2023 ble et gledelig børsår for alle de nordiske landene, bortsett fra Finland. Danmark gjorde det imidlertid best, og Københavns Fondsbørs steg hele 25,2% i lokal valuta. Deretter fulgte Stockholmsbørsen med en oppgang på 18,36% og Oslo Børs med +9,09%. Det var mørkere i Finland, der Helsingforsbørsen slet med motvind nesten hele året, og økningen i desember var ikke nok til å få børsen over nullpunktet. I stedet avsluttet Helsingforsbørsen året med -6,53%.
Stockholmsbørsen sto for den bratteste stigningen i løpet av året, etter å ha handlet i negativt territorium i slutten av oktober, for så å snu og stenge betydelig høyere drøye to måneder senere.
Dansk legemiddelgigant skjøt fart i 2023
Den største årsaken til oppgangen på børsen i København i 2023 er det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk. Selskapet utgjør hele 58,7% av Morningstar Danmark-indeksen og har dermed svært stor innflytelse på indeksens resultater. Aksjen steg 50,36% i løpet av året og regnes nå som Europas største selskap målt etter markedsverdi.
Legemiddelsektoren har sett enorme bevegelser det siste året, men et område som har fått spesiell oppmerksomhet og skapt overskrifter er medikamenter mot fedme, med Novo Nordisks Ozempic og Wegovy samt Eli Lillys Mounjaro og Zepbound i rampelyset.
Den største prosentvise økningen ble imidlertid gjort av smykkeprodusenten og forhandleren Pandora, etter en økning på 94,5%. Deretter fulgte ytterligere to farmasøytiske selskaper: Zealand Pharma (+85,3%) og Demant (+53,7%).
Også på den svenske børsen finner vi legemiddelselskaper blant de best ytende: Bonesupport Holding (+133,93%) og Camurus (+113,0%). Tett etter fulgte Alleima, (+103,1%) og Better Collective (+ 101,7%). De tre største aktørene i den svenske børsindeksen står for mellom 5,8% og 5,5% av indeksen. Disse er Atlas Copco, som steg 42,9%, samt Investor (+26,2%) og Nordea (+19,7%).
I Norge var det derimot energirelaterte selskaper som sto for de største økningene i 2023. Avance Gas Holding skjøt i været med hele 187,5%, BW LPG med 143,5%, mens Siem Offshore steg med 108,5%. Equinor som utgjør den største vekten i indeksen med 17,1%, steg med beskjedne 2,3% i norske kroner. DNB Bank, som kommer på andreplass med en vekting på 10,5%, steg med 17,5%.
På den andre siden av Østersjøen var det Wärtsilä som stod for den beste prestasjonen i Morningstar Finland, etter en økning på 70,3%. Deretter fulgte kjæledyrselskapet Musti (+67,2%) og butikkjeden Puuilo (+58,8%). Mer enn halvparten av beholdningene i indeksen avsluttet imidlertid året i minus, med Finnair, eQ, Revenio og Nokia som de største prosentvise taperne. Indeksens største komponenter hadde en dyster utvikling: Sampo gikk tilbake 5,7%, UPM-Kymmene steg beskjedent med 2,0%, mens Kone gikk tilbake 2,6% og Nokia raste med 26,9%.
Svak norsk krone tynget utviklingen i euro
For å sammenligne hvordan de ulike børsene presterte uten at de forskjellige valutakursene påvirket resultatet, ser vi på utviklingen til indeksene i euro nedenfor. For Finland vil det ikke være noen forskjell, da de har euro som valuta. Resultatet blir også likt for både Sverige og Danmark i euro. I stedet for en økning på 25,2% i danske kroner, synker økningen et par poeng til 24,9% i euro for Morningstar Danmark. For Sverige er endringen enda mindre: 18,4% i svenske kroner til 18,23% i euro.
Morningstar Norge taper imidlertid betydelig mer. Fra en økning på 9,1% i lokal valuta, synker økningen til 2,2% i euro. Den norske kronen legger bak seg et tøft år, etter å ha trukket seg tilbake med over 7% mot euroen. Blant G10-valutaligaen, de ti mest omsatte valutaene i verden, sto den japanske yenen og den norske kronen for de største fallene, begge tapte rundt 10% mot den amerikanske dollaren. Den norske regjeringen har solgt kroner for å kjøpe utenlandsk valuta i løpet av året, mens et fall i energiprisene har rammet eksporten.
Danmark leverte den høyeste avkastningen de siste 10 årene
Københavns Fondsbørs vinner ikke bare over sine nordiske naboer i 2023, men har også levert en betydelig høyere årlig avkastning de siste ti årene. Morningstar Danmark har hatt en avkastning på hele 15,7% per år de siste ti årene. Det er nesten tre ganger så mye som Morningstar Finland, som har hatt en årlig avkastning på 5,57% per år. I midten finner vi Stockholmsbørsen med en årlig avkastning på 9,68% og Oslo Børs med +7,50%.
Årlig avkastning siste 10 år
Tenk langsiktig og unngå timing av markedet
Som gjennomgangen av de fire forskjellige markedene i fjor viser, er det mye som kan skje. Å prøve å forutse vinnerne i år, enten det er et bestemt marked, sektor, eller enkeltaksje, er derfor noe du bør unngå. Studier viser også gang på gang at langsiktige investorer som holder fast ved sin strategi og ikke jakter på neste vinner, eller hopper på de heteste trendene for øyeblikket, er de som lykkes best.
Gjennomgangen av investeringsmulighetene ovenfor er ikke ment å være en anbefaling av kjøp eller salg. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Artikkelen er oversatt fra svensk, og den opprinnelige artikkelen kan leses her.