I dag 22. april markerer vi Jordens dag (Earth Day) med å undersøke nivåene på ESG-risikoer og karbonrisikoer i aksjemarkeder verden over.
For et år siden resulterte utbruddet av koronaviruspandemien i et av de verste kvartalene i finansmarkedene i historien. I et slikt scenario viste fond som fokuserte på å kjøpe aksjer som scoret godt på miljø, samfunnsansvar og selskapsstyring (ESG) å være en tryggere havn for investorer. 2020 var et imponerende år for bærekraftige fond: tre av fire bærekraftige aksjefond slo gjennomsnittet for Morningstar-kategorien sin. Og selv om første kvartal 2021 har vært utfordrende for bærekraftige investeringer, er det langsiktige investeringscaset for ESG oppmuntrende: det faktum at ESG-screeninger har ført til motstandsdyktighet i de siste markedsnedturene - drevet av forholdet mellom bærekraft og attributter som selskapskvalitet og finansiell styrke - støtter synspunktet om at ESG-risiko er materiell.
Ifølge den siste utgaven av Morningstar Sustainability Atlas, leder europeiske land - spesielt de i nord – an når det gjelder ESG-praksis. Dette er litt som forventet siden disse landene alltid har vært et skritt foran hva angår ESG-praksis, men noen få andre land har også eksepsjonelt sterke bærekraftsprofiler. Finansrådgivere og kapitalforvaltere kan bruke disse dataene til å identifisere land med de største ESG-investeringsmulighetene og de største risikoene.
Morningstar Sustainability Atlas bruker beholdningene i Morningstar landindekser for å undersøke bærekraftsprofilene til 48 landspesifikke aksjemarkeder. ESG-scorene på selskapsnivå kommer fra Sustainalytics, og disse ESG-scorene er også grunnlaget for vår Morningstar Sustainability Rating ™ for fond.
Her undersøker vi noen viktige funn om ESG-praksis i land over hele verden.
Nederland scorer høyest. Fremvoksende markeder henger etter
Som i tidligere utgaver av Morningstar Sustainability Atlas har Nederland verdens mest bærekraftige aksjemarked. Samtidig har Frankrike gått forbi Sverige og Finland og kapret andreplassen på rangeringen. Dette skyldes først og fremst store selskaper som LVMH - en global produsent og distributør av luksusvarer, og Schneider Electric – en leverandør av elektrisk utstyr. Begge selskapene er klassifisert som ESG «Outperformer». Finland er rangert som nummer tre takket være selskaper som Nokia – et ledende selskap innen den globale teknologivareindustrien.
Hong Kong er rangert på fjerdeplass og er det mest bærekraftige ikke-europeiske markedet. Forsikringsselskapet AIA Group – det absolutt største navnet i Hong Kong indeksen - kombinerer lav risikoeksponering med sterk ledelse: Selskapet har et sterkt utviklingsprogram for menneskelig kapital, og selskapet har opprettet en ESG-komité som inkluderer flere toppledere, med ansvar for å føre tilsyn med ESG-problemer. Taiwan er også i øverste kvintil (femtedel) når det gjelder bærekraft, takket være Taiwan Semiconductor Manufacturing - en global ESG «Leader».
Samtidig scorer flere store asiatiske markeder dårlig på bærekraft: Japan og Kina er i tredje kvintil og Sør-Korea er i fjerde kvintil. Og en gruppe fremvoksende markeder fra Midt-Østen, Øst-Europa og Latin-Amerika, inkludert Russland og Brasil, okkuperer den nederste kvintilen. Alle rangeringene vises på kartet nedenfor.
USA er nummer 13 av 48 land. På den ene siden betraktes selskaper som Apple, Microsoft, Berkshire Hathaway og Visa som ledere fra et bærekraftig synspunkt; på den andre siden er nivået på ESG-risikoene klassifisert som «High» for store navn som Facebook, Amazon og Johnson & Johnson. De høye nivåene på ESG-risikoene kan i de fleste tilfellene tilskrives selskapenes involveringer i kontroversielle hendelser.
Som i fjor rangerer Storbritannias aksjemarked som nummer 15 av 48 land. Flere store navn i Morningstar UK Index som Unilever, AstraZeneca og HSBC Holdings har en middels ESG-risiko. Samtidig klassifiserer Sustainalytics viktige selskaper som Diageo - en av verdens ledende produsenter av premium brennevin - og Vodafone Group som ESG «Leader» innen sine bransjer.
Sveits, Nederland, Danmark og USA har lavest karbonrisiko
Klimaendringer kan true selskapers fysiske eiendeler eller forretningsmodeller. De kan bli påvirket av politikk eller reguleringer som tar sikte på å redusere klimagassutslipp, eiendeler relatert til fossilt brennstoff kan bli utdatert, eller endrede oppfatninger i samfunnet kan skade merkevaren deres. Carbon Risk Score vurderer i hvilken grad selskapsverdien er i fare i forbindelse med overgangen til en lav-karbon økonomi.
Vesteuropeiske markeder som Sveits, Nederland, Danmark, Belgia, Frankrike og Sverige har de laveste karbonrisikoscorene, i likhet med USA. Det er faktisk et lavt nivå av det amerikanske aksjemarkedet som er i fare med hensyn til overgangen til en lav-karbon økonomi, på grunn av en overvekt mot teknologi og helsetjenester og minimal eksponering mot energi og forsyning.
Når det gjelder karbonrisikoscore klatrer Storbritannia syv plasser på rangeringen sammenlignet med i fjor, og går fra 18. til 11. plass. Dette skyldes markedets overvekt mot konsumvarer, finansielle tjenester og helsetjenester. Store selskaper som AstraZeneca, GlaxoSmithKline og British American Tobacco har en ubetydelig karbonrisiko og null i Carbon Overall Exposure Score.
På motsatt ende av skalaen finner vi Russland. Med nesten 55% av markedsverdien i energiaksjer har Russland den høyeste karbonrisikoscoren i vår undersøkelse. Energitunge markeder som Polen og Tsjekkia har også betydelig karbonrisiko.