Syv gode investeringsbøker å lese i ferien

Fra det grunnleggende om personlig økonomi og investering til hvordan markedene påvirker våre pengebeslutninger, vil disse bøkene fortelle deg hvorfor og vise deg hvordan

Morningstar 29.07.2024 | 13.36
Facebook Twitter LinkedIn

UK Book main

Å lære om økonomi kan føles uoversiktlig, komplisert, utfordrende og alt det ovennevnte.

Det vanskeligste er å ta det første skrittet mot økonomisk forståelse. Og dessverre er det ikke sikkert at internett er din venn her. Et enkelt søk på et investeringsbegrep kan føre deg inn i en alfabetsuppe av komplekse finansielle termer eller, enda verre, til at du må bla deg gjennom overskrifter som denne.

Det finnes en annen, mindre skremmende måte å sette seg inn i økonomiske emner på: plukk opp en bok. Og ikke hvilken som helst bok, men en av de beste investeringsbøkene for nybegynnere. Enten du starter fra bunnen av eller leter etter en nisjelesning om et investeringsemne, er det noe for enhver investor i vår bokliste.

Hvilke bøker er best for å lære om investering?

Disse bøkene anbefales gang på gang av investeringsentusiaster og Morningstar-spesialister.

The Little Book of Common Sense Investing: The Only Way to Guarantee Your Fair Share of Stock Market Returns, av John Bogle

Investeringsikonet John Bogle har etterlatt seg en imponerende arv: Han revolusjonerte fondsbransjen og var en utrettelig talsmann for investorer. Men han var også en pioner innen indeksfond, som gjorde det mulig for investorer å få en diversifisert eksponering mot aksjemarkedet til en svært lav kostnad, slik at de kunne beholde mer av sine hardt opptjente penger i egen lomme.

Boken hans forklarer hvorfor lave gebyrer påvirker avkastningen betydelig. Den tar også opp temaer som mean-reversion og skattekostnader. Teksten er lett tilgjengelig og kortere enn mange andre investeringsbøker, og den inneholder sitater fra mange fremtredende finanspersoner som støtter Bogles påstander.

The Bogleheads' Guide to Investing, av Taylor Larimore, Mel Lindauer, og Michael LeBoeuf

Rådene til Vanguard-grunnleggeren John Bogle er gjengitt i denne omfattende guiden for investorer på alle erfaringsnivåer. Boken er delt inn i 23 korte, lettfattelige kapitler og inneholder praktiske råd og utforsker mange aspekter ved investering, fra hvordan du kan velge den økonomiske livsstilen som passer deg, til hvordan du kan balansere følelsene dine for å virkelig mestre investeringene dine. Guiden inneholder også eksterne ressurser og annen informasjon for lesere som ønsker å gå dypere inn i noen av temaene som de erfarne Bogleheads tar opp.

Bogleheads er investeringsentusiaster som hedrer Bogle og hans råd, og som lever etter en filosofi som «legger vekt på» å starte tidlig, leve under evne, regelmessig sparing, bred diversifisering, enkelhet og å holde seg til sin investeringsplan uavhengig av markedsforholdene. Medlemmene diskuterer aktivt økonomiske nyheter og teori i et forum.

Morningstars 30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances, av Christine Benz

Selv om du forstår det grunnleggende om investering, kan det være vanskelig å innlemme det i privatøkonomien din. Å gjennomføre dem i håndterbare trinn kan vise seg å være enda mer utfordrende. Det er det som er det fine med denne boken. Christine Benz, Morningstars Director of Personal Finance, bryter den økonomiske planleggingen ned i små biter som alle kan håndtere. Du starter med grunnleggende emner som å vurdere nettoformuen din og lage et ordningssystem, og etter hvert kommer du inn på mer avanserte emner som pensjonsinvesteringer, sparing til utdanning og eiendomsplanlegging.

I Will Teach You to Be Rich, av Ramit Sethi

Finansrådgiver og New York Times bestselgende forfatter Ramit Sethi skisserer et seksukers program for 20- til 35-åringer der de lærer seg de fire grunnpilarene i personlig økonomi: bank, sparing, budsjettering og investering. Sethi deler sine strategier for å eliminere studielån og -gjeld, finne en balanse mellom sparing og forbruk hver måned, og forberedelser til å kjøpe hus eller bil.

I den nyeste utgaven inkluderer han historier fra leserne og innsikt i psykologi. Sethi forsøker å vise investorer hvordan de kan gjøre investeringer som vokser i takt med dem og deres mål, og hvordan de kan bruke pengene sine på ting de ønsker seg uten dårlig samvittighet.

The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing, av Benjamin Graham

Benjamin Graham er kjent som verdiinvesteringens far. Han lærte opp Warren Buffett, som er et moderne investeringsikon. Boken hans legger et rammeverk for å evaluere en virksomhets verdi basert på finansiell verdi, ikke kortsiktige handelsteknikker. I boken definerer Graham mange viktige investeringsbegreper, som for eksempel «sikkerhetsmargin», som er en viktig faktor i Morningstars rating av aksjer.

Den reviderte utgaven inneholder kommentarer fra Wall Street Journals spaltist i personlig økonomi, Jason Zweig, som setter teksten inn i en ny kontekst og moderniserer den. Med Zweigs kommentarer til hvert kapittel er boken på over 500 sider, noe som er mye, men det er en grundig innføring i investering. Dersom du må skumlese noen kapitler for å komme gjennom, er det ingen grunn til å dømme deg.

A Random Walk Down Wall Street: The Time-Tested Strategy for Successful Investing, av Burton Malkiel

Hvis Graham lærer deg hvordan du skal evaluere en bedrift, forklarer Burton Malkiel hvorfor det kanskje ikke hjelper deg. Princeton-økonomen argumenterer for at markedene er effektive fordi folk analyserer verdien av et selskap. (Effektivitet betyr at et selskaps aksjekurs gjenspeiler dets nåværende verdi, og at prisen vil endre seg når ny informasjon endrer verdien). Malkiel anbefaler å tjene markedets avkastning i stedet for å slå den, noe han på en overbevisende måte argumenterer for at er godt nok.

Boken ble første gang utgitt i 1973, men oppdaterte utgaver har føyd til aktuelle temaer. Blant annet børshandlede fond og investeringsteknikker som smart beta (som Morningstar foretrekker å kalle «strategisk beta»).

The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America, av Warren Buffett

Mange anser Warren Buffett for å være den beste moderne investoren. Han er blitt berømt som administrerende direktør i Berkshire Hathaway, en stilling han har hatt i over 50 år. Berkshire Hathaway investerer i høykvalitetsbedrifter med sterkt vekstpotensial. Men Buffett kjøper bare slike selskaper når de selges med en attraktiv sikkerhetsmargin (et tips til hans mentor, Benjamin Graham). Dette gjør Buffett til en ekstrem aksjeplukker. Under hans styre har Berkshire Hathaways vekst overgått S&P 500-indeksen med god margin, noe som er et bevis på at hans tilnærming har vært vellykket.

Hvert år skriver Buffett et årlig brev til aksjonærene i Berkshire Hathaway, og alle brevene publiseres på selskapets nettside, slik at alle kan lese dem. Buffett skriver i en enkel stil som er tilgjengelig for investorer på alle nivåer, og han er ofte veldig morsom i tillegg. The Essays of Warren Buffett vever disse artiklene sammen til en sammenhengende bok.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer