Vi overser en stor konsekvens av ekstrem varme: Produktivitetstap

«Jeg tenker på familiens helse og hva slags verden datteren min og barna hennes vil vokse opp i», skriver lederen for klimaløsninger hos Morningstar Sustainalytics

Azadeh Sabour 03.08.2023 | 13:49
Facebook Twitter LinkedIn

Villbranner

Skogbranner har herjet gjennom Canadas skoger siden mars i år, og forårsaket intens og rekordstor skade. Røyken har drevet over til Amerika og nylig også til Europa.

I Toronto, der jeg bor og arbeider, så himmelen apokalyptisk ut i flere dager. Både halsen og lungene mine var såre. Så gikk vi fra skogbranner til ekstrem varme, med den varmeste juni på 174 år, og deretter voldsomme regnbyger. Jeg tenker på familiens helse og hva slags verden datteren min og barna hennes vil vokse opp i.

Forskningen og dataene jeg har jobbet med i flere år hos Morningstar Sustainalytics, kolliderer nå med vår virkelige erfaring.

Alt dette får meg til å igjen tenke på verdens beredskap for klimaendringer. Ta ekstrem varme - den stille morderen som ofte blir overskygget av katastrofale hendelser som flom, orkaner og skogbranner. Ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) var de siste åtte årene de varmeste som noen gang er registrert for både hav- og lufttemperatur. Prognoser tyder på at de neste fem årene vil bli enda varmere.

Verdens ledere har lovet å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader Celsius over førindustrielt nivå innen utgangen av dette århundret. Å krysse den terskelen kan føre til enda mer alvorlige skader knyttet til global oppvarming.

For å nå målet om å begrense global oppvarming, må globale utslipp av klimagasser nå toppen før 2025, synke med 43% innen 2030, og deretter falle til netto null innen 2050. Men nåværende nasjonale forpliktelser tyder på at vi ikke vil nå målet om 1,5 grader celsius.

Basert på Sustainalytics-data om eiendeler og infrastruktur for selskaper med hovedkontor i Europa, vil ekstrem varme sannsynligvis forårsake nesten 60% av alle produktivitetstap som selskaper vil lide som følge av fysiske klimarisikoer. For selskaper som vi dekker i Nord-Amerika, er dette tallet 65%. Swiss Re Institute har anslått at klimaendringer kan redusere det globale bruttonasjonalproduktet med så mye som 18% innen 2050, sammenlignet med en verden uten global oppvarming.

Sektordiagram som viser prosentandelen av produktivitetstap forårsaket av ekstrem varme, kystoversvømmelser, flom, skogbranner, ekstrem vind og syklonvind.

Vi vil stå ovenfor reelle kostnader, ikke bare når det gjelder menneskers helse og sikkerhet, men også tap av biologisk mangfold, skade på eiendeler og infrastruktur, som deretter vil føre til reelle forretningskostnader og produktivitetstap, som igjen vil føre til risiko relatert til økonomi og investeringer.

Litt håp for investorer

For investorer er det et visst håp. En ting er at investeringsinfrastrukturen tvinger selskaper til å forholde seg til klimaendringer. For eksempel har International Sustainability Standards Board (ISSB) utstedt nye standarder som forventes å bli den nye globale grunnlinjen. 

Disse standardene vil gi selskaper muligheten til å gi investorer mer pålitelige data og sikre bedre overholdelse av regulering. Over tid, når stadig flere selskaper adopterer denne standarden for rapportering, vil vi få bedre, mer konsistente, økonomisk- og beslutningsrelevante data. Jo bedre data, jo enklere er det å sammenligne og kontrastere enkeltselskaper. 

Nye verktøy utvider også investorenes evne til å adressere grønnvasking og identifisere muligheter i overgangen til en lavkarbonøkonomi. For eksempel gir Sustainalytics' Low Carbon Transition Ratings investorer flere signaler for å vurdere hvor godt et selskap er forberedt på å redusere sine karbonutslipp.

Det viktigste signalet er det vi kaller "implied temperature rating", eller ITR, som er uttrykt som en temperatur på hvor godt et selskap er innrettet en 1,5-graders netto null-vei innen 2050. Et selskaps ITR viser hvor mye jorden ville varme seg hvis alle selskaper i verden overskred sitt karbonbudsjett i samme grad. Hvis et selskaps ITR er to grader, tre grader og mer, investerer det selskapet sannsynligvis ikke tilstrekkelig i å transformere sin forretningsmodell slik at det kan trives i en lavkarbon-verden. Etter hvert som overgangen akselererer, kan selskaper som ikke aggressivt transformerer seg selv få redusert tilgang på kapital og forsikring, fordi engangspartnere kan anse dem som for risikable.

Riktignok ser ikke tallene særlig bra ut for øyeblikket. Vår første vurdering av de omtrent 6000 største offentlige selskapene i vårt univers antyder at verden forventes å varmes opp over 3 grader Celsius.

God ledelse kan lysne utsiktene

Vi kan også se på ledelse og strategi. Og der ligger håpet for at selskapet overlever, blomstrer og tilpasser seg en fremtid med 1,5 graders mål. Vi kaller dette ledelsesscore. Noen industrier, som bilindustrien, har dårlige implisitte temperaturvurderinger. Bensin- og dieselmotorer krever fossilt brensel. Men den har også en stor andel selskaper som investerer i skifte mot elektrifisering og til å redusere avhengigheten av fossilt brensel. 

Ledelsesscoren er en svært omfattende vurdering av selskapets handlinger, politikk, strategier, styringsstrukturer, investeringsplaner, osv. Dette kan hjelpe investorer med å sammenligne avkarboniseringsstrategiene til selskapene i deres porteføljer med konkurrentene og fondene som holder dem. Du kan se om selskapene følger opp sine ord med handling.

Faktisk fant vi nylig at de sterkeste ledelsesscorene er innen telekommunikasjonstjenester, bilindustrien, husholdningsprodukter, forsyningstjenester, konteinere og emballasje. Disse selskapene gir gass.

På sikt er målet vårt å gjøre disse signalene tilgjengelige for alle Morningstar-abonnenter. Og med det regulatoriske presset, pålagte rapporteringskrav og presset fra sivilsamfunnet, vil bedrifter måtte ta klimaendringer og relaterte risikoer (som økte kostnader, omdømme og juridiske risikoer) mye mer alvorlig - og akselerere reisen med å investere i transformasjon av sin forretningsmodell for å flytte nålen.

Azadeh Sabour er senior visepresident og leder for klimaløsninger i Morningstar Sustainalytics

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Azadeh Sabour  er senior visepresident og leder for klimaløsninger i Morningstar Sustainalytics

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer