Valgåret tvinger fondsforvaltere til å endre taktikk

Med et sjokkvalg i Frankrike, en brakseier for Labour i Storbritannia og en presidentvalgkamp i USA foran oss, står profesjonelle investorer overfor noen vanskelige beslutninger

Christopher Johnson 15.07.2024 | 10.51
Facebook Twitter LinkedIn

Trump 2024 UK Main

2024 er et ekte valgår. I 50 land vil rundt 1,5 milliarder mennesker ha gått til valgurnene innen utgangen av året, og det er mye politisk ustabilitet og konflikt. I Europa har høyreekstreme krefter kommet tilbake, og i USA har tidligere president Donald Trump tatt ledelsen i meningsmålingene.

Mens velgerne må ta enkeltstående valg ved stemmeurnene, må fondsforvalterne ta vanskelige beslutninger om aktivaallokering gjennom hele året. Vi har snakket med noen av dem om hvordan de investerer i tider med politisk usikkerhet.

Politisk stillstand i Frankrike

President Emmanuel Macrons krav om nyvalg har ført Frankrike inn i en politisk grøft. I første valgomgang 30. juni fikk høyreekstreme Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) 33 prosent av stemmene.

I andre valgomgang søndag i forrige uke ble Le Pens parti nummer tre, etter at Macrons sentrumsparti hadde lykkes i å koordinere seg med venstresiden i Nouveau Front Populaire for å stoppe Le Pens vei til makten.

Resultatet har etterlatt Frankrike i limbo, uten at noe parti har fått et klart flertall i nasjonalforsamlingen med 557 seter. En ny statsminister er ennå ikke utnevnt, noe Jocelyn Jovene, redaktør for Morningstar France, forklarer mer om her.

Michael Field, europeisk markedsstrateg i Morningstar, sier at et flertall på venstresiden normalt ikke ville vært gunstig for markedene. Men denne gangen er det annerledes.

"I Nouveau Front Populaire-manifestet skisseres det et ønske om å heve minstelønnen betraktelig, samt å fryse prisene på energi og basismatvarer", skriver han i en kommentar.

"Manifestet foreslår å finansiere alle disse tiltakene gjennom gjeninnføring av en formuesskatt og en økning i inntektsskatten for høytlønte. Gitt investorenes iboende frykt for en høyreregjering, vil denne kunngjøringen sannsynligvis bli godt mottatt".

Franske aksjer under press

Mens det er bekymring for konsekvensene av en slik politikk for forsyningssektoren, er det mye større skepsis til om en venstreallianse i det hele tatt vil kunne gjennomføre programmet sitt. Field bemerker også at enkelte franske aksjer nå er undervurdert etter sjokkene i juni og juli, deriblant Gucci-eier Kering (KER), BNP Paribas (BNP), Société Générale (GLE), AXA (AXA), Engie (ENGI), Veolia (VIE), Edenred (EDEN) og Vinci (DG).

Thomas Becket, co-chief investment officer hos Canaccord Genuity Wealth Management, holder seg imidlertid helt unna europeiske aksjer.

"Den europeiske vekstbanen og det politiske bakteppet er rett og slett ganske stagnerende", sier han.

I stedet bør investorer som ser etter muligheter i europeiske aksjer, se etter vekstselskaper som er eksponert mot globale veksttrender, som for eksempel luksusvaresektoren, i stedet for aksjer som er avhengige av Europas innenlandske økonomier.

Europeiske renter mer attraktive

Når det er sagt, utelukker han ikke at eksponeringen mot europeiske renter kan øke.

"Rentene i Europa er lavere enn i andre deler av verden, men som GBP-investor får du økt avkastning når du sikrer valutaen tilbake til britiske pund, fordi de europeiske rentene er lavere enn de britiske", sier han.

"Jeg vil også hevde at enkelte deler av europeisk bedriftskreditt fortsatt er ganske attraktive."

De franske obligasjonsmarkedene solgte seg ned etter det overraskende valgresultatet, der venstresiden vant til tross for at de ikke fikk absolutt flertall. Det franske aksjemarkedet falt etter at det ble utskrevet nyvalg, men har klart en mindre oppgang etter at det høyreekstreme flertallet ble utelukket.

De høyreekstreme partienes økende popularitet er ikke bare et fransk fenomen. I forrige måneds EU-valg gikk høyreekstreme partier frem som aldri før på mange år, og de store fremgangene i Tyskland og Italia skapte overskrifter.

Den økende populariteten til høyreekstreme bevegelser i Europa peker mot et bredere skifte i retning av et mer proteksjonistisk og populistisk verdensbilde, noe enkelte frykter kan påvirke EU mer enn andre globale aktører.

Fernando Romero, porteføljeforvalter i Madrid-baserte Abaco Capital, er imidlertid skeptisk til den langsiktige effekten dette faktisk vil ha på økonomien i eurosonen.

"Valget til Europaparlamentet skaper en del støy i markedene på kort sikt, akkurat som det har gjort i Frankrike", sier han.

"Men i det store og hele begrenser EU-institusjonene, og det faktum at vi alle har euroen som valuta, de endringene som de nyvalgte kandidatene kan gjøre."

Labours brakseier og boligaksjer

I Storbritannia vant Labour-partiet under Keir Starmer et klart flertall.

Selv om Romero er tvilende til at Starmers Labour-regjering vil føre til radikale endringer i Storbritannia, kjøper Abaco Capital britiske aksjer i bolig- og byggsektoren og mistenker at disse aksjene vil blomstre under Labour. Selskapenes aksjer har allerede steget i år i påvente av en Labour-seier.

Den nye finansministeren Rachel Reeves har brukt sin første uke i finansdepartementet til å kunngjøre en omfattende reform av det britiske planleggingssystemet, med obligatoriske mål for boligbygging og byggeprosjekter i det grønne området på bordet igjen. Kan dette føre til et rally i britiske boligaksjer?

Field fra Morningstar sa i en video forrige uke at Labours mål for boligbygging er svært ambisiøst, men at det er nært knyttet til løftene som ble gitt til velgere og førstegangskjøpere under valgkampen.

"Det er et nivå vi ikke har sett i Storbritannia siden 1970-tallet når det gjelder boligbygging. Og hvem er det som kommer til å ligge i forkant og dra nytte av det? Det er åpenbart de britiske boligbyggerne, de store, børsnoterte selskapene som Persimmon, som er vårt toppvalg i sektoren".

Michael Browne, Chief Investment Officer hos Martin Currie, hilser boligreformen velkommen, og i likhet med Romero har han allokert betydelige summer til britiske boligaksjer som følge av den.

"For meg føles det som en tohodet mynt", sier han.

"Vi har hatt en anstendig vekst, og i Europa er Storbritannia faktisk det eneste landet med positive PMI-er for bygg-, industri- og tjenestesektoren."

"Vi ønsker å bygge mer, rentenivået faller, og prisene blir stadig rimeligere, for innen utgangen av året vil de fleste ha tjent inn reallønnsnedgangen de gikk glipp av i 2023. Så du bør eie boligbyggerne og den tilhørende [nedstrøms]kjeden."

Når det er sagt, mener Browne at hindringene for en planleggingsreform kan bestå på grunn av den lange tiden det tar å få prosjekter i gang. Diagrammet nedenfor viser at investorene er skeptiske til at boligbyggerne kan nå disse målene. Han holder også et øye med fornybar energi, etter at Ed Miliband, den nye energiministeren, opphevet forbudet mot landbaserte vindparker i Storbritannia.

For Hiroki Hashimoto, seniorforvalter av Royal Londons globale multiasset-portefølje, førte ikke Labours valgseier til noen endring i aktivaallokeringen i fondene hans. Han utelukker imidlertid ikke en endring i fremtiden.

"Det er to ting vi kommer til å følge med på: hvordan stemningen blant investorene påvirkes og hvordan det prises inn i markedet, og hvordan inflasjon og vekst påvirker den økonomiske syklusen i Storbritannia".

Han er også forsiktig med eksponeringen mot britiske pund i kombinasjonsfondene han forvalter.

"Hvis du er i et defensivt fond, bør britiske investorer ha større eksponering mot britiske pund enn mot globale eller utenlandske valutaer", sier han.

"Hvis stemningen i Storbritannia er mer positiv på grunn av stabiliteten, har det en positiv innvirkning på pundet, men på en måte er det negativt for noen investorer fordi det senker verdien av utenlandske aktiva".

"I vårt tilfelle satser vi på en slags valutasikring, med rentepapirer med høyere avkastning sammen med næringseiendom for å kompensere for det faktum at globale aksjer kan bli utfordret hvis vi får et mer positivt utfall for Storbritannia."

USAs presidentvalg: Biden eller Trump?

Men den store valghendelsen er i USA. Tidligere president Donald Trump leder på meningsmålingene over sittende president Joe Biden etter Bidens katastrofale og usammenhengende opptreden i TV-debatten, og investorene forbereder seg på en ny Trump-periode.

"Min første oppfatning har vært at Trump kommer til å vinne valget", sier Becket.

"Mitt andre syn er at hans administrasjon kommer til å være mye mer pragmatisk enn folk kanskje tror. Sist gang var det elementer av kaos og usikkerhet. Men både Trump og Biden har ført en ekstremt tvilsom politikk, som begge bare har ført til ruinering av den amerikanske statsbalansen og kaos på lang sikt på grunn av den enorme gjelden de har skapt uten å få særlig mye igjen for det".

Becket tror derfor at miljøet for amerikanske statsobligasjoner kan bli mer volatilt under Trump - mens det amerikanske statsmarkedet kan bli roligere under Biden, ettersom han vil representere status quo. Når det er sagt, kan et gjenvalg av Biden være mindre positivt for amerikanske aksjer, som har nådd rekordhøye nivåer i år, enn et nytt Trump-presidentskap.

"Hvis republikanerne kontrollerer både Senatet og Representantenes hus, og Trump sitter ved makten, har vi en situasjon med potensielt mye større halerisiko enn om det hadde vært flere kontroller og begrensninger på presidentens makt", sier han.

"Vårt syn på aktivaallokering er drevet av at den økonomiske veksten er solid, men ikke spektakulær, at vi unngår en global resesjon og at inflasjonen fortsetter å falle".

"Samtidig vet vi at politikk og geopolitikk vil fortsette å by på kortsiktige overraskelser som vi må prøve å seile gjennom - akkurat som de har gjort gjennom hele dette turbulente tiåret".

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
AXA SA35,92 EUR0,08
BNP Paribas Act. Cat.A62,46 BGN0,00
Edenred SE40,25 USD-17,18
Engie SA16,15 EUR0,40
Kering SA230,00 EUR0,66Rating
Societe Generale SA23,60 EUR2,10
Veolia Environnement SA30,60 EUR2,00Rating

Om forfatteren

Christopher Johnson  er datajournalist hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer