Redaktørens tillegg: Charlie Munger, som jobbet med Warren Buffett i Berkshire Hathaway i flere tiår, døde 28. november 2023, 99 år gammel, litt mer enn en måned før hans 100-årsdag. Munger opplyste mange investorer om verdien av praktisk, fundamentbasert investering - og han gjorde det med en humor som vil bli savnet.
Det er lett for meg å lage en liste over visdomsord fra Warren Buffett og hans partner Charlie Munger i Berkshire Hathaway som har påvirket min egen og mine Buffett-kollegers tenkning her på Morningstar. Det vanskelige er heller å begrense listen til bare 12 punkter. Men vi gjør et forsøk.
1) Vær skeptisk til eksotiske finansielle instrumenter
Buffett og Munger har vært konsekvente kritikere av derivater, katastrofeobligasjoner, krypto og andre typer av finansiell "innovasjon". Måten de driver Berkshire Hathaway på gjenspeiler denne forsiktigheten. Selskapet opererer med svært lite gjeld og en stor buffer av kontanter og investeringer, en tilnærming som har påvirket hvordan Morningstar håndterer sin egen balanse. Skepsisen til Wall Streets kreativitet i utviklingen av nye produkter har påvirket våre analytikere gjennom årene når de står overfor det siste og største produkttilbudet fra kapitalforvaltere eller investeringsbanker.
Ett av mine favorittsitater fra Buffett er, "hvis du har spilt poker i en halvtime og du fortsatt ikke vet hvem som er taperen, er du taperen". Dessverre er finansbransjen full av spillere som er ivrige etter å få deg til å spille spillet på deres vilkår, alltid med en høy startavgift. Til denne dag vil jeg innrømme at jeg aldri har kjøpt eller solgt en opsjon, shortet en aksje, kjøpt en triple-inverse-short ETF eller 130/30-fond, deltatt i strukturerte sertifikater eller investert i en variabel livrente. Enkelthet er bra. Det senker definitivt kostnadene.
2) Inflasjon er en ekstra grunn til å bevare vollgravene
Inntil 2022 har det vært lett å ignorere inflasjonen i omtrent 40 år. Men alle som studerer Buffetts skrifter vet at inflasjon var et vanlig tema for ham på 1970- og begynnelsen av 1980-tallet. Det han da understreket var vanskeligheten for selskapene, spesielt de som er mest utsatt for inflasjonskostnadspress, å oppnå anstendig avkastning til aksjonærene i en periode med høy inflasjon. Svært få selskaper - de med sterke økonomiske vollgraver - kan heve prisen for å kompensere for erosjonen av kjøpekraften. Denne underliggende prissettingskraften er en grunn til at vi liker selskaper med brede vollgraver så godt. De er flinkere til å motstå det makromiljøet kaster i deres retning. Nå når inflasjonen er tilbake med hevn, er det et godt tidspunkt å lese Buffetts nøkterne inflasjonskommentarer igjen.
3) Volatilitet er ikke risiko
Min mangeårige sjef i Morningstar var en fan av Buffett og Munger, og de første ordene jeg noensinne hørte ut av hennes munn var: "beta er tull". (Da visste jeg at Morningstar ville være en interessant arbeidsplass). Med tanke på at skriving av massive forsikringspoliser er en betydelig del av Berkshire Hathaways virksomhet, er det ingen overraskelse at risiko har opptatt en stor del av Buffetts og Mungers oppmerksomhet. De har en helt annen forståelse av risiko enn akademisk økonomi og dens vektlegging på mål som beta eller standardavvik. Finansakademikere liker å bruke volatilitet som en proxy for risiko (hovedsakelig fordi det er så enkelt å måle), men dette har den perverse effekten av å antyde at en eiendel blir mer risikabel ettersom når prisen faller - nøyaktig det motsatte av hvordan en rasjonell kjøper tenker om en lavere pris.
Risiko, sier Buffett, er sjansen for at du vil lide et permanent tap av kapital. Jeg har også lagt merke til at Buffett og Munger konsekvent har lagt vekt på systemiske og eksistensielle risikoer: for eksempel risikoen for at derivater får en rekke finansielle institusjoner med sammenhengende eksponeringer til å kollapse som dominobrikker, eller risikoen for atomkrig eller biologisk infeksjon (naturlig eller annet). Som investorer og borgere må vi anerkjenne disse risikoene og gjøre hva vi kan for å minimere dem.
4) Integritet på en enkel måte
Da Buffett gikk inn for å lede Salomon Brothers i 1991, sa de følgende berømte ordene til de ansatte: "tape penger for selskapet, og jeg vil være forståelsesfull. Tape en smule av selskapets omdømme, og jeg vil være hensynsløs". Han foreslo også følgende som en veiledning for oppførsel: hvis du vil føle deg komfortabel med å ha handlingene dine deatljert beskrevet på forsiden av din lokale avis, hvor familie og venner vil lese der, så fortsett på den måten. Hos Morningstar modifiserte vi dette til: ville du være komfortabel med at dette vises på forsiden av The Wall Street Journal?
5) Fondsstyrer er marionetter
Det var Buffetts konklusjon i hans klassiske brev til aksjonærene fra 2002, og det er absolutt i samsvar med det Morningstar har sett gjennom årene. Til tross for deres klare rolle som voktere for fondsandelseiere, kjemper fondsdirektører - selv uavhengige direktører - sjelden tilbake mot fondsforvaltere og stemmer nesten aldri for å avskjedige fondsforvalteren. Buffett kritiserte bedriftsstyrer av samme grunn: deres kultur for å automatisk godkjenning av hva ledelses- eller kompensasjonskonsulenter legger foran dem. (Han har til og med vært kritisk til sin egen prestasjon som direktør). Lærdommen: Se etter styremedlemmer med forretningserfaring som investerer i det de fremmer (i form av meningsfullt eierskap i selskapet de overvåker), men selv da: ikke forvent mye. Det viktigste er at ledelsesgruppen og øvrige ansatte har integritet (se forrige punkt). Å håpe at et styre, uansett hvor uavhengig det er på papiret, effektivt kan overvåke ledelsesgruppen er en drøm.
6) Ved investeringer er det OK å være passiv
Buffett sammenlignet en investering med en baseballspiller som venter på et godt kast. Men i motsetning til baseball, blir du ikke slått ut etter tre "strikes" når du investerer. Dette konseptet med tålmodighet har påvirket hvordan vi vurderer aksjer i Morningstar ved at vi ikke har noe minimumsantall aksjer som vi må gi 5-stjerners rating; noen ganger har vi svært få aksjer som vi anbefaler. I min personlige portefølje har jeg aldri følt press på å endre noe dersom jeg ikke er komfortabel. Å la pengene hope seg opp er bra. Det kommer vanligvis en markedsjustering på et eller annet tidspunkt som vil få prisene tilbake på attraktive nivåer.
7) Slutt aldri å lære
Både Buffett og Munger leser mye, og spesielt Munger understreker viktigheten av vitenskap - inkludert en forståelse av evolusjonen - som vesentlig for å forstå hva som driver mennesker. Mange av mine favorittbøker var Munger-anbefalinger, inkludert Influence: The Psychology of Persuasion av Robert Cialdini, The Selfish Gene av Richard Dawkins og Guns, Germs, and Steel av Jared Diamond. Slik eklektisisme har alltid påvirket ansettelsesfilosofien hos Morningstar. Vi vil mye heller ansette en med intellektuell nysgjerrighet enn et smalt fokus på økonomi. Munger sa en gang: "du vil bli overrasket over hvor mye Warren leser - hvor mye jeg leser. Barna mine ler av meg. De tror jeg er en bok med et par ben som stikker ut".
8) Markedene er gode, men ikke perfekte
Etter å ha studert økonomi ved University of Chicago, startet jeg min yrkeskarriere med en fast tro på markedets visdom. Heldigvis (i hvert fall i ettertid) var min første jobb å analysere japanske aksjer akkurat da boblen i japanske eiendelspriser (kanskje den mest skremmende eiendelsprisboblen i historien) var i ferd med å sprekke. Det var en tidlig leksjon om at noen ganger går markedene for langt - eller mer presist, menneskene som utgjør markedene mister kontrollen og tror at trærne vokser til himmels.
Det er morsomt å tenke på det nå, men seriøse mennesker på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet la frem historier om hvorfor P/E-forhold på 80 eller 90, som var vanlig i Japan på den tiden, var rimelige, eller anbefalte å allokere 30% eller 40% av en portefølje til japanske aksjer fordi det ga den optimale blandingen av risiko og belønning. Når du leser Buffett og de typer bøker som Buffett og Munger anbefaler, vil du internalisere at selv om markedene vanligvis gjør en fantastisk jobb med å allokere kapital, er de bare like pålitelige som de (uperfekte) menneskene som utgjør markedet.
9) Indeksfond er en fantastisk oppfinnelse
Dette kan virke i strid med det forrige punktet om ufullkomne markeder, men det er det faktisk ikke. Markeder kan noen ganger bli sprø, men det er fortsatt veldig vanskelig å slå dem. Da jeg begynte i Morningstar i 1991, virket det som om de eneste som var fan av indeksfond var Jack Bogle, noen universitetsprofessorer og en håndfull akademisk tenkende finansielle rådgivere. Indeksfond utgjorde en liten andel av fondsverdenens totale eiendeler. Herregud, hvordan ting har endret seg.
Man skulle tro at Buffett - den essensielle aktive investoren - ville ha vært blant de fremste til å boikotte indeksfond. Jeg husker mange Morningstar-konferanser der aktive forvaltere kritiserte indeksfond og hevdet at de var uamerikanske (de fleste av disse forvalterne er borte for lengst). Buffett, på den annen side, har konsekvent hyllet indeksfond som den beste måten for de fleste investorer å få eksponering mot aksjemarkedet. Han pekte gjentatte ganger ut Bogle for spesiell ros for å ha lansert indeksrevolusjonen. Buffett viste at du intellektuelt kan omfavne både aktiv og passiv investering - det er ikke enten/eller.
10) Ingen god investor er enten "verdi" eller "vekst"
Munger hjalp til med å få Buffett til å bevege seg bort fra Ben Grahams sigar-chop-stil med verdiinvestering (som innebærer å lete etter aksjer som fortsatt har et godt trekk igjen i seg) og omfavne store selskaper - selv om det betyr å betale høyere priser for dem. Den viktigste innsikten er at verdien av et selskap er en funksjon av dets vekstutsikter og hvor sikker man kan være på at veksten blir realisert. Du bør ikke analysere et "verdi"-selskap annerledes enn et "vekst"-selskap. Selv om vi populariserte forskjellen mellom vekst og verdi med Morningstar Style Box (og det er et nyttig verktøy for å se hvilken type selskap en bestemt fondsforvalter foretrekker), er det en feil å betrakte verdi og vekst som separate investeringsstiler for en aksjeinvestor.
11) Hva det betyr å vinne fødselslotteriet
De to siste leksjonene gjelder livet generelt og ikke bare det lille hjørnet av livet vi bruker på å investere. Buffett har understreket hvor heldig han var som ble født der han ble (USA) og når (1900-tallet). Hadde han blitt født i en annen tid og på et annet sted, ville hans noe spesialiserte talenter for forretningsdømmekraft vært ubrukelige. Han kaller dette fødselslotteriet. Det er en god påminnelse for oss alle om hvilken rolle flaks har spilt i livene våre. Hvis du leser dette, er sjansen stor for at du har hatt utrolig flaks. Jeg vet at jeg har hatt det.
12) Nøkkelen til lykke
Nøkkelen til et lykkelig ekteskap er ikke en vakker ektefelle, smarte barn eller hyggelige samtaler. Nei, sier Buffett og Munger, nøkkelen til et lykkelig ekteskap er å finne noen med lave forventninger.
Det samme gjelder når man leser artikler som dette; jeg håper du klikket på den med tilstrekkelig lave forventninger. Og det samme gjelder for investeringssuksess. Jeg har for vane å mentalt trekke 30% fra hva enn porteføljeverdien min tilfeldigvis viser, rett og slett fordi ting kan skje. Ved å generalisere denne biten av visdom, vil jeg foreslå at lave forventninger stort sett er den beste måten å sikre et fravær av anger på dødsleiet. Og den beste måten å ikke bli skuffet etter døden også!
En versjon av denne artikkelen ble publisert i november 2022. Haywood Kelly, CFA, var leder for Morningstar Research. Han overvåket selskapets globale forvaltnings- og aksjeresearchoperasjoner.