Credit Suisse og mulige farer

Har redningsaksjonen til UBS gjort vondt verre i stedet for å roe markedet?

Jocelyn Jovene 21.03.2023 | 23.01
Facebook Twitter LinkedIn

red question marks

 

For investorer som følger med på fusjoner og oppkjøp, så er en kollaps i aksjekursen en indikator på at markedet har alvorlige tvil om suksessen til snuoperasjonen. Slik var det også med Credit Suisse etter redningsaksjonen til UBS. Til å begynne med opplevde begge aksjene kursfall – Credit Suisse fikk barbert vekk nesten 60% av aksjeverdien over natten og denne lave prisingen reflekteres også i avtalen som har blitt presentert av UBS.

På slutten av mandagens handel avsluttet Credit Suisse imidlertid ned 55,9 %, men UBS hadde en forsiktig oppgang på 1,3 %.

Hva forklarer denne snuoperasjonen?

Fallet i prisene til de to sveitsiske bankene reflekterte investorenes dype bekymring angående behandlingen av obligasjonseiere, som kom mye verre ut enn Credit Suisse-aksjonærene.

Obligasjonsmarkedet blir utfordret

Sveitsiske myndigheter har i praksis pålagt utslettelse av betingede konvertible obligasjoner («CoCos» eller «AT1»-obligasjoner), finansielle instrumenter som har til hensikt å styrke bankenes egenkapital samtidig som de gir en relativt attraktiv avkastning.

Men dette er obligasjoner som i teorien rangerer over aksjer ved konkurs.

Med andre ord, når en bank går konkurs, er det aksjonærene som mister skjorta først, deretter obligasjonseierne, men sistnevnte har i prinsippet mekanismer som gjør at de kan få tilbake deler av investeringen sin (gjennom kontanterstatning eller konvertering til verdipapirer, for eksempel).

Som en del av UBS-redningen ble den vanlige rekkefølgen bevisst snudd på hodet, da obligasjonseierne ble stående splitter nakne, mens aksjonærene ble tilbudt en uventet vei ut.

Sjokkbølgen for globale finansmarkeder ble følt sterkt i europeiske bankaksjer og har forårsaket en intens debatt om bruken av CoCos, i et marked verdt mer enn 200 millioner euro.

Hvem betaler til slutt?

Selv om den unormale behandlingen av aksjonærer og obligasjonseiere virker begrenset til Sveits, som ikke er en del av eurosonen, har sjokkbølgen allerede blitt følt over store deler av kontinentet grunnet Credit Suisse sin fremtredende rolle innen banksektoren.

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  er redaktør i Morningstar Frankrike. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer