Europas mest bærekraftige utbytteaksjer

Morningstar-analytikere har laget en utvalgsliste over de beste utbyttebetalende aksjene under vår dekning.

James Gard 25.03.2022 | 12:19
Facebook Twitter LinkedIn

European bank notes of different denominations

Europeiske investorer har så vidt kommet seg opp på hesten igjen etter koronapandemien, før de blir møtt med utsiktene til skyhøy inflasjon.

Med en inflasjon på nesten 6% i eurosonen og Storbritannia, vil utbytteavkastningen til mange aksjer falle under prisøkningene. Problemer med forsyningskjedene er en bekymring, og samtidig er det ventet renteøkninger i år som også vil presse på inntektene, øke gjeldskostnadene og endre investeringsfokuset bort fra vekstaksjer.

Morningstar-analytikere har sett på de 300+ navnene under vår dekning for selskaper som er best egnet til å navigere i dette terrenget. Omtrent 28 selskaper kom seg gjennom dette utvalget, og de kommer fra et bredt spekter av bransjer.

Det mange av disse 28 selskapene har til felles er deres prissettingskraft, ofte som følge av økonomiske vollgraver (Economic Moat), lavt gjeldsnivå og sterke kontantstrømmer.

Selskaper innen forsyning, bank og energi var sentrale utbytteaksjer før pandemien, og de er fortsatt sterkt representert på denne listen. Finanssektoren er for eksempel fortsatt et attraktivt terreng for utbyttesøkende investorer. Men forbrukerfokuserte selskaper slik som Hugo Boss (BOSS), BMW (BMW) og H&M (HMB) ligger tett med selskaper slik som Tesco (TSCO) og Wide Moat farmasigigantene Novartis (NOVN) og Sanofi (SAN).

Morningstar senior equity analyst Michael Field påpeker at europeiske investorer som ser etter bærekraftige høyavkastninger står ovenfor et bredere utvalg nå enn tidligere år.

«Gitt både oppgangen i aksjemarkedene i 2021, som drev aksjekursene opp og utbytteavkastningen ned, og det lave rentemiljøet, der inntekter fra investeringer på tvers av sektorer har vært relativt vanskelige å få tak i, mener vi at inntektssøkende investorer bør være spesielt oppmuntret av de variasjonene vi ser  av selskapsnavn på denne listen», sier han.

«Det er fortsatt mulig å generere en solid inntekt på 4% gjennomsnittlig direkte avkastning på tvers av listen vår uten å lene seg for mye på spesifikke sektorer og beholde fordelen med diversifisering»

Hvordan teamet vårt lagde listen

Her er hvordan vårt analytikerteam kom frem til denne listen:

  • Selskaper må ha lav eller håndterbar finansiell belåning, det vil si lavt låneopptak i prosent av overskuddet. Dette er uttrykt i kolonnen «Net Debt/EBITDA»
  • De må også ha nok kontantstrøm til å finansiere aksjeutbyttet. Dette er beskrevet i form av fem års fri kontantstrømutbytte. Vi har satt et avkastningskrav på 3% avkastning for denne delen
  • Ideelt sett må selskaper ha en form for konkurransefortrinn – 18 av våre aksjer har en narrow-moat eller en wide-moat

 

Europeiske aksjer kan være godt plassert i de nåværende omgivelsene, hevder Field.

Den europeiske sentralbanken vil neppe være like aggressiv når det gjelder å heve renten slik som sentralbanken i USA, noe som gir selskaper på kontinentet en viss takhøyde. Men renteøkninger vil sannsynligvis favorisere «kortvarige» navn som fokuserer på å generere penger her og nå. I dette tøffe miljøet vil gjeldsbelagte selskaper sannsynligvis slite ytterligere. Dette er grunnen til at listen siler ut selskaper med høy belåningsgrad.

Til tross for risikoen for renteøkninger, er gapet mellom rentene på statsobligasjoner og selskapsutbytte fortsatt stort. Dette gjør livet til den inntektssøkende investoren enklere ettersom obligasjonsrentene fortsatt ikke er fristende til tross for de siste økningene.

«Dette argumentet for aksjer kontra obligasjoner fra et inntektsperspektiv gir mer mening i Europa enn i USA,» sier Field.

Vær obs på utbyttekutt

Inntektsinvestorer som led under bølgen av utbyttekutt i 2020, vil utvilsomt være årvåkne når det gjelder aksjer som sliter med å overholde tidsplanene for utbetalinger.

«Å utbetale utbytte er én ting, men å kunne betale utbytte er noe helt annet,» sier Field.

«Vi ser spesifikt på kontantstrømsanslagene, i motsetning til inntjening, for hver av våre aksjer for å sikre at det ikke er uoverensstemmelse mellom hva investorer forventer i form av utbytte og hva selskaper realistisk kan betale ut med midlene de sannsynligvis vil generere.»

Ingenting er garantert i investeringsverdenen, men Field sier at den siste screeningen av aksjene vipper oddsen i favør for de selskapene som sannsynligvis vil fortsette å betale.

«Ved å kun identifisere selskaper som har evne til å dekke fremtidig utbytte med positive kontantstrømmer, tror vi at vi gir oss selv den aller beste sjansen til bærekraftig inntektsavkastning.»

Artikkelen er oversatt fra engelsk og ble opprinnelig publisert 15.03.2022 på morningstar.co/uk

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer