Morningstar US Market Index satte rekord onsdag 24. januar, noe som betyr at aksjemarkedet nå har hentet inn alle tapene som begynner å hope seg opp tidlig i 2022.
Stigende teknologiaksjer presset indeksen over streken til rekordterritorium. S&P 500, som er yngre vektet mot store vekstaksjer, satte sin rekord på fredagen. Etterslepet mellom de to rekordnoteringene er en ytterligere indikasjon på den enorme innvirkningen som mega-cap teknologiaksjer har på markedet.
Etter å ha returnert hele 25,8% i 2021, falt Morningstar US Market Index betydelig i 2022 og avsluttet året med et fall på nesten 20%, da den vedvarende høye inflasjonen førte til raske renteøkninger fra Federal Reserve. Disse motvindene presset aksjene «nær deres største rabatter sammenlignet med våre verdivurderinger over det siste tiåret», sa Dave Sekera, sjefsstrateg for amerikanske markeder i Morningstar.
Men 2023 var en annen historie. Ved slutten av perioden hadde aksjene steget med mer enn 26% og handlet mye nærmere Morningstars virkelig verdi-estimat. Markedets nye høydepunkt kommer litt mer enn to år etter at den amerikanske markedsindeksen noterte sin forrige rekord den 3. januar 2022.
Hvorfor tok aksjemarkedet seg opp igjen?
Markedene startet 2023 med en pangstart da en lenge forventet resesjon uteble, arbeidsmarkedet forble sterkt, forbrukerne fortsatte å bruke penger, og forstyrrelsene fra pandemitiden begynte å avta.
Fremveksten av kunstig intelligens og «Magnificent Seven» drev markedene høyere i løpet av våren og sommeren, ifølge Sekera. I første halvår ga den amerikanske markedsindeksen en avkastning på 16,5%, til tross for bankkonkursene som rystet investorene i mars.
Alt kom til et vendepunkt i juli da markedene absorberte Feds «høyere for lengre»-budskap om rentene. Obligasjonsrentene steg til sitt høyeste nivå siden 2007, og aksjemarkedet vaklet.
Men det tok ikke lang tid før en rekke oppmuntrende økonomiske data – kombinert med en stadig mer dueaktig tone fra Fed-tjenestemenn – utløste et rally i obligasjonsmarkedet, med kraftig fallende renter. Denne vendingen utløste det analytikere kaller et «everything rally», der aksjer, råvarer og andre finansielle eiendeler (inkludert krypto) fikk opp farten da investorer satset på at et rentekutt fra Fed var rett rundt hjørnet.
Markedet snublet i de første dagene av 2024, men hentet seg raskt inn igjen da teknologiaksjer steg kraftig på grunn av forventninger om at Fed kanskje ikke ville senke renten så raskt som investorene hadde håpet på.
Hvor er amerikanske aksjer på vei i år?
Sekera sier at aksjemarkedet befinner seg på et helt annet sted enn det gjorde i begynnelsen av 2023. Han sier at den økonomiske veksten forventes å avta igjen, men «det er den eneste likheten».
Det amerikanske aksjemarkedet handles nå rett under virkelig verdi, i motsetning til da det ble kraftig undervurdert i begynnelsen av 2023. Pengepolitikken er nå innstilt på å lette snarere enn å stramme til. Inflasjonen begynner endelig å avta. Mange av forstyrrelsene og forvrengningene fra pandemien har endelig avtatt.
I 2023 var mye av momentumet i aksjer konsentrert i «Magnificent Seven». Sekera sier at den avgjørende faktoren for om rallyet kan fortsette, er om disse gevinstene kan utvides til andre sektorer og andre typer aksjer. Han forklarer noen gode nyheter for investorer: «Dette skjer allerede». Han peker på sykliske forbruker-, industri- og eiendomsaksjer som sektorer hvor avkastningen er overdrevet. Midcap- og smallcap-aksjer stiger også.
Risikoer med rapporteringssesongen
Sekera advarer om en potensiell nedtur i februar og mars når resultatsesongen er i gang. Han sier bekymringen ikke handler om at markedet vil bli skuffet over rapportene, men snarere at selskapene vil være tilbøyelige til å utstede mer konservative fremtidsutsikter (og som et resultat holde forventningene lave) når de ser frem mot en økonomisk nedgang i andre halvdel.
Når denne nedgangen nærmer seg, er det allment forventet at Fed vil begynne å senke renten.
Så hva betyr dette for investorene? «Noen av de beste mulighetene vi ser for 2024 er aksjer som er sterkt korrelert med rentene», sier Sekera. Han peker på forsyning og eiendom som sektorer som oppfyller disse kriteriene. Det er også muligheter i verdiaksjer og small cap-aksjer.
Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com