Fondene med høyest og lavest avkastning i september

Det er tøffe økonomiske tider på eiendomsmarkedet, og eiendomsfond deler bunnen med aksjefond eksponert mot Norge. Samtidig er det oppgang i helsesektoren.

Guro Tungeland 13.10.2022 | 10.19
Facebook Twitter LinkedIn

arrows

September var en dyster børsmåned, hvor Oslo Børs endte med sin svakeste september-måned siden finanskrisen i 2008, med et fall på over 12%. Morningstars Norgeindeks hadde også en negativ utvikling på 11,7%, mens den globale indeksen Morningstar Global kun trakk seg tilbake -1% regnet i norske kroner.

Sentralbankene verden over fortsetter å øke rentene ettersom inflasjonstallene klatrer oppover. I tillegg fortsetter krigen i Ukraina, med økte bekymringer grunnet det som ser ut som en sabotasjeaksjon mot gassrørledningene i Østersjøen. Oljeprisene har også falt med rundt 16% og Norge har opplevd et «laksekrakk» etter at regjeringen foreslo en grunnrenteskatt som vil påvirke havbruksnæringen.

Til tross for dette var det et par fond som klarte å navigere ganske bra i det dystre klimaet og genererte positiv avkastning for sine fondssparere. Tabellen nedenfor viser de ti fondene med høyest avkastning i september:

Helseeksponerte aksjefond på topp

Tabellen nedenfor viser de ti fondene med høyest avkastning i september:

På første, andre og sjetteplass finner vi aksjefond fra DNB, hvor DNB Bioteknologi ranger høyest med en avkastning på 6,6% i september samt et positivt tredjekvartal med 10,9% avkastning. Fondet investerer hovedsakelig i aksjer eksponert mot bioteknologi, diagnostikk, farmasi og annen helserelatert virksomhet. 

Blant vinnerne er det også tre andre helseeksponerte aksjefond, blant annet finner vi Fondsfinans Global Helse på tredjeplass med en avkastning på 4,9% i september. Tredje kvartal endte derimot negativt med -0,7%. I likhet med DNB Bioteknologi, investerer Fondsfinans Global Helse også i selskaper innen bioteknologi, men har en portefølje rettet mer generelt mot helsetjenester.  Fondet har også tilegnet seg en Morningstar Rating på tre stjerner, hvilket betyr at fondet kan vise til gjennomsnittlige risikojusterte avkastninger i forhold til konkurrerende fond i Morningstar kategorien «Bransjefond, Helsevern».

Vinnerlisten gjør det klart at selv om aksjefond eksponert mot helsetjenester har gjort det bra i det dystre klimaet, har det vært tøffere for andre. Så mye som seks av fondene klarer ikke å overstige 2% i avkastning i løpet av september, og ODIN USA, som ligger på tiendeplass, hadde en svak positiv avkastning på 0,5%. Men det er fortsatt betydelig bedre enn den gjennomsnittlige avkastningen for de norskregistrerte fondene som var på -5,71%.

Vanskelige tider for eiendomsfond og aksjefond eksponert mot Norge

Tabellen nedenfor viser de ti fondene med lavest avkastning i september:

På toppen av listen over fond med lavest avkastning finner vi ODIN Eiendom, som presterte negativt både i forhold til fjoråret og for september, med henholdsvis -43,4% og -19,1% i avkastning. Fondet er derimot ikke det eneste eiendomseksponerte fondet på listen; tre hakk nedenfor finner vi FIRST Nordic Real Estate, som også kan vise til negativ avkastning på -15,6% i september og -36,6% nedgang fra 2021. Tatt i betraktning at vi har stått ovenfor flere rentehevinger, er det ikke rart at fondene som er eksponert mot eiendom ikke presterer på sitt beste.

De åtte resterende aksjefondene er innenfor kategorien Norge, hvor FORTE Norge ranger høyest med lavest avkastning på -17,6% i september. Fondet investerer i flere store selskaper på Oslo Børs, og har en portefølje bestående av blant annet Borregaard, YARA, Equinor og MOWI. Aksjekursen til sistnevnte stupte etter at regjeringen foreslo innføringen av lakseskatt, og ettersom MOWI utgjør 6,48% av FORTE Norge sin portefølje har dette hatt en effekt på avkastningen for september, i tillegg til andre makroøkonomiske påvirkninger.

Hvordan skal disse listene tolkes?

Slike topp-10 lister kan bidra med å gi deg som investor et godt innblikk i hvordan markedssentimentet er akkurat nå, og hvilke sektorer som påvirkes av markedsklimaet. Tidsperioden er meget kort, kun 1 måned. Opplistingen av fondene bør imidlertid ikke ses på som en anbefaling om kjøp eller salg, og man bør alltid gjøre egne undersøkelser før man investerer. Husk: historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Guro Tungeland  er OfficeIntern hos Morningstar Norge, og bidrar med innhold på morningstar.no

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer