Kina vokser med 3% i 2022

Bedre enn markedet hadde forventet, men likevel lavere enn det offisielle målet til Kinas myndigheter

Kate Lin 25.01.2023 | 13:22
Facebook Twitter LinkedIn

image

Kina rapporterte en BNP-vekst på 3 % for 2022, det nest laveste nivået registrert siden 1976. Tallene er godt under det uttalte målet til myndighetene om en årlig vekst på rundt 5,5%. Imidlertid landet veksten på 2,9 % år-til-år for fjerde kvartal, noe som er bedre enn tallene markedet hadde ventet i forkant på 1,6%.

Desember var mest sannsynlig bunnpunktet for vekst

Chaoping Zhu, Shanghai-basert global markedsstrateg hos J.P. Morgan Asset Management, utdyper:

«Nedbremsingen i den kinesiske økonomien illustrerer tydelig usikkerheten som har bredt om seg, et resultat av drastiske restriksjoner og langvarig nedstenging.»

Samtidig som at strenge tiltak nå har blitt fjernet over hele Kina, er mange innbyggere nervøse for den kraftige økningen av Covid-19-infeksjoner og har holdt seg hjemme. Dette har på sin side bidratt til at veksten i økonomisk aktivitet har latt vente på seg.

Zhu legger til: «Da folk flest ble smittet og ble hjemme, falt detaljomsetningen med 1,8 % målt fra år til år, markedet for mattjenester utmerket seg med en reduksjon på 14,1 % fra år til år».

Mangel på arbeidskraft, delvis på grunn av Covid-19-infiserte arbeidere, bremset industriproduksjonen. Regjeringens infrastrukturinvesteringer og monetære lettelser ble tilskrevet stabilisering av investeringer i anleggsmidler, som vokste 5,1 % fra et år tilbake.

«Til tross for en relativt svak måned, kan desember være bunnen av den kinesiske vekstbanen på kort sikt. Høyfrekvente indikatorer peker på rask gjenoppretting av økonomiske aktiviteter ettersom infeksjonen sannsynligvis har nådd toppen over hele landet», ifølge Zhu. Han siterer også forrige ukes T-banepassasjerstrøm som har kommet seg til 70-80% av nivåene før Covid-19 i Beijing og Shanghai.

David Chao, sjef for globale markedsstrategier hos Invesco, var positiv til de siste økonomiske tallene og synes månedlige desemberdata var «overraskende solide».

«Det er tydelig at markedsfrykten for betydelige Covid-19-forstyrrelser har vist seg å ikke stemme. Dagens trykk viser at når denne infeksjonsbølgen har passert, er det ubestridelig at den kinesiske økonomien sannsynligvis vil oppleve en betydelig, om enn gradvis, forbruksledet opptur som pandemiske restriksjoner forsvinner permanent».

Forbruksmønsteret kan bli spenstig

Zhu forventer å se en vedvarende økonomisk bedring i 2023 som et resultat av gjenåpning og politisk fokus. «Servicesektorer bør kunne dra fordel av oppdemmet etterspørsel. Salget av forbruksvarer kan også ta seg opp på grunn av økonomisk fremtidstro og fortsatt politisk stabilitet,» sier han.

Invescos Chao er enig i at forbruk vil være ryggraden i den forestående oppgangen. Han peker på at detaljsalg er «den store overraskelsen for måneden».

Takket være overraskende sterkt bilsalg og medisin, falt Kinas detaljhandel kun 1,8 % i desember, langt bedre enn markedets forventninger om en årlig nedgang på 9 %. Totalt i 2022 falt detaljomsetningen med 0,2 %.

Det er muligheter i aksjer på land

Markedene har mye optimisme for Kinas grense og økonomi som gjenåpnes, da det anses som en viktig katalysator for noen andre deler av verden. Invescos Chao mener nedgangen i Kinas økonomiske vekst ikke var så alvorlig som markedet hadde forventet, og fortsetter:

«Dagens bedre enn ventede økonomiske trykk bekrefter mitt syn på at vekst og bedriftsinntekter kan overraske på oppsiden til å slå forventningene i 2023, og at investorer bør fortsette å omfavne Kinas gjenåpning som den viktigste enkeltkatalysatoren for APAC-markedene i 2023».

Kinas nøkkelindekser har gått ganske betydelig frem, med Hang Seng-indeksen opp 7,1 % og den landbaserte referanseindeksen CSI 300-indeksen har også steget 6,4 % hittil i år. Til tross for en sterk start, tror Chao at det fortsatt er rom for oppside.

«Spesielt for aksjer på land – ettersom beslutningstakere ruller ut ytterligere vekstfremmende tiltak for å støtte økonomien og spesielt for det viktige eiendomsmarkedet. Det begynner også å bli klart at vi er nesten helt ute av reguleringsskogen for mange bransjer - som regjeringen prioriterer å stabilisere veksten for det kommende året.»

Risikoen vil følge gjenåpningen

På den annen side minner Zhu investorer om risikoer som vedvarer i eiendomssektoren og kommunal gjeld, som krever ytterligere kredittstøtte.

"Det kommer til å ta en stund før viruset jobber seg gjennom den kinesiske befolkningen og en grad av immunitet å utvikle seg. Det er et anstendig nivå av vaksinepenetrasjon, selv om det er et visst gap," kommer det fra Preston Caldwell, leder for amerikansk økonomi i Morningstar.

«Når USA og Europa virkelig kom over koronaviruset og kom tilbake til det normale, oppnådde de ikke bare halvparten av vaksinasjonsraten, men en god del naturlig immunitet etter at viruset har spredt seg i opptil to år. Dette kommer til å være tilfelle for Kina. Det kommer til å være flere bølger av utbruddet i løpet av det neste året».

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Kate Lin  er datajournalist for Morningstar Asia, og har base i Hong Kong.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer