I helgen har det pågått forhandlinger mellom SAS og pilotforeningene. På lørdag ble fristen utsatt for fjerde gang og flyttet til mandag klokken 12.00. Mandag kl 12.20 meldte SAS-sjef Anko van der Werff at de ikke hadde klart å komme til enighet: «Dette er virkelig, virkelig dårlige nyheter. Vi er knust,» sa han til pressen som hadde samlet seg utenfor.
Streiken anslås å føre til kansellering av omtrent 50% av alle SAS-flyvninger og vil påvirke omtrent 30.000 passasjerer per dag. 60% av SAS sine flyvninger til og fra Norge frem til fredag er merket med «sannsynligvis innstilt». Flyvningene som drives av SAS Link, SAS Connect og SAS sine eksterne partnere påvirkes ikke av streiken.
Påvirker selskapets redningsplan
«Streiken har en negativ effekt på selskapets likviditet og finansielle stilling, og denne effekten kan være betydelig dersom streiken blir langvarig», opplyser SAS i en pressemelding.
SAS sin redningsplan for selskapet forutsetter blant annet å konvertere totalt ca. 20 milliarder svenske kroner i gjeld og hybridobligasjoner til aksjekapital. I tillegg trengs det «minst» 9,5 milliarder SEK i ny kapital. Det blir mye vanskeligere med streiken, ifølge Anko van der Werff.
«Dette handler om å tiltrekke investorer til selskapet og sikre at selskapet har mulighet til å leve videre. Vi snakker om 8000 arbeidsplasser», sier han.
Etter å ha steget tidligere i dag, falt SAS-aksjen kraftig da selskapets konsernsjef begynte å tale foran pressen. Like etter klokken 12:30 var aksjen ned 11%, men tok seg deretter noe opp igjen. Klokken 16:00 hadde nedgangen avtatt til rundt 4,48%.
Kamp for å overleve
«Dette er en dyp overlevelseskrise. Pengene vil renne ut av selskapet. Det har det gjort siden den første streikeadvarselen, og gir et stort merkevareproblem», sier Sydbanks sjefsanalytiker Jacob Pedersen til E24.
Ifølge Jacob Pedersen vil streiken bli svært kostbar for SAS, da passasjerer har latt være å kjøpe billetter grunnet faren for streik og fordi det forventes at de vil avstå fra å kjøpe billetter i tiden der flyene står på bakken.
«Hvis streiken varer i 14 dager, har de trolig tapt halvparten av de 8 milliarder svenske kronene som de hadde i kassen. Alt er ikke tap, men det er en likviditetseffekt. Da vil SAS veldig raskt begynne å nærme seg en situasjon der det ikke lenger er noen penger igjen i kassen», kommenterer analytikeren for Marketwire.