Hvordan lure deg selv til å spare mer

Med disse psykologiske triksene kan du unngå smerten av lavere forbruk.

Andrew Willis 25.02.2021 | 14:07
Facebook Twitter LinkedIn

Woman blowing confetti from hands

Noen av de beste overraskelsene er ganske enkelt et resultat av at ting blir glemt. Du vet den følelsen du får når du finner uventede kontanter i en gammel bukse eller en gammel jakke? Vel, du kan få den spenningen regelmessig ved å gjøre noen endringer i livet ditt som gjør det lettere å spare.

Gå på autopilot

«Den beste måten å lure deg selv til å spare, er automatisering. Med andre ord, at penger blir overført til sparekontoen din hver gang du får en lønnsslipp,» sier Samantha Lamas, Behavioural Researcher i Morningstar. «Det neste trinnet er å implementere en innstilling der beløpet du sparer automatisk øker etter en bestemt dato eller når du får lønnsøkning. Automatisering er så effektiv fordi det ikke krever at vi tenker på å spare i det hele tatt.»

Å automatisere sparingen din kan være så enkelt som å registrere en regelmessig overføring til din sparekonto én dag eller to etter at lønnen din blir utbetalt. Det finnes også spareordninger hvor du kan spare litt hver gang du trekker kortet eller betaler regninger.

Gamle vaner er vonde å vende

Selv om det er lett å overlate noe av ansvaret for sparingen til «roboter», kan det å lure tankene dine ved å bruke noen enkle regler være en snarvei til sunnere økonomisk atferd.

Lamas foreslår å gjøre sparing til en vane. «Det kan starte med å bestemme en enkel spareregel som er tilpasset ditt personlige liv. Det er mange regler der ute, men det er viktig å finne en du kan holde deg til, og som hjelper deg å komme nærmere dine økonomiske mål. Vår nylige forskning begynner å sile gjennom de mange reglene som eksisterer.»

Tommelfingerregler er gode fordi de er så enkle. "Jo lettere det var for en person å ta disse beslutningene, jo mer velstående hadde de," fant Lamas i sin forskning. Ikke overraskende fant Lamas at regler som "spar minst 10-30% av inntekten din på en måned" var korrelert med større økonomisk velvære. Men konsistens er nøkkelen - og det er her du trenger å skjule det med egenskapene til en vane.

Finn ditt fokus

Når du har funnet en regel som passer, kan du starte prosessen med å bygge den til en vane, sier Lamas. «Finn først tidspunktet for sparingen. Det kan være en dag (som hver mandag må jeg gjøre X), eller begynnelsen av måneden, eller når du mottar lønnen din. Det må bare være noe som er pålitelig og som du vil huske. Dette tidspunktet vil være din påminnelse om å følge regelen din. Når du har den prosessen på plass, hold deg til den! Å gjenta en regel er nøkkelen til å gjøre det til en vane. Prøv også å inkludere noen få belønninger eller insentiver for å følge regelen din. Disse belønningene skal være noe enkelt og billig, som en fancy kopp kaffe."

Triks endres med tiden

Over tid må belønningene du gir deg, oppdateres etter din smak, og du kan trenge nye triks og tommelfingerregler når din økonomiske situasjon endres - spesielt på den psykologiske fronten når lønnen din øker. «Penger øker volumet på alt," sier Sarah Newcomb, Ph.D, Behavioural Economist i Morningstar. “Plutselig får du en lønnsslipp som er større enn du noen gang har hatt før, og du vet ikke helt hva du skal gjøre. En av de viktigste tingene å kjenne igjen er at du nå kommer til å ha mange flere måter til å enten gjøre store ting eller få deg i trøbbel.»

Ikke glem å unngå de mentale fellene du møter på din vei som kan påvirke utgiftssiden av spareligningen. Newcomb illustrerer en slik påvirkning som skjer i overgangen fra å være nylig uteksaminert student til å bli nyansatt. «Hvis alle de ekstra pengene dine og all din ekstra tid på universitet/høyskole ble brukt på visse måter, vil ikke det å få en ny jobb nødvendigvis endre måten du bruker penger på. Det vil bare gi deg flere muligheter til å bruke mer på de samme gamle måtene.»

En tommelfingerregel her kan være å indirekte lure deg selv til å spare mer ved å revurdere hva du faktisk trenger å bruke penger på. «Folk går ikke ut for å spise middag fordi de trenger mat,» sier Newcomb, «de gjør det fordi de vil ha kontakt med venner eller oppleve noe nytt. De oppfyller behovene for sosiale forbindelser, for enkelhets skyld.» På denne måten kan du evaluere om dine behov kan oppfylles på andre, billigere måter.

Når du endelig lurer deg selv for å spare mer, må du holde øye med fremgangen din slik at du kan holde fokus på sparemålet ditt, legger Lamas til. «Å vite hvor langt vi har kommet, hjelper oss å holde oss motivert og holder oss ærlige!»

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Andrew Willis  Amdrew Willis er en innholdsredaktør for Morningstar Canada

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer