I løpet av sitt og et halvt århundre har Credit Suisse støttet industrialiseringen av sitt alpine hjemland, bidratt til å posisjonere Sveits som et knutepunkt for internasjonal finans og vært en viktig eksportartikkel for sveitsisk banksektor på den globale scenen. I løpet av de siste tre årene har en jevn strøm av skandaler og dårlige resultater ødelagt Credit Suisses rykte, ikke bare som en stor global aktør, men som en verdig konkurrent til den lokale rivalen UBS. La oss se nærmere på rekken av skandaler som kulminerte i Credit Suisses kollaps.
Februar 2020: En spionskandale feller sjefen
Credit Suisse-sjef Tidjane Thiams fem år ved roret ble brått avsluttet 7. februar 2020 etter at en etterforskning fant at banken hyret inn privatdetektiver for å spionere på sin tidligere sjef for formuesforvaltning Iqbal Kahn, som hadde sluttet for å starte i en ny stilling hos konkurrenten UBS.
Credit Suisse gikk gjentatte ganger ut og hevdet at episoden var en isolert hendelse. Sveitsiske finanstilsynsmyndigheter sa imidlertid at banken hadde villedet dem om omfanget av spionasjen. Ifølge tilsynsmyndigheter planla Credit Suisse syv forskjellige spionoperasjoner mellom 2016 og 2019 og gjennomførte de fleste av dem.
I en sjelden irettesettelse sa tilsynsmydnighetene at det var alvorlige organisatoriske mangler ved Credit Suisse, og at banken til og med hadde forsøkt å dekke sine spor ved å ta en faktura for overvåking.
Mars 2021: Kollapsen til Greensill Capital
Greensill Capital, et britisk finansfirma spesialisert på kortsiktige bedriftslån via en kompleks og ugjennomsiktig forretningsmodell, kollapset i 2021. Credit Suisse var tungt investert i firmaet og måtte stenge fire tilknyttede fond, der rundt 10 milliarder dollar var investert.
Den sveitsiske finansregulatoren FINMA konkluderte med at banken «brøt sine tilsynsforpliktelser» og beordret banken til å implementere ytterligere rapportering og sikkerhetstiltak. FINMA åpnet også fire håndhevelsessaker mot tidligere Credit Suisse-ledere.
Mars 2021: Archegos-konkursen og nedskrivninger hos Credit Suisse
Bare tre uker etter at Greensill gikk over endte, tapte Credit Suisse 5,5 milliarder dollar da det amerikanske familiekontoret Archegos Capital Management gikk konkurs. Hedgefondets høyt belånte spill på visse teknologiaksjer slo tilbake og verdien av porteføljen med Credit Suisse falt.
«De Archegos-relaterte tapene påført av Credit Suisse (CS) er et resultat av en fundamental svikt i ledelse og kontroll i CS' investeringsbank og spesifikt i Prime Services-virksomheten. Virksomheten var fokusert på å maksimere kortsiktig fortjeneste og mislyktes å tøyle og faktisk muliggjorde Archegos sin glupske risikotaking» sa den 165 sider lange rapporten utformet av advokatfirmaet Paul Weiss, Rifkind, Wharton & Garrisson.
Oktober 2021: Bøter i Mosambik
Credit Suisse ble bøtelagt 475 millioner dollar av amerikanske og britiske myndigheter etter at de ble fanget i en bestikkelsesskandale i Mosambik med lån til statseide selskaper.
Credit Suisse ga 1,3 milliarder dollar i lån til Folkerepublikken Mosambik mellom 2012 og 2016. Lånene skulle finansiere havovervåking, fiske og verftsprosjekter, men ble delvis omdirigert til bestikkelser av embedsmenn og høytstående ledere. Mosambik arrangerte også et lån med Credit Suisse som ble holdt hemmelig fra Det internasjonale pengefondet; da IMF følgelig trakk støtte, sendte det landets økonomi inn i en krise.
Januar 2022: Genierklært sjef må gå etter kort tid
Tidligere administrerende direktør i Lloyds Banking Group, Antonio Horta-Osorio, ble hentet inn som Credit Suisses nye styreleder i mai 2021 for å rydde opp i rotet som var resultatet av eksponeringen i Archegos og Greensill-saken. Toppsjefen hadde et rykte på seg for å håndtere vellykkede snuoperasjoner siden han brakte Lloyds tilbake fra randen av konkurs under den globale finanskrisen noen år tidligere.
Oppholdet i Sveits fikk en dårlig start etter at Horta-Osorio ble beskyldt for å ha brutt landets Covid-restriksjoner, inkludert angivelig å ha deltatt på Wimbledon-tennisturneringen. Han sa opp sin stilling etter bare ni måneder. I sin tid som styreleder sa han at Credit Suisses krise var verre enn noe han hadde sett blant andre banker han hadde ledet i løpet av sin lange karriere.
Februar 2022: Suisse Secrets
En global medieundersøkelse avslørte at dusinvis av internasjonale enheter, inkludert statsoverhoder, etterretningstjenestemenn, narkobaroner og sanksjonerte forretningsmenn, offentlig kjent for sitt engasjement innen menneskerettighetsbrudd, narkotikasmugling, korrupsjon, hvitvasking av penger og andre alvorlige forbrytelser, gjemte bort midler i Credit Suisse.
Etterforskningen var basert på en ekstraordinær lekkasje, med data som gjaldt mer enn 18 000 bankkontoer, som samlet inneholdt mer enn 100 milliarder dollar i verdier. Credit Suisse avviser påstandene.
Mars 2022: En dommer på Bermuda idømmer CS en bot på 553 millioner dollar
En global medieundersøkelse avslørte at dusinvis av internasjonale enheter, inkludert statsoverhoder, etterretningstjenestemenn, narkobaroner og sanksjonerte forretningsmenn, offentlig kjent for sitt engasjement i menneskerettighetsbrudd, narkotikasmugling, korrupsjon, hvitvasking av penger og andre alvorlige forbrytelser, gjemte bort midler i Credit Suisse.
Etterforskningen var basert på en ekstraordinær lekkasje, med data som gjaldt mer enn 18 000 bankkontoer, som samlet inneholdt mer enn 100 milliarder dollar i verdier. Credit Suisse avviser påstandene.
Juni 2022: Hvitvasking av kokainpenger
I juni 2022 fant den sveitsiske føderale straffedomstolen Credit Suisse og en tidligere ansatt skyldig i å ha unnlatt å forhindre hvitvasking av penger av en bulgarsk kokainhandel fra 2004 til 2008. Banken ble idømt en bot på 2 millioner CHF (2,1 millioner dollar).
«Selskapet kunne ha forhindret overtredelsen dersom det hadde oppfylt sine organisatoriske forpliktelser», sa rettsformannen ved avsigelsen av dommen, og la til at den tidligere ansattes overordnede hadde vært «passive».
Narkoringen skal ha hvitvasket mer enn CHF146 millioner gjennom sine kontoer. Den tidligere ansatte sa under rettsmøter at Credit Suisse fortsatte å forvalte midlene selv etter å ha fått vite om drap og kokainsmugling som angivelig er knyttet til klientene. Banken har benektet feil og sa at den planla å anke avgjørelsen.
Oktober 2022: Nok et forsøk på å snu skuta
Den nye lederduoen av styreleder Axel Lehmann og administrerende direktør Ulrich Koerner hevdet en retur til Credit Suisses sveitsiske røtter som den beste veien videre. De avslørte en plan for å kutte 9000 arbeidsplasser og klarte å skaffe 4 milliarder dollar i ny kapital. Viktigst av alt, planla de å skille ut investeringsbankvirksomheten og til slutt spinne ut den gjenopplivede First Boston-enheten, den USA-baserte investeringsbanken som Credit Suisse kjøpte i 1990.
Som en del av innsamlingen kjøpte Saudi National Bank en eierandel på 9,9 % gjennom en rettet emisjon, og ble Credit Suisses største aksjonær
Februar 2023: Credit Suisse rapporterer massive uttak
Den ambisiøse planen klarte ikke å imponere investorer, viste resultater for fjerde kvartal i februar. Kundeutgangen hadde økt til mer enn CHF110 milliarder (119 milliarder dollar) og banken led sitt største årlige tap siden finanskrisen. Bankens aksjer falt 15 % etter resultatene.
Mars 2022: Begynnelsen på slutten
-
8 mars: Credit Suisse utsetter sin årsrapport fordi banken mottok en telefon fra U.S. Securities and Exchange Commission kvelden før rapporten skulle leveres. I den stilte SEC spørsmålstegn ved revisjoner av kontantstrømoppgaver fra 2019 og 2020, samt relaterte kontroller.
-
14 mars: Da selskapet fremla sin årsrapport, innrømmet Credit Suisse «vesentlige svakheter» i sin økonomiske kontroll og kunngjorde slutt på styrebonuser. Nyheten kom på et tidspunkt hvor markedene allerede var skjøre, og prøvde å forstå feilen til amerikanske regionale långivere Silicon Valley Bank og Signature. «Når det gjelder kontrollspørsmålet om finansiell rapportering, kunne det ikke ha kommet på et verre tidspunkt for Credit Suisse».
-
15 mars: Bloomberg TV spør styrelederen i Saudi National Bank om den vil tilby ytterligere økonomisk støtte til Credit Suisse. Svaret hans er «absolutt ikke», og utløser et panikksalg der långiverens aksjer stuper 24 % ved slutten av dagen.
-
16 mars: Credit Suisse-aksjen stiger tilbake etter at den sveitsiske nasjonalbanken kastet utlåneren en likviditetslinje på 50 milliarder CHF. Dette svarte på kortsiktige kapitalbekymringer, men ikke spørsmålet om hvordan Credit Suisse ville stanse det store antallet kunder som forlot CS. Tidligere samme dag, i et forsøk på å roe situasjonen refererte den saudiske nasjonalbankens leder Ammar Al Khudairy til bankens "sound ratios" og presiserte at "alt er bra" hos Credit Suisse.
-
17 mars: Alt er faktisk ikke bra. Credit Suisse begrenser en uke med daglige uttak på rundt 10 milliarder dollar, melder The Wall Street Journal.
-
18 mars: Den sveitsiske nasjonalbankens redningspakke har ikke klart å gjenopprette tilliten til banken. Sammen med Sveits' finansielle vakthund Finma, megler den en overtakelse av UBS for å styrke Sveits' finansielle system, melder Financial Times.
-
19 mars: UBS samtykker i å overta Credit Suisse for 3 milliarder CHF (3,23 milliarder USD) i aksjer og går med på å ta opptil 5 milliarder CHF (5,4 milliarder USD) i tap. Lavt rangerte obligasjoner verdt 16 milliarder CHF (17 milliarder dollar) blir utslettet. Aksjonærer får tilsvarende CHF0,76 per aksje - 59 % mindre enn hva de var verdt ved forrige stenging, og mindre enn en tidel av verdien på tidspunktet for Tidjane Thiams' avgang i februar 2020.
UBS er den gjenlevende enheten i avtalen. Credit Suisses 167 år lange historie har nådd slutten.