Vi utfører rutinemessig vedlikehold for Portfolio Manager. Vi snart oppe og går som normalt. Takk for tålmodigheten.

Biden er ute, Trump er på manøver. På tide å følge med på disse to forsvarsaksjene

Mens politiske hendelser i USA og Europa øker presset på NATO-medlemslandene for å finansiere forsvaret sitt, tar vi en titt på to viktige britiske aksjer

Christopher Johnson 25.07.2024 | 12.40
Facebook Twitter LinkedIn

BAE Systems UK Main

For bare to uker siden feiret NATO sitt 75-årsjubileum.

Nå peker et attentatforsøk, valget av erkeisolasjonisten JD Vance som Donald Trumps visepresidentkandidat og Joe Bidens tilbaketrekning fra det amerikanske presidentvalget mot én ting: en revurdering av forsvaret i Europa.

Det har lenge vært spådd at en ny periode for Trump ville sette de transatlantiske sikkerhetsbåndene i fare. Trump la ikke skjul på sin frustrasjon over NATO-partnerne i sin første periode. Med JD Vance, en tidligere korrespondent fra marinekorpset som sier at han er lei av at amerikanske politikere finansierer europeisk sikkerhet, er innsatsen litt høyere.

Investorer med nese for denne utviklingen gjør nå klokt i å holde et øye med selskapene som forsyner NATO med våpen, ammunisjon og moderne teknologi.

Loredana Muharremi, aksjeanalytiker hos Morningstar med fokus på luftfarts- og forsvarsindustrien, sier at et mulig gjenvalg av Trump betyr at europeiske land kan bli nødt til å grave dypere i sine bidrag til Ukrainas krigsinnsats, i tillegg til å sikre at NATO-medlemmene oppfyller sine løfter om å bruke 2 prosent av BNP på forsvarsutgifter.

«Gitt den økte støtten Ukraina vil trenge hvis USA trekker tilbake sin støtte, forventer vi at et samarbeid med Storbritannia ikke bare vil være positivt for de umiddelbare anskaffelsene, men også for langsiktige utviklingsprogrammer», sier hun.

Men selv om Trump ikke har lagt skjul på sin frustrasjon over USAs overdrevne bidrag til NATO, har han ikke lukket døren helt for militær støtte til Ukraina.

"[Trump] har indikert at han er åpen for fortsatt økonomisk støtte hvis den struktureres som lån og ikke som tilskudd. Og han har oppfordret europeiske land til å matche USAs bidrag», legger hun til.

Uansett er det overordnede bildet at samarbeidet vil øke - særlig mellom Storbritannia og EU.

BAE Systems aksjer: Dårlig måned, gode utsikter

Det selskapet som i størst grad vil dra nytte av denne situasjonen, er Wide-Moat BAE Systems (BA), sier Muharremi. I løpet av den siste måneden har aksjekursen til FTSE 100-selskapet falt med 6%, men aksjen kan nå stige igjen takket være økte ordrer på jagerfly, krigsskip, pansrede kjøretøy og kommunikasjonsteknologi.

«Selskapet har allerede etablert en lokal direkte tilstedeværelse i Ukraina, blant annet ved å tilby reparasjons- og vedlikeholdstjenester for artillerisystemer og annet militært utstyr donert av Storbritannia og andre NATO-allierte, noe som gir selskapet en strategisk posisjon dersom den militære bistanden øker», sier Muharremi.

«Men det viktigste poenget er muligheten for flerårige kontrakter og felles utviklingsprosjekter med europeiske land med sikte på å øke den europeiske militære beredskapen og autonomien».

Morningstar-nøkkeltall for BAE Systems 

• Morningstar Fair Value Estimate: £14.90 
• Morningstar Star Rating: ★★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred  
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium  

Hvilke fond investerer i BAE Systems?

Guy Anderson, administrerende direktør og porteføljeforvalter for JP Morgan UK Equity Growth-fondet med bronserating fra Morningstar, sier at BAE allerede drar nytte av de økte spenningene.

«BAE har helt klart hatt en svært god ordreinngang. De har hatt en veldig sterk ordrebok, og inntektene har vokst», sier han til Morningstar i et intervju.

«I tillegg til inntektene har de hatt gode driftsmarginer og god kontantkonvertering. De har også tilbakeført noe av kontantene til aksjonærene ved å iverksette en plan for tilbakekjøp av aksjer».

I februar kunngjorde BAE Systems, som utgjør 3,16% av Andersons fond, at resultatet før skatt hadde økt med 17% til 2,33 milliarder GBP i 2023, fra 1,99 milliarder GBP i 2022.

