Fed kutter trolig renten i september. Hva skjer da?

Ettersom inflasjonen er på bedringens vei, forventer vi at Fed vil fortsette å senke rentene langt inn i 2025

Preston Caldwell 01.08.2024 | 19.57
Facebook Twitter LinkedIn

artistic graphic featuring Fed building

Sentralbanksjef Jerome Powell er ikke klar til å forplikte seg til et rentekutt i september, men det er så godt som sikkert dersom den gode inflasjonen fortsetter å rulle inn.

Som ventet holdt Federal Reserve styringsrenten uendret på 5,25%-5,50% på sitt møte i juli. Noen få observatører hadde tatt til orde for et rentekutt i juli, og Powell erkjente at det hadde vært en seriøs diskusjon i FOMC om fordelene ved et slikt grep på møtet. Det ble imidlertid en overveldende majoritet for å holde renten uendret.

Oppmerksomheten i dag dreide seg om Feds neste skritt. Tidligere har sentralbanken brukt "forward guidance" som et pengepolitisk verktøy for aktivt å påvirke markedets forventninger til den fremtidige utviklingen i styringsrenten. Eksempelvis gjorde Fed det klart våren 2022 at massive renteøkninger var på vei. Dette fikk obligasjonsrentene til å stige, noe som effektivt fremskyndet den pengepolitiske innstrammingen.

Men siden midten av 2023, da Fed stoppet rentehevingene, har Powell og Fed vært noe tilbakeholdne med fremtidige politiske beslutninger. I stedet har mantraet vært "dataavhengighet" og beslutningstaking "fra møte til møte". Fed utsteder kvartalsvise prognoser for styringsrenten fra FOMC-medlemmene, men dette er foreløpige prognoser og ikke forpliktelser.

Markedene regner rentekutt i september som svært sannsynlig

Med dette i bakhodet er Feds siste kommentar trolig det tydeligste signalet om at det er sannsynlig at de vil senke renten i september. Den offisielle uttalelsen fra dette møtet inneholdt en ny formulering om at "komiteen er oppmerksom på risikoen for begge sider av sitt doble mandat", mens tidligere uttalelser fokuserte på "inflasjonsrisiko". Kanskje viktigst av alt er det at markedene nå vurderer sannsynligheten for et rentekutt i september til nær 100%, ifølge CME FedWatch. Powell gjorde ingen forsøk på å motbevise slike spådommer.

Markedsprognosene er selvsagt betinget av en tro på at inflasjonsdataene vil fortsette å komme inn. Powell sa at det vil være behov for ytterligere tillit til at inflasjonen er på vei tilbake til Feds mål på 2% før renten kuttes, men at "dataene for andre kvartal har styrket tilliten vår", og at "flere gode data vil styrke denne tilliten ytterligere".

FOMC-anslagene fra juni-møtet krevde ett rentekutt innen utgangen av 2024 hvis kjerneinflasjonen i PCE nådde 2,8% på årsbasis i fjerde kvartal 2024. Konsensusprognosene viser imidlertid en kjerneinflasjon på 2,7% innen den tid, og Morningstars prognose er på 2,5%.

På den andre siden kan arbeidsmarkedet svekke seg raskere enn Fed hadde forventet. Fed hadde anslått at arbeidsledigheten ville nå 4,0% ved utgangen av 2024, men den er allerede på 4,1% per juni. Alt dette krever mer enn ett rentekutt innen utgangen av 2024, noe som betyr at Fed mest sannsynlig må komme i gang innen september.

Flere rentekutt fra Fed vil følge etter

Markedene forventer nå tre kutt i 2024, noe som vil bringe den føderale renten ned til 4,50%-4,75 % innen desember. Markedene forventer ytterligere fire kutt i 2025, slik at renten kommer ned til 3,50%-3,75% innen utgangen av året. Disse forventningene har falt de siste månedene, og har nærmet seg Morningstars prognose på 3,00%-3,25% ved utgangen av 2025.

Vi forventer at målintervallet for styringsrenten til slutt vil falle til 1,75%-2,00% innen utgangen av 2026. Våre synspunkter er drevet av forventninger om at inflasjonen vil ligge litt under Feds mål på 2% i 2025 og 2026, samtidig som arbeidsledigheten fortsatt er litt høy.

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Preston Caldwell  er aksjeanalytiker hos Morningstar.

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer