Det er slutt på Polen og Bulgarias gassforsyninger fra Russland. Den russiske energigiganten Gazprom klager på at importørene ikke ønsker å betale regningene sine i rubler, og det polske naturgasselskapet PGNiG snakker på sin side om et kontraktsbrudd.
I mars krevde Kreml at deres europeiske kunder skulle betale i den russiske nasjonalvalutaen og truet med å stoppe leveranser dersom de ikke fulgte kravet. Europeiske land insisterte enstemmig på den avtalefestede betalingen i euro eller amerikanske dollar.
Ifølge Bloomberg kan imidlertid enkelte europeiske selskaper ha gått med på kravet fra Kreml. Fire europeiske land har allerede betalt i rubler, og ti har åpnet en konto hos Gazprombank for å endre til den betalingsmetoden som Vladmir Putin ba om fra midten av mai, skriver Bloomberg og viser til en ikke-navngitt kilde. Hvis rapportene er korrekte, vil EU-kommisjonen se på det som et brudd på sanksjonene som er pålagt Russland.
De europeiske gassmarkedene reagerte på leveringsstansen med sterke premier. Kontrakter for mai åpnet på rundt 126 EUR/MWh. Dette var rundt 20% over sluttkursen fra dagen før (103 EUR/MWh). Nervene roet seg imidlertid raskt, og prisen lå på rundt 107 EUR/MWh på ettermiddagen.
Analytikere ved Commerzbank antar at effekten vil være begrenset. Selv om Bulgaria er rundt 75% avhengig av russisk import, har etterspørselen falt kraftig på grunn av vårtemperaturen.
I mellomtiden har statsminister i Polen, Mateusz Morawiecki, forsikret innbyggerne om at deres nasjons forsyningssikkerhet ikke er i fare. Landet har lenge forberedt diversifiseringen av russisk gass, som omfatter blant annet økte volumer fra Norge og importterminaler for flytende naturgass (LNG). Ifølge data fra Gas Infrastructure Europe er gasslagrene nesten 76% fulle for øyeblikket.
Europas tomme gasslagre
Andre europeiske land kan bare drømme om et slikt gasslagringsnivå. I Tyskland, det største lagringsmarkedet i Europa og det fjerde største i verden (etter USA, Russland og Ukraina), er lagringsnivåene på bare 33%. Situasjonen er lik i Italia, som har den nest største kapasiteten i Europa, der nivået ligger på 35%. Og tredjemann - Nederland - har et nivå på bare 25%.
Europas gassreserver har vært uvanlig tomme denne vinteren – også før det russiske angrepet på Ukraina. Bakgrunnen for dette er de høge prisene på verdensmarkedet. Flytende gass (LNG) ble hovedsakelig transportert til Asia, hvor kundene var villige til å betale enda høyere priser enn i Europa. I tillegg til dette var temperaturene under gjennomsnittet og det var en midlertidig produksjonsnedgang i USA, ifølge Goldman Sachs Commodity Research. Med bakgrunn i dette valgte Europa å bruke sine egne lagringsreserver.
Nervøse gassmarkeder
I og med at russiske tropper invaderte Ukraina, har situasjonen eskalert. Siden 24. februar har markedet vært dominert av frykt; frykt for at europeiske land vil sette gass på listen over sanksjoner mot Russland, eller at Russland går foran Europa og stenger gasskranen – noe som nå har skjedd.
På det ledende europeiske markedet TTF steg prisene med 50% i løpet av dagen 24. februar. Mens kontrakten for den første måneden endte på 87,76 EUR/MWh 23. februar, gikk den gått opp til 130,66 EUR/MWh allerede dagen etter. Prisen nådde imidlertid sitt høyeste nivå 7.mars med imponerende 217,29 EUR/MWh.
Siden den gang har prisene falt litt og lå nylig under 100 EUR/MWh-grensen – frem til de skjøt i været igjen 27.april. Økningene på det amerikanske markedet har vært mindre dramatiske siden 24. februar, men prisene har fortsatt steget kraftig.
Som den siste Morningstar-analysen viser, var ETFer med disse produktene blant de sterkeste aktørene i mars. Månedens topp 15 inkluderer tre produkter med gass som underliggende, der Wisdom Tree Natural Gas ETC lå på topp blant de tre beste.
Tysklands avhengighet av russisk gass
Tyskland er et spesielt tilfelle. Det er den største gassforbrukeren i Europa, og er svært avhengig av russisk import. Landets reserver var på et virkelig lavt nivå i begynnelsen av 2022, men det begynte å fylles opp tidligere enn tidligere år gitt den eskalerende situasjonen i Ukraina.
Det som derimot er slående, er hvor tomt Tysklands største lager er. Det er lokalisert i Rehden, Niedersachsen, som for tiden – heldigvis – er i hendene på Gazproms datterselskap Astora GmbH. Lageret er praktisk talt tomt med et nivå på 0,51%, og har vært det i et år.
Da andre selskaper fylte på i vår og sommer, var bildet i Rehden noe annerledes. Nivåene var konstant under 10% i fjor sommer, noe som noen markedsobservatører allerede da tolket som et forsøk fra Russlands side om å drive prisene opp.
Ifølge data fra GIE opererer totalt 29 selskaper omtrent 40 gasslagre i Tyskland. Uniper (UN10) har i dag de største gassreservene med rundt 19,4 TWh tilgjengelig.