Hva er tapsaversjon og hvordan kan man håndtere det

Investorer har en sterkere følelse ovenfor tap enn ved gevinst. Vi har heldigvis noen tips for å unngå dårlige beslutninger.

Sara Silano 09.12.2021 | 8:01
Facebook Twitter LinkedIn

Mountain Climber

Ingen liker å tape penger. Studier viser at vi føler tap dobbelt så sterkt som vi føler gevinster – som Daniel Kahneman og Amos Tversky sa i 1979, «Tap truer mer enn gevinster». Sagt på en annen måte, hvis vi taper 1000 kr, vil tapet veie tyngre enn begeistringen ved å vinne 1000 kr. Denne atferden kalles «tapsaversjon», og den er drevet av måten vi som mennesker tar beslutninger. Vi kan ikke noe for det, det er bare slik vi mennesker er.

Tapsaversjon er ikke risikoaversjon

Tapsaversjon er forskjellig fra risikoaversjon. Risikoaversjon er folks tendens til å foretrekke utfall med lav usikkerhet fremfor utfall med høy usikkerhet, selv om det gjennomsnittlige utfallet er lik eller høyere i verdi enn det mer sikre utfallet.

«Ideen om at folk ikke liker å ta risiko er egentlig ikke sann,» sa Dan Kemp, Global chief investment officer i Morningstar Investment Management. «Det folk ikke liker, er å miste ting. Vi lider av tapsaversjon, og det kan du se om du noen gang går inn på et kasino. På starten av kvelden har folk en tendens til å være veldig forsiktige med sjetongene sine ved rulettbordet og ønsker å tape penger så sakte som mulig. Men når det nærmer seg slutten på kvelden har de gjerne bare noen få sjetonger igjen i lommen, og har da en tendens til å gå for innsatser med høy risiko. De går altså fra å være lite risikovillige i begynnelsen av kvelden, og når de har tapt pengene blir de mer risikosøkende i et forsøk på å få tilbake de tapte pengene. Vi ser nøyaktig det samme ved investering.»

Tapsaversjon kan skade deg

Investorer har vist seg å ha større sannsynlighet for å selge vinneraksjer i et forsøk på å «ta litt fortjeneste», samtidig som de ikke ønsker å akseptere nederlag ved store tap. Når folk ser en aksje eller et fond falle i pris, føler de en trang til å stoppe pengene fra å tape mer verdi. Det kan føre til at man selger investeringer ved kun en liten nedgang i prisene. Men samtidig, dersom de taper store summer, vil de vanligvis være veldig opptatt av å holde fast på investeringen. De ønsker ikke å selge aksjen eller fondet på det tidspunktet, i håp om at verdien vil gå tilbake dit den var ved start. Derfor kan tapsaversjon være skadelig for investorer, ikke bare når de tar små tap, men også når de nekter å ta store tap.

Philip Fisher, en amerikansk aksjeinvestor, mest kjent som forfatteren av boken Common Stocks and Uncommon Profits, skrev at «investorer har sannsynligvis tapt mer penger på å holde en aksje som de egentlig ikke ønsker frem til de «i det minste kan gå i null», enn av noen annen enkel grunn.» 

Dårlige avgjørelser vs. dårlige resultater

Anger spiller også inn ved tapsaversjon. Det kan føre til at vi ikke klarer å skille mellom en dårlig beslutning og et dårlig resultat. Vi angrer på et dårlig utfall, for eksempel en periode med svak utvikling fra en gitt aksje, selv om vi valgte denne investeringen av alle de riktige grunnene. I dette tilfellet kan anger føre til at vi tar en dårlig salgsbeslutning, slik som å selge et solid selskap på bunnen i stedet for å kjøpe mer.

Hvordan håndtere det

Vi har noen alternativer vi kan benytte for å unngå dårlige beslutninger. Kemp antyder at en av de mest fornuftige alternativene er å slutte å se på porteføljen vår. Jo mer vi ser på porteføljen, desto større er sannsynligheten for at vi er klar over oppsiden og nedsiden, og desto større sannsynlighet er det for at vi blir fanget av tapsaversjon. «Hvis du har en god strategi, enten du har jobbet som rådgiver, setter sammen porteføljen selv, eller du har en portefølje som noen andre styrer; slutt å se på den for ofte,» sier han. «Du må vurdere med jevne mellomrom. Selvfølgelig vil du forsikre deg om at personen passer på pengene dine eller at risikoen i fondene du investerer i er passende for deg. Men det er mye lettere å gjøre den vurderingen over en lengre tidsperiode enn over en kort tidsperiode.» 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer