For mange bærekraftige investorer handler det om å ha en positiv påvirkning på miljø og klima. Samtidig som at miljø, sosial og styring (ESG) ofte fokuserer på reelle økonomiske risikoer som påvirker selskaper, fokuserer «impact investing» i større grad på hvordan selskaper kan utgjøre en forskjell. Hvordan kan investeringer bidra til å forbedre verden? Påvirkningsinvestorer vil at kapitalen deres skal løse problemer som klimaendringer og fattigdom, samtidig som de søker økonomisk avkastning.
De nylig lanserte Morningstar Global Sustainable Activities Involvement Indexes er et verktøy for innflytelsesorienterte investorer som distribuerer kapital i de offentlige markedene. Ni ulike målestokker inkluderer aksjene til selskaper hvor forretningsaktivitetene er i tråd med FNs bærekraftsmål. Bedriftsinntekter må falle inn i ett eller flere av fem påvirkningstemaer identifisert av Sustainalytics, et Morningstar-selskap som spesialiserer seg på miljø-, sosial- og styringsforskning.
Nedenfor finner du et knippe selskaper som strekker seg over geografi, sektor og størrelse, som fortjener inkludering i Morningstar Global Sustainable Activities Involvement Index, den mest ekspansive av de ni målestokkene:
Selskaper involvert i bærekraftige aktiviteter
Icade er en eiendomsvirksomhet basert i Frankrike. I tillegg til engasjementet i helsevesenet har selskapet betydelig redusert karbonutslippene fra sin eiendomsportefølje, alle store helsetjenester har oppnådd en miljøsertifisering på «meget god» eller høyere; og alle næringsparker anses å ha en positiv innvirkning på det biologiske mangfoldet. Selskapets inntekter er på linje med SDG 3 (god helse og velvære) 7 (rimelig og ren energi) og 6 (rent vann og sanitæranlegg).
Micron Technology er en amerikansk halvlederprodusent som spesialiserer seg på produksjon av dataminne og datalagring som tilfeldig tilgangsminne, flashminne og USB-stasjoner. Microns design er optimalisert for høyere kapasitet, pålitelighet og økt energi- og materialeffektivitet. Selskapets amerikanske virksomhet er satt til å være drevet av 100 % fornybar energi innen 2025. Selskapets inntekter er primært på linje med SDG 7 (rimelig og ren energi).
Smart Metering Systems er et britisk industriselskap hvor løsninger og data tillater reduksjon av karbonutslipp gjennom effektivitet, lagring og bruk av fornybar energi og elektriske kjøretøy. Selskapets inntekter er på linje med SDG 7 (rimelig og ren energi) og 13 (klimatiltak).
Takeda Pharmaceuticals er engasjert i forskning, utvikling, produksjon og salg av legemidler. Selskapet har gjort fremskritt i å sikre global produkttilgjengelighet for klimarelaterte sykdommer som malaria og dengue; for eksempel ble vaksinen mot denguefeber den første av sitt slag som deltok i EMAs-forsøk for bruk i EU. Inntektene er hovedsakelig på linje med SDG 3 (god helse og velvære).
Svenska Cellulosa (SCA), klassifisert i basismaterialsektoren, er Europas største private skogeier. Et svensk selskap, produserer containerboardpapir, tre og tremasse og er også involvert i fornybar energi. Selskapets 2,6 millioner hektar skog bidrar til å binde betydelige mengder karbondioksid for å bekjempe klimaendringene, og selskapet er også en stor produsent av biodrivstoff. SCAs inntekter er på linje med flere SDGs, inkludert 12 (ansvarlig forbruk og produksjon) og 15 (liv på land).
Hva er resultatene av en effektorientert portefølje?
Ethvert avvik fra markedet får konsekvenser. Hva kan påvirkningsinnstilte investorer forvente når det gjelder sektorvise, regionale og markedsmessige skjevheter i sine offentlige markedsinvesteringer? Hvordan kan disse skjevhetene påvirke risiko og avkastning? Global Sustainable Activities Involvement (SAI) Index kan hjelpe deg med å svare på disse spørsmålene.
Av de 8 764 selskapene i den globale aksjemoderindeksen (Morningstar Global All Cap Target Market Exposure Index), per januar 2023, kom mindre enn 5 % inn i SAI-indeksen.
Fra et sektorperspektiv er SAI-indeksen omtrent 25 % helsevesen og ytterligere 25 % industri. Teknologieksponeringen er under markedet, mens eksponeringen mot energi, finans og kommunikasjonstjenester er tilnærmet null. Eiendoms- og forsyningsaksjer er overrepresentert.
Regionmessig er SAI-indeksen mindre eksponert mot USA og mer eksponert for Europa og Asia-Stillehavsregionen.
Ytelsesmessig er indeksene nye, selv om avkastningen deres er simulert fra 2018 basert på historiske Sustainalytics-data. Fra det tidspunktet presterte SAI-indeksen dårligere enn det globale aksjemarkedet, mest på grunn av sektorskjevheter. Indeksen steg ikke så høyt som markedet i 2021, selv om tapene ble lavere i 2022.
Hvordan indeksene vil oppføre seg fremover er ukjent. Gitt deres selektive og særegne natur, er den eneste garantien at ytelsen vil avvike. Syklisitet er en naturlig del av enhver investering.
Det som er konstant, er at flertallet av inntektene fra indeksbestanddeler er på linje med de fem Sustainalytics-effekttemaene:
Klimaaksjon
Sunne økosystemer
Ressursknapphet
Grunnleggende behov
Menneskelig utvikling
Derfor legger indeksene til rette for å kvantifisere selskapers bidrag til miljømessige og sosiale utfordringer på porteføljenivå. Ved å måle SDG-tilpassede inntekter, kan de gi en standard for effektinvesteringer i offentlige markeder.