Twitter (TWTR) falt 10% på den amerikanske børsen etter åpningen fredag 13.mai, og returnerte til $40-nivået der den lå før Elon Musk offentliggjorde sin første 9% eierandel i begynnelsen av april. Verdens rikeste mann har nå satt avtalen på 44 milliarder dollar på vent, med henvisning til tvil om mengden spammere og roboter på Twitter. Han la senere til at han fortsatt er forpliktet til kjøpet.
Den potensielle retretten kommer ikke som en overraskelse. Aksjene i det sosiale nettverksselskapet kom ikke i nærheten av Musks tilbudsnivå på 54,20 dollar, og nådde sin laveste rabatt på 5% i slutten av april. Da Musk tvitret om en eventuell tilbaketrekking av avtalen på torsdag, hadde rabatten allerede økt til 20%. Som kontrast, hadde lignende avtaler siden 2005 spredninger på 2-4% en måned etter at de ble annonsert, ifølge Pitchbook-data.
«Musks kunngjøring er det siste opprøret i en svært volatil fusjonshistorie som er full av risiko for investorer,» sa Morningstars Chief U.S. Strategiest Dave Sekra. «Ett Twitter-innlegg kan sette i gang en bølge av salgspress.»
I mellomtiden har Twitters konkurrenter i teknologisektoren havnet i en lavkonjunktur, noe som vekker bekymring for at Musk kan komme til å betale for mye. Det som øker usikkerheten er at Musks motivasjon for å kjøpe Twitter ikke er utelukkende økonomisk, noe som betyr at denne avtalen ikke nødvendigvis vil følge de samme mønstrene som i typiske oppkjøp, ifølge Sekera.
Vil Musk fortsatt kjøpe Twitter?
Høyprofilerte skeptikere til avtalen inkluderer shortselgeren Hindenburg, som beskrev tilbudsnivået som for høyt mandag 9.mai. Hindenburg avslørte en shortposisjon i aksjen og henviste til en høy risiko for at Musk vil betale 1 milliard dollar som kreves for å komme seg ut av avtalen eller senke budnivået til et mye lavere nivå. Nate Anderson, grunnleggeren av Hindenburg, kunne ikke holde tilbake gleden over fredagens nyheter:
Andersons anklagelse mot Musks planer omfattet både svake kvartalsrapporter og ytterlige erkjennelse om at antall brukere var blitt overvurdert. «Som indikert av Musk er plattformen oversvømmet av roboter, spam og svindelkontoer som sannsynligvis øker dens genuine brukerstatistikk ytterligere,» skrev Hindenburg fire dager før overtakelsen ble satt på vent.
Hvordan er utsiktene for Twitters aksjekurs?
Shortselgeren ser for seg alvorlige baksider for Twitter-aksjen dersom Musk trekker seg fra avtalen. Salgspresset som kan oppstå dersom Musk trekker seg fra avtalen, den bredere nedgangen på Nasdaq på 17% siden samtalene startet, og Twitters svake resultater gjør at aksjene – dersom avtalen mislykkes – kan falle så mye som 50%, skrev Hindenburg i sitt brev.
Musks avtale er ikke helt borte fra bordet, men veien videre er preget av usikkerhet. Handel med sannsynligheten for et vellykket utfall, eller fusjonsarbitrasje, er full av nedsiderisiko og bare noen få prosent av oppsidepotensialet, advarte Sekera i et notat fra 6. mai.
«Det er gode grunner for at folk flest skal overlate denne strategien til fagfolk,» skrev han. «Fusjonsarbitrasje er som å plukke opp kroner foran en dampveivals».
Alt er ikke like bekmørkt
Det kan finnes en vinner i fredagens problemer forbundet med Twitter-overtakelsen: Analytikere har advart om at Musk strekker seg for tynt mellom sin streben etter bilrevolusjon, en Mars-koloni, cyborger og verdens definitive sosiale nettverk. Tesla (TSLA), som har tapt rundt en tredjedel av sin verdi siden Musk annonserte sin Twitter-andel, var blant de amerikanske aksjene med best resultater på fredag, og steg med 7%.
«Det er definitivt noen positive følelser rundt Tesla i dag, siden aksjonærer vil puste lettet ut etter å ha bekymret seg for at Musk skal bruke for mye tid på å administrere Twitter i stedet,» sa Sekera.