Etter en strålende prestasjon i 2020, har Kina vært et av de svakeste aksjemarkedene i verden dette året ettersom en rekke politiske inngrep har ført til urolige investorer. Fra dataspill til utdanning; Beijings nye forskrifter har hatt en vesentlig innvirkning på aksjekursene i børsnoterte selskaper. Men betyr denne harde tilnærmingen at investorer burde styre unna Kina, eller er det bare en del av risikoen forbundet med å kjøpe seg inn i verdens nest største økonomi?
Hva skjer i Kina?
Kinas ledere er bekymret for ungdommene i landet, og beskriver dataspill som deres «åndelige opium» og insisterer på at de reduserer skjermtiden. De slår også ned på digital undervisning, som har blomstret frem grunnet en økt angst rundt resultater hos både studenter og foreldre. Dette fører til at selskapene som tilbyr digital undervisning ikke får profitt på tilbudene sine, samt ikke får motta utenlandske investeringer, og dermed blir plassert i en vanskelig situasjon. Aksjer i for eksempel New Oriental Education & Technology (09901), TAL Education (TAL), China East Education Holdings (00667), Wisdom Education (06068) og China Maple Leaf (01317) har kollapset. Analytikerne i Morningstar har plassert rangeringen av noen av disse selskapene under vurdering inntil situasjonen blir klarere.
Hvorfor har dette betydning for utenlandske investorer? Faktoren som kanskje bekymrer mest med disse reguleringsendringene er det som omhandler dataspill. Dataspill-bransjen tar en stor del i vekstpotensialet til fremvoksende markedsgiganter slik som Tencent som er det nest største selskapet i MSCI Emerging Markets Index. Tencents blockbuster-spill Honour of Kings har blitt trukket frem som et eksempel på hva som forårsaker en skadelig innvirkning på Kinas ungdommer.
La oss se på fordelene og ulempene ved å investere i kinesiske aksjer etter den seneste reguleringsendringen, og hvordan fondsforvaltere har reagert.
Grunner til å forbli investert
1) Det å investere i et fremvoksende Asia har alltid vært forbundet med en viss politisk risiko. I fjor ble Ants børsnotering knust av Beijing, og tidligere i 2021 endret myndighetene synet på Ubers rival DiDi (DIDI). «Det er helt klart en rekke risikoer du tar implisitt på deg når du bevilger penger til denne verdensdelen,» sier FSSA Asia Pacifics fondsforvalter Richard Jones, og legger til at investorer ikke burde være overrasket når Beijing viser muskler. «Kina har alltid vært en intervensjonistisk økonomi,» uttaler Shore Financial Plannings Ben Yearsley.
2) Lovendringer er ikke noe nytt i Kina, men denne gangen har de truffet sektorer som er eid av utenlandske investorer, som har ført til mer oppmerksomhet. «Vi tror markedet har overreagert på Kinas siste reguleringer,» sier Jimmy Chen, forvalter for fondet Comgest Growth China, som har mottatt Bronze i Morningstar Analyst Rating.
3) Investorer kan oppleve volatilitet på kort sikt, men det kinesiske markedet har ikke kollapset i år til tross for den største inngripelsen i økonomien siden markedene åpnet for utenlandske investorer på 1990-tallet. Shanghai Composite Indeks har faktisk gått opp hittil i år, men med mindre enn 1%. I en verden som sulter etter skikkelige vekstmuligheter, kommer Kina alltid til å skryte av dynamiske selskaper uavhengig av hvordan det politiske klimaet er. «Derfor kommer alle tilbake til Kina; det er sekulær vekst og det er innovasjon,» legger Jones til.
Grunner til å selge
1) Kina-investorer er for ukritiske og priser ikke fullstendig inn den politiske risikoen, sier forvalterne i Ruffer Investment Trust (RICA). Dette truer også det globale aksjemarkedet, sier de: «Dette vil ikke være den siste sperringen i den spirende krigen i kapitalmarkedet, og heller ikke den siste ubehagelige overraskelsen for finansmarkedene.»
2) Ingen sektorer er trygge, ettersom regjeringen har gitt seg selv et svært bredt mandat til å gripe inn i noe som påvirker «felles velstand», sier Mark Williams, forvalter i Somerset Asia Income. Han mener den siste kampen om intervensjonisme er en eskalering i stedet for «mer av det samme». Williams legger til: «Den altomfattende karakteren til en slik politikk er langt større enn vi har sett til dags dato, og øker den pågående bekymringen for at lønnsomme foretak kan falle inn under Beijings gransking.»
3) Dette årets aksjekursfall viser at utenlandske investorer havner langt ned på listen over viktige interessenter for kinesiske myndigheter i deres jakt på reform. «Kombinert med den nylige neglisjeringen av minoritetsaksjonærer i både DiDi og utdanningsselskapene, øker dette bekymringen for at vi sitter igjen med en høy risiko i Kina,» legger Williams til.
Uavhengig av om du ønsker å investere i kinesiske aksjer eller ikke, er det viktig å velge investeringer med omhu og tenke igjennom hvilken risiko du ønsker å ta gjennom den totale porteføljen investert.