Omsetningen økte med 8,6% til 23,08 milliarder pund fra 21,26 milliarder pund, og ordreboken økte med 19% til 58,0 milliarder pund fra 48,9 milliarder pund, delvis drevet av produksjon og vedlikehold av M777s-haubitser (bildet over), som er innkjøpt av USA, og som har blitt utplassert i stor skala i Ukraina og har fått økt interesse fra andre utenlandske militærstyrker.

De sterke resultatene førte til at selskapet økte utbytteutbetalingene.
«Vi er i en situasjon der NATOs forsvarsutgifter kommer til å øke i årene som kommer, og selv om du tenker på BAE, utgjør kortsiktig arbeid bare rundt 10% av konsernets inntekter», sier Anderson.

«Det tar flere år før NATOs utgifter går gjennom systemet og blir til inntekter. Så når [BAE Systems] ser på utsiktene for de neste fem eller ti årene, ser de denne sterke økningen i ordremomentum».

BAE vil rapportere resultatet for 2. kvartal 2024 den 1. august.

QinetiQ-aksjen og gevinsten av smart krigføring

Andre fondsforvaltere satser også på britiske børsnoterte forsvarsselskaper. David Stevenson, forvalter av Morningstar Silver-Rated WS Amati UK Listed Smaller Companies-fondet, har i lang tid investert i forsvarsselskapet QinetiQ, som er en del av FTSE 250 og har kontorer i Bristol, Farnborough og London.

Forsvarsaksjen, som er fondets største beholdning med en andel på 4,25% av porteføljen, har hatt en sterk utvikling ettersom de høye kostnadene for tungt utstyr øker investeringene i høyteknologiske og cyberrelaterte eiendeler.

«Våpen- og utstyrsplattformer er i ferd med å bli nesten uoverkommelige», sier Stevenson til Morningstar.

«Derfor ser vi på det som en konsolideringssektor. Forsvarsselskaper samarbeider, fusjonerer eller blir kjøpt opp. Regjeringene sliter med hva de har å bruke på våpen, kjøretøy, skip og stridsvogner».

«Det har ført til et skifte til smartere krigføring - i hovedsak elektronisk krigføring. Det er derfor vi fokuserer på QinetiQ. QinetiQ fokuserer på test og evaluering innen cyber, autonom krigføring og lasersystemer. Alle disse områdene tror vi budsjettene vil bli flyttet til».

Virksomheten, som opprinnelig ble skilt ut fra Storbritannias eget forsvarsdepartement, er et selskap Anderson også støtter. Han sier at den sterke ordreinngangen de siste tre årene har ført til en tosifret årlig omsetningsvekst i samme periode.

Han peker også på selskapets globalt diversifiserte virksomhetsbaser: i Storbritannia, Nord-Amerika og Australia, som selskapet kaller sine tre «hjemmemarkeder».

På dette punktet vil QinetiQ dra nytte av AUKUS-avtalen, der Storbritannia, USA og Australia har gått sammen om en trilateral sikkerhetsavtale for Indo-Stillehavet basert på levering av atomubåter.

Vishal Bhatia, seniorforvalter av det Bronze-Rated JOHCM UK Growth-fondet, er også optimistisk med tanke på selskapet.

«Bakgrunnen er svært positiv for QinetiQ, som har ekspertise og erfaring innen neste generasjons teknologiområder som forhåpentligvis kan gjøre verden til et litt tryggere sted», sier han.

«Selskapet demonstrerte sin sterke strategiske posisjonering ved å presentere bedre utsikter enn forventet tidligere i år og en betydelig pipeline for sin portefølje av høyteknologiske tjenester. Ledelsen har optimalisert sin kapitalallokeringspolitikk, noe som igjen skaper større muligheter for å investere i vekst og ytterligere avkastning til aksjonærene».

QinetiQ Group kunngjorde nylig at første kvartal har vært positivt, med en økning i inntekter under kontrakt fra 64% til 73%.

Selskapets administrerende direktør Steve Wadey sa også at virksomheten forventer en høy ensifret organisk omsetningsvekst, samtidig som han kunngjorde at 32 millioner pund av et tilbakekjøpsprogram på 100 millioner pund vil være fullført innen utgangen av første kvartal.

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
BAE Systems PLC1 294,00 GBX-0,65Rating
QinetiQ Group PLC445,80 GBX-3,92

Om forfatteren

Christopher Johnson  er datajournalist hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer