Alphabets aksjer: kjøp, selg eller hold?

Alphabet offentliggjorde sin resultatrapport for andre kvartal 23. juli. Her er Morningstar-analytikernes syn på selskapets aksjer

Michael Hodel, CFA 02.08.2024 | 13.08
Facebook Twitter LinkedIn

Google UK Main

Hva vi tenker om Alphabets resultater for 2. kvartal

Googles søkevekst er fortsatt imponerende, med en omsetningsøkning på 14% fra året før til nesten 49 milliarder dollar. Volumet av betalende klikk økte med 6% sammenlignet med året før, en liten økning fra de to foregående kvartalene, og inntektene per klikk økte med 7%. Etterspørselen fra asiatiske forhandlere som prøver å nå ut til forbrukere i USA og andre utviklede markeder, er fortsatt sterk. Selskapet nevnte også at AI-oversikter har økt søkevolumene og brukertilfredsheten, samtidig som de bidrar til betalte klikk.

Fallet i vekst i YouTube-annonseinntekter (13% i forhold til året før mot 20% kvartalet før) var overraskende. Ledelsen gav ikke noen god forklaring, men viste bare til at det var vanskeligere å sammenligne med året før. Med tanke på antallet konkurrenter som kommer inn på annonsemarkedet for streaming, som Netflix (NFLX), er dette et område å holde øye med.

Det var ingen tegn til nedgang i infrastrukturinvesteringene. Basert på ledelsens kommentarer er det fortsatt sannsynlig at investeringene i 2024 vil ligge på rundt 50 milliarder dollar. Alphabet uttalte igjen at de tror at kapasitetsøkningene vil komme til nytte, selv om AI-veksten skuffer.

Aksjen handles rett under vårt estimat for virkelig verdi. Vi mener at risikoen er godt balansert her. En nedgang i annonseetterspørselen i andre halvdel av 2024 vil sannsynligvis skade aksjen, og det samme vil enhver indikasjon på at veksten i søkevolumet avtar. En fortsatt økning i Google Cloud-inntektene eller AI-relaterte inntekter generelt kan få aksjen til å stige.

Morningstar-nøkkeltall for Alphabet

• Fair Value Estimate: $182.00
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Høy

Virkelig verdi-estimat for Alphabet

Med sin 3-stjerners rating mener vi at Alphabet-aksjen er rimelig verdsatt sammenlignet med vårt langsiktige verdiestimat på 182 dollar per aksje, noe som innebærer en selskapsverdi på omtrent 13 ganger vår estimerte 2024-justerte EBITDA, som ekskluderer aksjebasert kompensasjon.

Vi forventer at annonseinntektene fortsatt vil utgjøre over 70% av Alphabets totale inntekter, drevet av fortsatt vekst i digitale annonseinntekter, om enn i et mye langsommere tempo enn historisk. Vi modellerer en vekst i annonseinntektene på 6,5% for 2024 på grunn av lavere forventet økonomisk vekst enn i 2023. Vi har estimert totale annonseinntekter for Google på 253 milliarder dollar i 2024 og 272 milliarder dollar i 2025. Vi tror YouTube vil bidra med 13,6% av Googles annonseinntekter i 2024, en liten økning fra 2023, og mer enn 14% i 2025. YouTube-veksten bør dra nytte av den imponerende rekkevidden og bruksfrekvensen, i tillegg til det rene videoinnholdsformatet, som er attraktivt for merkevareannonsører.

Vi tror at Google vil fortsette å vinne terreng i skymarkedet og antar en årlig omsetningsvekst på mer enn 20 % frem til 2028.

Les mer om Alphabets virkelig verdi-estimat her

 

Vurdering av økonomisk vollgrav

Vi tillegger Alphabet en bred vollgrav, takket være varige konkurransefortrinn som stammer fra selskapets immaterielle eiendeler, samt nettverkseffekten.

Vi mener at Alphabet har betydelige immaterielle eiendeler knyttet til den samlede teknologiske ekspertisen innen søkealgoritmer og kunstig intelligens (maskinlæring og dyp læring), samt tilgang til og akkumulering av verdifulle data for annonsører. Vi mener også at Googles merkevare er en betydelig ressurs. "Google it" har blitt synonymt med søk, og uavhengig av faktisk teknologisk kompetanse oppfattes selskapets søkemotor som den mest avanserte i bransjen. Selv om Microsofts (MSFT) Bing forsøker å utkonkurrere Google med AI-teknologi fra OpenAI, tror vi at selskapet kan forsvare sin dominans innen søk med sin egen AI-teknologi, som noen av OpenAIs produkter er basert på.

Les mer om Alphabets økonomiske vollgrav

 

Finansiell styrke

Alphabet har en sterk balanse, med kontanter og kontantekvivalenter på 111 milliarder dollar mot en total gjeld på bare 13 milliarder dollar ved utgangen av 2023. Selskapet har også en "revolver" på 4 milliarder dollar uten utestående saldo. Over 60% av selskapets kontanter og kontantekvivalenter holdes utenfor USA.

Les mer om finansiell styrke

Risiko og usikkerhet

Vår usikkerhetsvurdering for Alphabet er høy. Selv om vi fortsatt er sikre på at Google vil opprettholde sin dominerende posisjon i søkemarkedet, kan en langvarig nedgang i annonsekonsumet på nettet skade selskapets inntekter og kontantstrøm. På den annen side kan positiv avkastning på Alphabets investeringer i nettskyen og "moonshots" øke vårt estimat for virkelig verdi betraktelig.

Selv om vi forventer at immaterielle eiendeler og nettverkseffekten vil hjelpe Google med å beholde sin posisjon, er det minimale byttekostnader ved å bruke en konkurrerende søkemotor. Vi tror denne risikoen fortsatt er håndterbar. Bing - den nærmeste konkurrenten og den første til å forbedre søk med generativ kunstig intelligens - har for tiden en langt mindre markedsandel og har ikke en betydelig tilstedeværelse i mobilmarkedet, der Alphabets operativsystem for Android gir selskapet et fortrinn.

Selskapets store avhengighet av data om brukeratferd representerer en miljømessig, sosial og styringsmessig risiko. Hvis selskapet ikke klarer å opprettholde tilstrekkelig personvern og datasikkerhet, vil Googles annonsevirksomhet sannsynligvis lide, og brukernes tillit til selskapets andre produkter vil sannsynligvis svekkes.

Les mer om Alphabets risiko og usikkerhet

 

Alphabet Bulls

I takt med at antallet nettbrukere og bruken av nettet øker, vil også de digitale annonsekostnadene øke, og Google vil fortsatt være en av de største mottakerne.

Androids dominerende globale markedsandel av smarttelefoner gjør at Google er godt posisjonert til å fortsette å dominere mobilsøk.

De betydelige kontantene som genereres av Googles søkevirksomhet, gjør det mulig for Alphabet å fokusere på innovasjon og langsiktige vekstmuligheter på nye områder.

Alphabet Bears

Alphabet har lite inntektsdiversifisering, ettersom selskapet fortsatt er svært avhengig av Google og søkeannonsering.

Alphabet allokerer for mye kapital til høyrisikosatsinger, som har svært lav sannsynlighet for å generere avkastning.

Googles dominerende posisjon innen søk på nettet er ikke varig, ettersom flere selskaper og reguleringsorganer bestrider metodene som selskapet har brukt for å utvide sitt lederskap.

Denne artikkelen er utarbeidet av Renee Kaplan

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Michael Hodel, CFA  Michael Hodel, CFA, is an associate director of research with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer