Hva denne ukens Federal Reserve-beslutning betyr for aksjemarkedet

Selv om rentene forblir høyere i en lengre periode, er det fortsatt håp om en myk landing

Sarah Hansen 11.06.2024 | 17:03
Facebook Twitter LinkedIn

US Eagle

Investorene justerer nok en gang forventningene rundt Federal Reserves etterlengtede rentekutt. Etter at sterkere arbeidsmarkedsdata enn forventet overrasket investorene på fredag, steg statsobligasjonsrentene, og terminmarkedene for obligasjoner reduserte forventningene om lettelser i politikken.

Selv om rapporten viste en ny oppgang i ansettelser, var bekymringen knyttet til at for mye styrke i arbeidsmarkedet, kombinert med hardnakket inflasjon, kunne holde sentralbanken på gjerdet enda lenger. Obligasjonshandlerne ser nå omtrent like store sjanser for at renten vil holde seg stabil, som at Fed vil senke renten for første gang i denne syklusen på septembermøtet. Før rapporten anslo handelsmenn at oddsen for et kutt i september var 55% mot en 33% sjanse for at de ville bli holdt stabile.

Men til tross for bekymringene rundt effekten av den såkalte «høyere på lengre sikt»-politikken på økonomien og aksjemarkedet, mener strategene at investorene har grunn til optimisme. Det nåværende scenariet - og det som sannsynligvis vil komme - kan faktisk føre til at det kraftige oksemarkedet, som har fått aksjemarkedet til å stige med nesten 12% så langt i år, vil øke enda mer i andre halvår.

Treasury Yield og Federal Funds Rate

Federal Reserve Economic Database. Data as of Jun 5, 2024

Hva kan vi forvente av Feds junimøte?

Med unntak av september forventes det at Fed vil holde renten stabil på målintervallet 5,25%-5,50% på sitt møte i juni. Denne oppfatningen ble forsterket av fredagens robuste arbeidsstatistikk, som Wells Fargo-strateger mener vil holde Fed i en «vent og se»-posisjon.

Anthony Saglimbene, sjefstrateg i Ameriprise Financial, forventer at Fed vil fortsette med sitt budskap fra de siste møtene: «Økonomien holder stand, tjenestesektoren holder stand, inflasjonen er fortsatt høy, og de kommer ikke til å være klare til å begynne å senke rentene før de tror at inflasjonen er på vei tilbake til målet på 2%», sier han.

«Jeg tror vi må se noen flere måneder med vedvarende lavere inflasjon før Fed i det hele tatt vurderer å senke renten», sier han. KPI-rapporten for mai, som offentliggjøres samme dag som Fed-møtet avsluttes, vil gi investorene mer klarhet.

Når kommer Fed til å kutte renten?

Når Fed-ledelsen møtes tirsdag og onsdag, er det mot et helt annet bakteppe enn for bare noen måneder siden. Siden begynnelsen av året har renteutsiktene endret seg dramatisk. Investorene har gått fra å forvente seks eller syv rentekutt i år til bare ett, eller til og med ingen. Utsiktene har endret seg fordi inflasjonen viste seg å være mye svakere enn forventet i januar, februar og mars.

Forventninger til Federal Funds Rate Target for møtet 18. desember 2024

CME FedWatch Tool. Data as of Jun 6, 2024.

Noen svakere økonomiske data de siste to ukene har imidlertid fått investorene til å legge til litt mer lettelse igjen. Fra og med fredag så investorene en sjanse på omtrent 40% for et enkelt rentekutt på 0,25% i desember, en sjanse på 36% for to kutt og en sjanse på 11% for tre kutt innen utgangen av året, ifølge CME FedWatch-verktøyet.

Se på dotplots

Markeder, strateger og til og med Fed-tjenestemenn har mer samstemte utsikter for rentene nå enn i begynnelsen av året. Offentliggjøringen av Feds økonomiske prognoser for juni, kjent som dotplots, kan imidlertid endre denne balansen.

Morningstars amerikanske sjeføkonom Preston Caldwell forventer to rentekutt fra og med september. Med tanke på den tøffe starten på 2024 «vil Fed være forsiktige», sier han, selv om inflasjonen fortsetter å ta seg opp resten av året. Han forventer nå at BNP-veksten gradvis vil avta i løpet av det neste året, med en bunn på 1,5% i 2025.

«Vi bør unngå en resesjon, men med en vekst som avtar godt under potensialet (2,5-3,0% i løpet av de neste årene), bør det genereres nok ledig kapasitet til at vi endelig kan vinne krigen mot inflasjonen», skriver han i sin siste økonomiske prognose.

En mykere landing er perfekt for aksjeinvestorer

Den svakere veksten er ikke en dårlig ting når det gjelder aksjemarkedet. «Det jeg spår, er sannsynligvis det beste scenarioet», forklarer Caldwell. Det er den sjeldne myke landingen - der inflasjonen går tilbake til normalen samtidig som økonomien unngår en resesjon. Veksten må avta, men forbli positiv for å oppnå dette.

Caldwell legger til at på kort sikt vil en nedgang i veksten kunne presse bedriftenes overskudd og føre til en viss skuffelse. «Men det vil være en midlertidig fartsdump [for aksjer]. Ikke noe veldig bekymringsfullt», sier han.

Ed Clissold, sjefstrateg for USA hos Ned Davis Research, har kommet til en lignende konklusjon.

«Moderat, men positiv vekst vil være det beste scenariet for aksjer», skrev han i et kundenotat torsdag, og la til at en liten nedgang vil favorisere store selskaper fremfor små selskaper, som har en tendens til å gjøre det bedre når veksten akselererer. Det vil også favorisere vekst fremfor verdi, ettersom vekstaksjer generelt ikke er avhengige av en sterk økonomi.

BNP-veksten i USA

Bureau of Economic Analysis. Data as of Jun 7, 2024

To rentekutt er også basisscenarioet for Kevin Flanagan, leder for rentestrategi hos WisdomTree. Hans ideelle scenario for obligasjonsinvestorer er tre kutt i løpet av resten av 2024. Fallende renter har en tendens til å være en motvind for obligasjoner, hvis priser stiger når rentene faller.

Ingen rentekutt? Aksjer kan tåle det, men obligasjoner vil lide mer

Selv i et scenario der Fed ikke kutter renten i det hele tatt i år, har investorene fortsatt grunn til optimisme. «Markedet ser på inntjeningsvekst og en sterk økonomi», forklarer Saglimbene.

Selv om det begynner å slå sprekker, særlig blant forbrukere med lavere inntekter, har økonomien så langt vært i stand til å absorbere effektene av sentralbankens historiske innstrammingssyklus. «Det er ikke som vi har sett i andre rentesenkningssykluser, der Fed senker renten fordi økonomien vakler», legger Flanagan til.

I dagens økonomi, sier Saglimbene, «hvis Fed ikke kutter renten, er det fordi økonomien holder seg sterkere enn forventet». Det er positivt for aksjer. «Historisk sett gjør aksjer det bra når Fed ikke gjør noe», legger han til. «Vi er inne i en slik periode akkurat nå.»

Det er en helt annen historie for obligasjonsinvestorer. For Flanagan er det verste scenariet at Fed ikke kutter rentene i det hele tatt i 2024. Høye renter har en tendens til å tynge obligasjonsprisene. Hvis det skjer, «vil obligasjonsmarkedet skifte fokus til 2025», sier han. Hvis Fed forblir dataavhengig lenger, kan det bety mer volatilitet i rentemarkedene ettersom investorene søker klarhet om rentenivået.

Flanagan påpeker også at en lengre periode med obligasjonsrenter på dagens nivå ikke er unormalt de siste tiårene, med unntak av de 15 årene da Fed holdt rentene lave etter finanskrisen. «Dette er normale rentebobler, men mange er ikke vant til det [...] det er en enorm, annerledes dynamikk i markedet.»

Lavere økonomisk vekst kan legge en demper på aksjemarkedene

På den annen side kan for lav vekst skape problemer for aksjemarkedet. «Aksjemarkedet vil utvikle seg dårlig hvis disse høyere, restriktive rentene begynner å ta en mer plutselig bit av den økonomiske aktiviteten», sier Saglimbene. «Det negative tilfellet er at Fed lar rentene være for høye eller for restriktive for lenge», noe som skader økonomien.

«Det kan bety at Fed virkelig må handle aggressivt», ifølge Caldwell, som sier at dette resesjonsscenarioet er «mer mulig enn folk tror». Han sier at det til og med er tenkelig (om enn usannsynlig) at styringsrenten kan falle til null igjen. Det høres kanskje bra ut for aktivaprisene, men resesjonen som utløser et så dramatisk rentekutt, ville ikke være det.

Klebrig inflasjon kan føre til overoppheting av økonomien

I den andre enden av spekteret er det mulig at den økonomiske veksten ikke vil avta så mye som forventet, samtidig som inflasjonen forblir mer klebrig enn Fed ønsker. Sentralbankens mål for PCE-prisindeksen (det foretrukne målet for inflasjonspresset) er 2%. I april var PCE-inflasjonen på 2,7%. Caldwell sier at det vil være et problem hvis inflasjonen holder seg nærmere 3% i stedet for å fortsette å falle.

En slik overoppheting er «et svært plausibelt scenario for hva som kan skje som følge av det interne momentumet i økonomien akkurat nå», forklarer han. Usikkerheten som følger av dette når det gjelder pengepolitikkens innretning, kan også tynge aktivaprisene.

Abonner på vårt nyhetsbrev helt kostnadsfritt:

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  er markedsreporter for morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer