Utbyttestrategier kan fortsatt gi bedre resultater i 2023

Utbytteveksten rundt om i verden vil sannsynligvis avta, ifølge en omfattende studie utført av Jefferies Bank.

Jocelyn Jovene 31.03.2023 | 23:57
Facebook Twitter LinkedIn

return

Etter et år med bedre resultater (diagram), bør strategier som favoriserer søket etter avkastning fortsette å gi gode resultater i 2023, ifølge en studie av Jefferies bank publisert 22 mars. Dette er spesielt takket være evnen blant mange selskaper til å opprettholde en flyt med regelmessig utbytte.

Imidlertid bør lavere fri kontantstrømdekning av selskaper, risikoen for en fortjenesteresesjon og et mer komplisert makroøkonomisk miljø veie på utbytteveksten.

Etter en økning på 8,1 % på verdensbasis i 2022 (inkludert +10,2 % i Europa), anslår Jefferies at utbytte betalt av selskaper over hele verden bare bør vokse med 2,9 % i år, med mer solid vekst i Europa (6 %) og USA ( 5,1 %).

Disse spådommene er basert på konsensusdata.

"Oppbremsing i den globale veksten, mindre likviditet, høyere renter og en fortjenestenedgang er betydelige utfordringer," bemerker Jefferies.

I USA har investorenes oppmerksomhet rettet seg mer mot tilbakekjøp av aksjer, som nådde rekord i fjor med 936 milliarder dollar ved S&P 500-indeksen.

Dynamikken i utbyttevekst virker imidlertid relativt godt etablert der. I løpet av de siste 50 årene har reinvestert utbytte utgjort 78 % av den totale ytelsen til MSCI USA-indeksen, anslår Jefferies.

I Europa er nok utbyttenes rolle enda viktigere enn over Atlanterhavet.

"Av en samlet gevinst på 168 % siden 2001, utgjorde reinvestert utbytte 138 prosentpoeng, eller 82 % av totalavkastningen," noterer banken.

Investering for avkastning bør logisk nok forbli et levende tema i år.

"Til tross for en ytelse på nesten 5 % for det amerikanske pengemarkedet, er det fortsatt fordelaktig å investere i utbytte i Europa fordi 24 % av børsnoterte verdipapirer har en utbytteavkastning over det europeiske gjennomsnittet og fordi Europa bør ha den sterkeste utbytteveksten i år," sier Jefferies .

I Asia, derimot, er vekten av utbytte i utviklingen til aksjemarkedsindeksene svært beskjeden (60 % av en total utvikling på 477 % siden 2001).

Banken mener imidlertid at utbytte, bør være mer "motstandsdyktig gitt sterkere inntjeningsvekst, lavere utbetalingsrater og sterke balanser og kontantstrømgenerering. »

Over en lengre periode har strategier med fokus på utbytte ikke alltid klart seg bedre enn det bredere markedet.

I løpet av de siste fem årene har fond som forvalter avkastningsstrategier i Europa registrert en kumulativ gevinst på 23 % sammenlignet med 29 % for blandede europeiske aksjestrategier (uten stilskjevhet) og 34 % for Morningstar Europe-indeksen.

Investorer er ikke alltid klar over at utbyttet bare er en del av fortjenesten generert av et selskap, og at det ikke bare avhenger av selskapets økonomiske helse, men også av styrets endelige beslutning.

Selv om det kan være et viktig argument i finansiell kommunikasjon til et børsnotert selskap, bør ikke utbytte være det eneste investeringskriteriet som brukes.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  er redaktør i Morningstar Frankrike. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer