Tøft 2022 for ESG-fond, men de fortsetter å prestere på lengre sikt

I løpet av det siste tiåret har nesten 60% av de overlevende ESG-fondene utkonkurrert sine tradisjonelle motparter, ifølge en fersk Morningstar-studie.

Sara Silano 29.06.2023 | 12:41
Facebook Twitter LinkedIn

ESG-investeringssymboler

I en ny studie har Morningstar analysert ytelsen til bærekraftige fond. Studien inkluderer rundt 8000 produkter hjemmehørende i Europa, inkludert 2000 fond og ETFer (børshandlede fond) som inkluderer miljø-, sosiale- og styringskriterier (ESG).

Studien sammenlignet tradisjonelle versus bærekraftige sektorer i 17 Morningstar-kategorier over ulike tidshorisonter (3, 5 og 10 år). I tillegg ble ESG-fondenes ytelse analysert basert på andre rangeringer, slik som Star rating og Medalist rating.

Ingen trade-off

"Den gjennomsnittlige avkastningen og suksessraten til vårt utvalg antyder at det ikke er noen avveining forbundet med å investere i bærekraftige fond på mellomlang til lang sikt," sa Hortense Bioy, global leder for ESG-forskning i Morningstar. "Faktisk, etter tre, fem og 10 år, slår det gjennomsnittlige ESG-fondet sin tradisjonelle motpart."

På kort sikt kan det imidlertid hende at dette ikke skjer. I 2022, et år med kraftige fall i aksje- og obligasjonsmarkedene, var det bare fire av ti bærekraftige fond som klarte seg bedre enn tradisjonelle jevnaldrende i universet som Morningstar dekket.

Tabellen nedenfor viser den årlige suksessraten til ESG-fond (dvs. prosentandelen av bærekraftige fond som overgår sine tradisjonelle motparter) i hver Morningstar-kategori som er analysert. Den grønne fargen indikerer en høyere suksessrate.

Årlig suksessrate for bærekraftige fond

Hvorfor ESG-fond ga dårligere resultater i 2022

"Den dårlige prestasjonen i 2022 kan i stor grad tilskrives sektorsammensetningen av bærekraftige fond. Sammenlignet med tradisjonelle fond har disse fondene en strukturell undervekt i energi, som var den beste sektoren i Morningstar Global Markets-indeksen i fjor, opp 34%", forklarer Bioy.

"Derimot har bærekraftige fond en tendens til å ha større eksponering mot teknologi-, industri- og helsesektorene enn tradisjonelle fond. Førstnevnte var blant de dårligste i 2022, med tap på 32,2%, mens de to andre hadde en negativ utvikling på 13% og 8,3%."

I 2020 skjedde det stikk motsatte, med energi i kraftig tilbakegang og de andre sektorene, spesielt teknologi, steg kraftig. 

Investorer som valgte bærekraftige obligasjonsfond og ETFer hadde også en tøff tid i fjor, og led mer under renteoppgangen på grunn av porteføljens lengre gjennomsnittlige varighet enn tradisjonelle fond. For eksempel, i kategorien Euro Diversified Bond, er den effektive løpetiden i gjennomsnitt 6,1 år for produkter som bruker ESG-kriterier, sammenlignet med 5,4 år for tradisjonelle motparter. 

Bærekraftige fond vinner i det lange løp

Selv om 2022 viste seg å være en kamp for ESG-fond, har ikke et eneste år med underavkastning slettet den mellomlange til langsiktige meravkastningen til de fleste kategorier. Spesielt var sannsynligheten for å finne et vellykket ESG-fond det siste tiåret høyest i kategoriene Global Large-Cap Blend Equity (suksessrate 68%) og EUR Government Bond (75%).

I løpet av tiåret har nesten 60% av de overlevende ESG-fondene utkonkurrert sine tradisjonelle motparter i de 12 kategoriene analysert av Morningstar. I samme periode er overlevelsesraten også svært høy: 91% mot 50%. Imidlertid forventes dette gapet ifølge rapporten å redusere i fremtiden på grunn av den raske spredningen av bærekraftige produkter.

Suksessrate for bærekraftige fond over ulike tidshorisonter

ESG-fond har høyere rating

Morningstar-studien viser også at bærekraftige fond og ETF-er har en tendens til å ha høyere rating, d.v.s. en bedre kostnadsjustert risiko/avkastningsprofil sammenlignet med kategorien de tilhører (ratingen tar hensyn til tidligere resultater og tilskrives fond som er minst tre år gamle).

"Over 36% av ESG-fondene i utvalget har 4 eller 5 stjerner, sammenlignet med mindre enn 35% av tradisjonelle fond. 40% har 3 stjerner (37% av tradisjonelle fond) og mindre enn 24% har 2 eller 1 stjerne (29%)", sier Bioy.

– Bærekraftige fond har også større kapasitet til å generere alfa. Dette bevises av det faktum at rundt 38% av dem har en positiv medaljevurdering (gull, sølv eller bronse), mot 32% av tradisjonelle konkurrenter. Dette betyr at våre analytikere har en sterkere tro på evnen til ESG-strategier til å yte bedre."

Les hele rapporten  Hvordan presterer europeiske ESG-fond i 2022?

 

Vennligst merk at denne artikkelen er helt eller delvis oversatt av en maskin, og det kan derfor være noen skrivefeil eller unøyaktigheter i teksten. Dersom du har spørsmål eller kommentarer til teksten, ta gjerne kontakt med guro.tungeland@morningstar.com

Abonner på vårt nyhetsbrev

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer