Kryptovaluta er et stadig mer dominerende samtaleemne ettersom profesjonelle investorer prøver å forstå om kryptovaluta er en ekte aktivaklasse eller bare den siste i en lang liste over finansielle manier.
Som langsiktige, verdiorienterte investorer som tar forvaltningen av investorenes kapital på alvor, er det fristende å ignorere støyen som foregår i et av hjørnene av kapitalmarkedene og fokusere vår oppmerksomhet og ressurser på investeringer med mer forutsigbare resultater. Erfaringen har imidlertid lært oss at overskudd i én del av kapitalmarkedene kan spre seg og påvirke alle investorer, derfor kan det ikke ignoreres.
Når du håndterer disse situasjonene, er det ofte nyttig å se på lignende historiske episoder i et forsøk på å lære noe som vil være til fordel for våre beslutninger i dag. Det er derfor, med perfekt timing, at William Bernstein har gitt ut sin nye bok om "The Delusions of Crowds". Som psykolog og investor er Bernstein interessert i måten vi tar investeringsbeslutninger på, og denne boka gjør en fantastisk jobb med å fortelle de mer seriøse religiøse- og finansielle maniene de siste 500 årene.
Kjennetegn på en markedsmani
Den nåværende entusiasmen for kryptovalutaer og relaterte teknologiselskaper virker ganske beskjeden, sett i et historisk perspektiv. Likevel bærer den mange kjennetegn ved følgende historiske episoder: fremveksten av en ny teknologi, støtten fra lave renter, en rask økning i tilbudet (ifølge CoinMarketCap nådde den totale verdien av kryptovaluta en nylig topp på mer enn 2,2 billioner USD, opp fra 243 milliarder USD for et år siden), en tilsidesettelse av tradisjonelle verdsettelsesprinsipper, og et skille mellom samfunnet i de som "forstår det" (tenk for eksempel på "laser-øynene" i sosiale medieprofiler) og de som ikke gjør det.
Gitt disse likhetene, kan historiske manier derfor gi flere viktige leksjoner for investorer i dagens miljø som er like relevante for de som er på «innsiden» eller «utsiden».
For det første kan manier fortsette å vokse lenger enn det som virker rimelig, ettersom de blir drevet av historier om de som har tjent enorme summer. Slike historier har en tendens til å tiltrekke flere mennesker inntil manien kollapser under sin egen vekt, noe som resulterer i en omfordeling av rikdom mellom de som solgte tidlig og de som kjøpte sent.
For det andre virker den tilsynelatende tilgjengeligheten av rikdom som et sterkt insentiv for dårlig moralsk oppførsel, og derfor bør vi være meget påpasselige overfor potensialet for svindel, som vanligvis bare oppdages i kjølvannet av hendelsen.
For det tredje utelukker ikke eksistensen av en mani muligheten for betydelige økonomiske gevinster for noen langsiktige investorer, og fordeler for samfunnet som helhet. Mens jernbanemanien fra 1700-tallet ruinerte mange investorer, drev den resulterende infrastrukturutviklingen for eksempel langsiktig økonomisk vekst i Storbritannia. På samme måte ble investorer ruinerte da dotcom-boblen sprakk, men dotcom-boblen fremmet teknologien som har gjort det mulig for mange av oss å fortsette å være både produktive og i kontakt med familien mens vi har vært hjemme det siste året.
For det fjerde kan det være skjulte overføringsmekanismer mellom episenteret av manien og det bredere finansielle systemet som avslører tidligere ukjente sårbarheter i sistnevnte.
Til slutt, pass på eskalerende forpliktelser. Dette fenomenet ble identifisert av professor Barry Staw og beskriver en situasjon der entusiaster blir stadig mer forpliktet til en tro som følge av tilbakeslag, noe som resulterer i økende investeringer (av enten monetær eller følelsesmessig kapital) og senere større tap ettersom det endelige resultatet blir uunngåelig.
Denne opptrappingen er karakteristisk for et uunngåelig syn på fremtiden. I virkeligheten er fremtiden usikker, og derfor bør vi som investorer være forsiktige med å følge en enkelt mening for sterkt.
Vi forblir forsiktige
Den kanskje mest bemerkelsesverdige observasjonen er det skiftende motivet til kryptovalutahandlere. Det som startet som en gruppe av "early adopters", har forvandlet seg til en voksende gruppe "quick profit traders". Dette motivet er enkelt å forstå, men likevel fullt av farer.
Å vite hvem som er på den andre siden av en handel er et sentralt hensyn vi vil legge vekt på. For hver kjøper er det en selger, så du må virkelig tenke på hva fortrinnene dine kan være over den personen eller enheten. Bill Miller satte et rammeverk for å tenke på investeringsfortrinnene dine, som han elegant delte inn i tre grupper.
- Informasjonsfortrinn: har du virkelig større tilgang til informasjon eller data enn de andre investorene?
- Analytiske fortrinn: kan du gjøre mer med den informasjonen enn de andre investorene?
- Adferds-fortrinn: har du bedre temperament eller evne enn de øvrige investorene til å forstå oppførselen til andre?
I virkeligheten er fremtiden usikker, og derfor bør vi som investorer være forsiktige med å i for stor grad følge en enkelt mening, inkludert vår egen. Tenk alltid tilbake til dine fortrinn som investor. Hvis du ikke har noen fortrinn, bør du trå veldig varsomt. Det er ikke slik at et fortrinn ikke kan oppnås i den spennende verdenen av kryptovalutaer - og noen investorer vil kunne dra nytte av deres fortrinn.
En ting vi vet om manier er at vi må være utrolig fokuserte på robustheten til porteføljene vi administrerer. Dette er en nødvendighet, det å se etter potensielle effekter på andre eiendeler eller iboende sårbarheter i det finansielle systemet.
Til syvende og sist er kryptovalutaer komplekse og ekstremt vanskelige å verdsette, men et slikt dypt arbeid er akkurat det som kreves for å gjøre en god investering. Vi vil hevde at det nå er et godt tidspunkt til å fokusere på porteføljens robusthet som en del av denne analysen, som egentlig er to sider av samme mynt.
Denne artikkelen er oversatt fra engelsk og ble publisert på morningstar.co.uk den 24.05.2021.
Dan Kemp is chief investment officer, EMEA, at Morningstar Investment Management
About the Morningstar Investment Management Group
Morningstar's Investment Management group, through its investment advisory units, creates investment solutions that combine award-winning research and global resources with proprietary Morningstar data. Morningstar's Investment Management group provides comprehensive retirement, investment advisory, and portfolio management services for financial institutions, plan sponsors, and advisers around the world.
Important Information
The opinions, information, data, and analyses presented herein do not constitute investment advice; are provided as of the date written; and are subject to change without notice. Every effort has been made to ensure the accuracy of the information provided, but Morningstar makes no warranty, express or implied regarding such information. The information presented herein will be deemed to be superseded by any subsequent versions of this document. Except as otherwise required by law, Morningstar, Inc or its subsidiaries shall not be responsible for any trading decisions, damages or losses resulting from, or related to, the information, data, analyses or opinions or their use. Past performance is not a guide to future returns. The value of investments may go down as well as up and an investor may not get back the amount invested. Reference to any specific security is not a recommendation to buy or sell that security. There is no guarantee that a diversified portfolio will enhance overall returns or will outperform a non-diversified portfolio. Neither diversification nor asset allocation ensure a profit or guarantee against loss. It is important to note that investments in securities involve risk, including as a result of market and general economic conditions, and will not always be profitable. Indexes are unmanaged and not available for direct investment.
This commentary may contain certain forward-looking statements. We use words such as “expects”, “anticipates”, “believes”, “estimates”, “forecasts”, and similar expressions to identify forward-looking statements. Such forward-looking statements involve known and unknown risks, uncertainties and other factors which may cause the actual results to differ materially and/or substantially from any future results, performance or achievements expressed or implied by those projected in the forward-looking statements for any reason.