper. Indeksen vi bruker som referanseindeks for kategorien Europe High Dividend Equity, Morningstar DM Eur Div Yld >2,5 % NR, steg med 3,0% målt i euro, mens den bredere europeiske markedsindeksen Morningstar Europe NR steg med 1,5%.

Men vårt utvalg av de beste europeiske utbytteselskapene gjorde det enda bedre, med en gjennomsnittlig avkastning på 4,7% (se tabellen i slutten av artikkelen for hvert selskaps avkastning).

På vår liste over selskaper er dette de 10 selskapene som steg mest i forrige måned.

Av de ti selskapene er fire fra finanssektoren. Det er særlig de britiske bankene Natwest Group og Barclays PLC (BAR), den franske banken Crédit Agricole (ACA) og den italienske banken UniCredit (UCG) som skiller seg ut.

Tabellen nedenfor viser de europeiske utbytteaksjene som gjorde det dårligst på listen vår i forrige måned.

Bilselskaper som Stellantis (STLAM), Mercedes Benz Group (MBG), BMW (BMW) og Volkswagen AG (VOW3) dominerer listen.

Legemiddelaksjer fortsetter å øke utbyttet

August er en måned full av nyheter om selskapenes kvartalsresultater, men det er en svært stille måned når det gjelder utbyttebetalinger. Vanligvis utbetaler selskaper mer enn ett utbytte i løpet av året. De kan betale et delårsutbytte, som utbetales til aksjonærene i løpet av året, og de kan betale et endelig utbytte, som utbetales på slutten av året. Men et selskap kan også betale ett enkelt utbytte.

Dette er tilfellet for de fleste av helseselskapene på listen vår: Novartis AG (NVN), Sanofi (SAN) og Roche (ROG). Det fjerde selskapet, GSK (GSK), betaler kvartalsvise utbytter. Det er derfor et godt tidspunkt å se på utbyttene fra denne gruppen av selskaper.

Novartis (NVN)

Novartis utbetalte et utbytte på 3,30 CHF den 11. mars, sammenlignet med et utbytte på 3,20 CHF i fjor, en økning på 3,1%. Selskapet har tradisjon for å øke utbyttet år etter år siden 1996. Med dagens kurs har selskapet en forventet direkteavkastning på 3,5%, men av de fire helseselskapene på vår liste har det den minst attraktive verdsettelsen. Neste utbytte forventes å bli utbetalt i mars neste år.

Det er det foretrukne helseselskapet for forvaltere av europeiske aksjefond med høy direkteavkastning, og det lå på tredjeplass i disse fondenes samlede porteføljer ved utgangen av juni (se tabellen nedenfor).

Sanofi (SAN)

Det franske selskapet betalte et årlig utbytte på 3,76 euro i mai i fjor, opp fra 3,56 euro året før. Utbytteøkningen i år var på 5,6%. I likhet med Novartis har Sanofi en lang tradisjon for å øke sitt årlige utbytte, og har økt det de siste 29 årene.

Av de fire legemiddelselskapene på listen vår har Novartis den høyeste direkteavkastningen (4,07 %) og har en fremtredende posisjon i porteføljene til fond med høye utbytter (rang 5 av 565 aksjer).

Roche Holding (ROG)

Roche er det tredje helseselskapet på vår liste som allerede har utbetalt hele sitt årlige utbytte. Den 18. mars ble det utbetalt et engangsutbytte på 9,60 CHF, sammenlignet med 9,50 CHF i fjor. Av de fire selskapene i sektoren har Roche den laveste direkteavkastningen (3,45%), men den mest attraktive verdsettelsen. Det handles til en Price/Fair Value på 0,73, noe som betyr at det er 27% undervurdert ifølge Morningstars analytikere.

I likhet med Novartis og Sanofi har selskapet hatt en upåklagelig utbyttevekst de siste 10 årene, som vist i illustrasjonen nedenfor.

GSK PLC (GSK)

Det fjerde selskapet innen helsesektoren som vi analyserer denne måneden, er britiske GSK. I motsetning til de tre andre betaler GSK utbytte hvert kvartal, vanligvis i januar, april, juli og november. Det siste kvartalsutbyttet var på 0,15 GBP den 11. juli (i juli 2023 betalte selskapet et utbytte på 0,14 GBP).

GSKs neste kvartalsutbytte vil bli utbetalt den 10. oktober, men for å motta det må investoren være aksjonær i selskapet før 15. august 2024. Dette kalles ex-utbyttedatoen. Utbyttet vil bli kunngjort 31. juli.

GSKs utbyttehistorikk er mer inkonsekvent enn konkurrentene. Vår analytiker Damien Conover anser faktisk at GSKs utbytte historisk sett er for høyt.

"De siste fem årene har GSK utbetalt et utbytte på rundt 70% av normalisert inntjening, noe som sannsynligvis har begrenset muligheten til å reinvestere i selskapet gjennom både intern forskning og utvikling og eksterne oppkjøp av nye legemidler under utvikling.

"I tillegg virket det ekstraordinære utbyttet i 2016 overdrevet og unødvendig. Etter salget av konsumentgruppen i 2022 reduserte selskapet det totale utbyttet til et nivå som sannsynligvis er mer passende i forhold til inntjeningen."

Tabellen viser aksjens posisjon i indeksporteføljen eller den kombinerte porteføljen i kategorien European High Dividend Equity.

Utbyttenyheter for august

2. august: British American Tobacco (BATS) betalte et kvartalsutbytte på 58,88 pence per aksje. Ex-utbyttedato var 27. juni.

6. august: Koninklijke KPN NV (KPN) betalte et kvartalsutbytte på 0,068 euro per aksje.

1. august: Ex-utbyttedato for neste utbytte fra Reckitt Benckiser (RKT) på 80,4 pence, som skal utbetales 13. september.

5. august: Ex-utbyttedato for neste utbytte fra ING Groep NV (INGA), som utbetales 12. august.

8. august: Ex-utbyttedato for neste utbytte fra Unilever (ULVR) på 36,96 pence som utbetales 6. september.

8. august: Ex-utbyttedato for Barclays' (BARC) neste utbytte på 2,9 pence, som utbetales 17. september.

8. august: Ex-utbyttedato for NatWests (NWG) neste utbytte på 6 pence som skal utbetales 13. september (deklarert 26. juli).

9. august: Ex-utbyttedato for neste utbytte fra Koninklijke Ahold Delhaize NV (AD), som skal utbetales 13. september (deklarert 7. august).

15. august: Ex-utbyttedato for neste utbytte fra Rio Tinto (RIO) på 177 pence som skal utbetales 26. september.

15. august: Ex-utbyttedato for neste utbytte fra GSK (GSK) på 15 pence, som skal utbetales 10. oktober.

15. august: Ex-utbyttedato for HSBCs (HSBA) neste utbytte på 10 pence, som utbetales 27. september.

Slik valgte vi ut de beste europeiske utbytteaksjene

Vi valgte først ut alle europeiske aksjer som vårt aksjeanalyseteam følger, og som inngår i Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index. Denne indeksen fokuserer på aksjer som konsekvent betaler utbytte og har evnen til å opprettholde disse utbetalingene. Aksjene er valgt ut fra Morningstar Developed Markets Large Cap Index. Dividend Leaders Index består av de 100 aksjene med høyest avkastning som oppfyller utvalgskriteriene, inkludert ESG-kriterier (Environmental, Social, Governance) basert på Morningstars Sustainalytics-data.

Deretter avrundet vi listen med europeiske aksjer som inngår i minst to av de tre følgende utbytteindeksene: Morningstar Developed Markets Dividend Yield >3 % (denne indeksen sporer avkastningen på aksjer i utviklede markeder med en 12-måneders utbytteavkastning på over 3%), Morningstar Developed Markets Dividend Growth (denne indeksen er utformet for å gi eksponering mot aksjer i Morningstar Developed Market Index med en historie med uavbrutt utbyttevekst og evne til å opprettholde denne veksten) og Morningstar Developed Markets High Dividend Low Volatility (denne indeksen gir eksponering mot aksjer i utviklede markeder med høy utbytteavkastning og sterk finansiell kvalitet, samtidig som den favoriserer dem med lavere volatilitet).

Totalt ble 51 selskaper valgt ut i alfabetisk rekkefølge:

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Barclays PLC220,50 GBX-0,29Rating
Bayerische Motoren Werke AG72,92 EUR-0,76
Credit Agricole SA14,26 EUR0,18Rating
GSK PLC1 629,50 GBX-0,24Rating
Mercedes-Benz Group AG56,54 EUR-0,35Rating
Novartis AG Registered Shares98,41 CHF0,25Rating
Roche Holding AG264,10 CHF-0,56Rating
Sanofi SA103,32 EUR-0,08Rating
Stellantis NV13,59 EUR-0,18Rating
UniCredit SpA37,10 EUR0,53Rating
Volkswagen AG Vorz-Inhaber-Akt ohne Stimmrecht91,08 EUR-1,41Rating

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer