I forkant av rapporten, er det på tide å kjøpe, selge eller holde Novo Nordisk?

Den danske legemiddelgiganten Novo Nordisk offentliggjør sin neste rapport den 7. august.

Karen Andersen, CFA 06.08.2024 | 12.16
Facebook Twitter LinkedIn

ozempic novo nordisk

Europas største selskap målt etter markedsverdi offentliggjør sin resultatrapport for andre kvartal den 7. august.

Kan Novo Nordisk (NOVO B), som står for 34% av det globale diabetesmarkedet, inklusive omtrent halvparten av både det 15 milliarder dollar store insulinbehandlingsmarkedet og det nesten 40 milliarder dollar store GLP-1-markedet, holde tritt med etterspørselen etter sine diabetes- og fedmeprodukter? Den danske legemiddelgigantens førsteprioritet er utvilsomt å øke tilbudet av GLP-1-behandlinger, og vi mener at utviklingen med å øke tilbudet av lavere startdoser i USA tyder på at de kan være villige til å fortsette å behandle disse pasientene med høyere doser senere i år.

Selv om etterspørselen etter Novo Nordisks diabetes- og fedmeprodukter fortsetter å øke, forventer vi at Novo og konkurrenten Eli Lilly vil fortsette å stå overfor prispress i GLP-1-markedet etter hvert som volumene øker, selv før et tredje selskap kommer inn på markedet. Til tross for at Novo og Lilly er de eneste betydelige aktørene i GLP-1-markedet, står Novo overfor prispress på både diabetes- og fedmeprodukter i arbeidet med å øke forsikringsdekningen.

Virkelig verdi-estimat for Novo Nordisk

Med sin 2-stjerners rating mener vi at Novo Nordisk-aksjen er overvurdert og handles til en premie på 45% i forhold til den estimerte virkelige verdien på 600 danske kroner.

Selv om vi fortsatt ser Novo Nordisk som et selskap med store muligheter og sterke immaterielle rettigheter innenfor kardiometabolske sykdommer, mener vi at den høye etterspørselen etter legemidler mot fedme og mangelen på tilbud har drevet aksjekursen over den reelle verdien. Vi antar at Novo Nordisk kan øke GLP-1-salget på tvers av indikasjoner fra rundt 24 milliarder dollar i 2023 til nesten 75 milliarder dollar i 2031, før patenten utløper for semaglutid, molekylet i Ozempic og Wegovy.

Vi mener at dagens aksjekurser ikke tar tilstrekkelig hensyn til forventede prisfall og konkurranse, for ikke å snakke om risikoen for at pasienter avbryter behandlingen på grunn av toleranse, kostnader eller bekymringer knyttet til langsiktig sikkerhet.

Morningstars vurdering av Novo Nordisk

• Fair Value Estimate: 600.00 DKK

• Morningstar Rating: ★★

• Economic Moat: Bred

• Morningstar Uncertainty Rating: Høy

 

Vurdering av økonomisk vollgrav

Novo Nordisks sterke immaterielle eiendeler innen diabetes og relaterte kardiometabolske sykdommer som fedme gir selskapet en bred økonomisk vollgrav som vil beskytte lønnsomheten på lang sikt.

En fokusert forsknings- og utviklingsstrategi gjør det mulig for selskapet å utvide patentbeskyttelsen gjentatte ganger gjennom innovasjon. Effektive produksjonsteknikker og stordriftsfordeler har gjort det mulig for Novos insulinvirksomhet å levere sterk global lønnsomhet, noe selskapet deler med de to eneste andre globale insulinaktørene, Sanofi og Eli Lilly.

Vi tror imidlertid ikke at Novos kostnadsfordeler er sterke nok til å danne en vollgrav for hele selskapet, gitt at Novos fundament har skiftet raskt fra insulin (20% av omsetningen i 2023) til GLP-1-terapier (70% av omsetningen i 2023). Hvis peptidbaserte GLP-1-behandlinger fortsetter å være standardbehandling i løpet av de neste ti årene, forventer vi at Novo kan ha en liten kostnadsfordel også i dette markedet.

Det enorme potensialet for GLP-1-behandlinger utover diabetes - særlig innen fedme - har imidlertid tiltrukket seg flere konkurrenter, og flere av disse kan komme til å lansere behandlinger som er enklere å produsere i pilleform.

Les mer om Novo Nordisks økonomiske vollgrav

Novo Nordisk-optimister sier

Novos nye fedmebehandling Wegovy er i ferd med å utvide markedet for fedmebehandling betydelig takket være sin sterke effekt, og det ligger an til å forbli et viktig legemiddel i markedet frem til patentutløpet i 2032.

Med en solid portefølje av GLP-1-produkter, inkludert injiserbare Ozempic og orale Rybelsus, er Novo godt posisjonert til å forsvare sin formidable markedsandel innen diabetes.

Semaglutid er også under utprøving på områder som leversykdom (NASH) og Alzheimers, og Novo kan oppnå en sterk andel i disse nye markedene.

Novo Nordisk-pessimister sier

Tresibas sterke profil i markedet for langtidsvirkende insulin har ikke vært nok til å beskytte produktet mot prispress i USA på grunn av konkurranse fra Sanofi og Lilly, og biotilsvarende insuliner har tynget prisingen i kategorien siden 2017.

Novos Victoza og Ozempic har gjort GLP-1 til en viktig del av selskapets vekst innen diabetes, men oral GLP-1 Rybelsus har hatt et tregere opptak, og Lillys nylig godkjente Mounjaro gir sterk konkurranse.

Novos fedmemedisin Wegovy hadde en treg lansering på grunn av leveringsbegrensninger, og Lillys fedmemedisin Zepbound har en potensielt overlegen profil.

Denne artikkelen er utarbeidet av Johanna Englundh

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Eli Lilly and Co921,62 USD-0,23Rating
Novo Nordisk A/S Class B922,10 DKK0,39Rating
Sanofi SA103,32 EUR-0,08Rating

Om forfatteren

Karen Andersen, CFA  Karen Andersen, CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer