Aksjemarkedet har tatt en plutselig og kraftig vending nedover i august, etter at den brede oppgangen i juli så ut til å gå tom for bensin. Nedgangen i markedet virker å være en kombinasjon av svakere økonomiske nøkkeltall enn ventet - særlig arbeidsrapporten for juli - og negative tekniske faktorer.
Gitt at verdsettelsen av markedet lå over en sammensatt verdi av vårt estimat for virkelig verdi, er vi ikke nødvendigvis overrasket over dette nedsalget. Selv om slike nedsalg er uvanlige, skjer de av og til, og det er ingen grunn til panikk.
Som langsiktige investorer ser vi på markedsforstyrrelser som en god anledning til å rebalansere bort fra overvurderte kategorier og sektorer og heller skifte retning mot undervurderte områder. I våre markedsutsikter for tredje kvartal anbefalte vi for eksempel følgende: "Langsiktige investorer gjør best i å redusere sine posisjoner i vekst- og kjerneaksjer, som er i ferd med å bli stramme, og reinvestere gevinsten i verdiaksjer, som handles med en attraktiv sikkerhetsmargin."
Fremover ser vi fortsatt at den beste porteføljeposisjoneringen er å overvekte områder som handles til en kraftig rabatt i forhold til den reelle verdsettelsen. Disse områdene omfatter verdi- og småaksjer, samt undervurderte sektorer som eiendom, energi og tradisjonell kommunikasjon.
Utsiktene for 2024 sammenlignet med 2022 - hva er annerledes i dag?
I våre markedsutsikter for 2024 i august bemerket vi at vårt mål for pris/virkelig verdi nådde en topp på 1,07 i midten av juli (en av de høyeste målingene siden 2010), omtrent der markedet nådde toppen i slutten av 2021. I våre markedsutsikter for 2022 anbefalte vi investorer å undervekte aksjer, ettersom markedet ville slite i motvind på fire områder: stigende inflasjon, stigende renter, avtagende økonomisk vekst og en innstramming i pengepolitikken fra Federal Reserve. Da disse motvindene utspilte seg i 2022, falt aksjemarkedet med hele 22% før bunnen ble nådd i oktober.
Selv om vårt mål på pris/virkelig verdi ved utgangen av juli var 1,03, noe som representerer en premie på 3% i forhold til våre samlede verdivurderinger, mener vi i dag at investorer bør opprettholde en markedsvektet posisjon i porteføljene sine. Situasjonen nå er veldig annerledes enn i 2022. Av disse fire faktorene er tre i medvind, og bare én er fortsatt i motvind.
Inflasjonen
Siden inflasjonen nådde en topp i midten av 2022, har den vært jevnt nedadgående, og vårt team for amerikansk økonomi forventer at den vil fortsette å avta i år og falle under Feds mål på 2% innen 2025.
Renteutviklingen
Mens rentene steg fra 1,50% til over 4,00% i 2022, spår vi nå at de lange rentene er inne i en flerårig nedadgående trend. Vi forventer at den 10-årige amerikanske statsobligasjonen i gjennomsnitt vil ligge på 3,75% i 2025, 3,00% i 2026 og bunne ut på 2,75% i 2027.
Lettelser i pengepolitikken
I 2022 satte Fed i gang en av de raskeste og kraftigste innstrammingene i pengepolitikken siden 1980-tallet for å bekjempe inflasjonen. Med en inflasjon som er på vei nedover, kan sentralbanken lette på den monetære bremsen og begynne å senke rentene. Vi forventer at Fed vil kutte minst to ganger i år, og at styringsrenten vil falle til intervallet 3,00-3,25% innen utgangen av 2025.
Takten i den økonomiske veksten
Av de fire motvindsfaktorene i 2022 er det bare lavere økonomisk vekst som gjenstår i andre halvdel av 2024. Selv om den siste arbeidsrapporten var svakere enn ventet, forventer vårt amerikanske økonomiteam fortsatt en myk landing og ser ikke for seg noen resesjon på kort sikt.
Vi forventer at den økonomiske veksten vil avta mot slutten av året og stagnere i første halvdel av 2025. I andre halvdel av neste år forventer vi imidlertid at økonomien vil ta seg opp etter hvert som effekten av de pengepolitiske lettelsene begynner å slå gjennom i realøkonomien.
Hva bør en investor gjøre i dag?
Hold deg rolig. Det brede aksjemarkedet handles bare litt over virkelig verdi, og vi anbefaler derfor at investorer posisjonerer seg med en markedsvekt innenfor sine langsiktige aktivaallokeringsmål mellom aksjer og rentebærende eiendeler. Ettersom den økonomiske veksten forventes å avta i løpet av de neste kvartalene, kan aksjemarkedene bli mer volatile i sommer, og nedgang kan gi en mulighet til å vende tilbake til overvekt i aksjer.
Innenfor aksjer ser vi fortsatt den beste verdsettelsen i verdikategorien og i små selskaper. Undervurderte sektorer som bør overvektes, omfatter eiendom, energi og kommunikasjon. Innenfor disse sektorene mener vi imidlertid at det fortsatt er viktig å velge enkeltaksjer.
Overvurderte sektorer som bør undervektes, er blant annet industri, forbruksvarer, teknologi og finans. Men selv innenfor overvurderte sektorer finnes det ofte mange undervurderte muligheter for de investorene som er villige til å bruke tid på å lete etter dem.