Offentliggjøring av resultat: 30. juli, etter børsens stengetid.
Hva du bør se etter i Microsofts resultater for 2. kvartal
Azure vokste med 31% i forhold til året før, mot en prognose på 28% i tredje kvartal. Kunstig intelligens bidro med 7 prosentpoeng av denne veksten. Både store avtaler og antall avtaler var sterke. Ledelsen kommenterte at den la noen inntekter på bordet fordi den ikke hadde nok AI-kapasitet. Så selskapet vil investere tungt neste gang - vi anslår 15-20 milliarder dollar i investeringer, noe som bringer årets total til hele 50 milliarder dollar. Chief Financial Officer Amy Hood sa at det også ville øke neste år.
Fremgang i integreringen av Activision Blizzard. Rapporter antyder at Microsoft kommer til å øke prisene for Game Pass.
Kommersielle bestillinger og gjenværende vekst i ytelsesforpliktelser.
Generelle etterspørselstrender. Microsoft rapporterer tidlig i syklusen, noe som bidrar til å sette tonen for programvare generelt. Resultatene fra forrige kvartal var generelt solide, med styrke i store avtaler, gode bestillinger og solid RPO-vekst.
Virkelig verdi-estimat for Microsoft
Med sin 3-stjerners rating mener vi at Microsoft-aksjen er rimelig verdsatt sammenlignet med vårt langsiktige estimat for virkelig verdi på 435 dollar per aksje, noe som innebærer en multippel av enterprise value/sales for regnskapsåret 2024 på 12 ganger og en justert pris/fortjeneste-multippel på 37 ganger.
Vi modellerer en 5-årig årlig vekstrate for omsetningen på ca. 13%, inkludert Activision-oppkjøpet. Vi tror imidlertid at makro- og valutafaktorer vil legge press på inntektene på kort sikt. Vi tror at omsetningsveksten vil være drevet av Azure, Office 365, Dynamics 365, LinkedIn og fremvoksende bruk av kunstig intelligens. Etter vårt syn er Azure den viktigste enkeltstående inntektsdriveren de neste 10 årene, ettersom hybride miljøer (der Microsoft utmerker seg) driver masseadopsjon av nettskyen. Vi tror at kombinasjonen av Azure, DBMS, Dynamics 365 og Office 365 vil drive en vekst over markedet etter hvert som informasjonssjefer fortsetter å konsolidere leverandører. Vi tror at More Personal Computing vil vokse noe mer enn BNP i løpet av de neste 10 årene.
Les mer om Microsofts estimat for virkelig verdi
Morningstar-nøkkeltall for Microsoft
• Fair Value Estimate: $435.00
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium
Economic Moat Rating
Vi tillegger Microsoft en bred vollgrav primært på grunn av byttekostnader, med nettverkseffekter og kostnadsfordeler som sekundære kilder. Vi tror at Microsofts vollgrav vil gjøre det mulig for selskapet å oppnå en avkastning som overstiger kapitalkostnadene de neste 20 årene.
Vi vurderer Microsofts segment for produktivitet og forretningsprosesser til å ha en bred vollgrav basert på byttekostnader og nettverkseffekter. PBP, som står for omtrent 30-35% av de totale inntektene, består av Office 365, Dynamics 365 og LinkedIn.
Microsofts intelligente skysegment omfatter Azure, OpenAI, Nuance, GitHub, Visual Studio, Microsoft Intelligent Data Platform, Microsoft Fabric, Windows Server og SQL Data Base Management System. IC står for ca. 40-45% av selskapets totale inntekter, mens Azure står for 25-30% av selskapets totale inntekter, eller to tredjedeler av segmentet.
Les mer om Microsofts moat rating
Finansiell styrke
Vi mener at Microsoft har en utmerket finansiell styrke, som følge av en sterk balanse, økende inntekter og høye og voksende marginer. Per juni 2023 hadde Microsoft 111 milliarder dollar i kontanter og ekvivalenter, mot 47 milliarder dollar i gjeld, noe som gir en nettokontantposisjon på 64 milliarder dollar. Brutto gjeldsgrad er på 0,5 ganger EBITDA for regnskapsåret 2023. I vårt basisscenario antar vi at omsetningen vokser i et sunt tempo, drevet av innføringen av Azure Public Cloud, mersalg av Office 365, bruk av kunstig intelligens og bredere initiativer for digital transformasjon. Vi ser sterke marginer som forbedres ytterligere i løpet av de neste årene. Den frie kontantstrømmarginen har i gjennomsnitt ligget på 31% de siste tre årene, og vi forventer at den vil bli bedre.
Les mer om Microsofts finansielle styrke
Risiko og usikkerhet
Microsofts risiko varierer mellom selskapets produkter og segmenter. Den høye markedsandelen innen klient-server-arkitekturen de siste 30 årene betyr at betydelige inntekter med høye marginer er i faresonen, særlig innen OS, Office og Server. Microsoft har lykkes med å øke inntektene i et teknologilandskap i stadig utvikling, og selskapet har lykkes med å flytte eksisterende arbeidsmengder til skyen for eksisterende kunder og tiltrekke seg nye kunder direkte til Azure. Selskapet må imidlertid fortsette å øke omsetningen av skybaserte produkter raskere enn omsetningsnedgangen for lokale produkter.
Microsoft er et oppkjøpstungt selskap, og selv om mange små oppkjøp gjennomføres under radaren, har selskapet hatt flere høyprofilerte floppkjøp, deriblant Nokia og aQuantive. Oppkjøpet av LinkedIn var dyrt, men tjente et formål og ser ut til å fungere godt etter vårt syn. Det er uklart hvor mye Microsoft kjøpte i den Permira-ledede Informatica LBO-en, og det kan ha vært en viktig strategisk investering, men Informatica var i hvert fall ikke en vekstkatalysator. GitHub var dyrt, men strategisk, og ser ut til å bli en suksess, mens ZeniMax-avtalen bør styrke selskapets satsing på førsteparts utgivere av videospill. Mens Nuance ikke var vanskelig å fordøye, ble Activision-avtalen på 69 milliarder dollar fullført i oktober 2023 og vil sannsynligvis være litt mer involvert.
Les mer om Microsofts risiko og usikkerhet
MSFT Bulls sier
Den offentlige nettskyen anses som fremtiden for databehandling i bedrifter, og Azure er en ledende tjeneste som drar nytte av utviklingen først til hybridmiljøer og til slutt til offentlige nettskymiljøer.
Microsoft 365 fortsetter å dra nytte av mersalg til dyrere lagerbeholdningsenheter, noe som bør fortsette de neste årene.
Microsoft har monopollignende posisjoner på områder (OS, Office) som fungerer som kontantkyr for å bidra til å drive Azure-veksten.
MSFT Bears sier
Momentumet avtar i det pågående skiftet til abonnementer, spesielt innen Office, som generelt anses som et modent produkt.
Microsoft mangler en meningsfull mobil tilstedeværelse.
Microsoft er ikke den største aktøren innen sine viktigste vekstkilder, særlig Azure og Dynamics.