7 ting 2020 har lært oss

Morningstar-eksperter deler leksjonene de har lært av det uvanlige året 2020.

Holly Black 20.01.2021 | 14:18
Facebook Twitter LinkedIn

2020

Fjoråret har mildt sagt vært en berg- og dalbane for investorer. For mange mennesker vil 2020 ha vært deres første opplevelse av et bear market og en vedvarende periode med volatilitet. Gjorde du feil eller lærte du en viktig lekse i 2020? Hos Morningstar gjorde vi absolutt det.

 

Ikke vær redd for å snakke om penger

Susan Dziubinski, Content Director, Morningstar Inc

Min største økonomiske lærdom i 2020 var å beholde arveplanene dine i orden og oppdaterte – og å kommunisere disse planene tydelig til mottakerne. Pandemien fungerte som en altfor reell påminnelse for mannen min og jeg om å se evaluere vilkårene i våre testamenter og fullmakter.

Kall oss morbide, men vi laget planene våre for 15 år siden da barna våre var små. Forholdene har endret seg for oss siden da, og arveplanene våre måtte oppdateres som et resultat av dette. Nå som barna våre er gamle nok, klarte vi å ha ”samtalen” om arveplanene våre. Det var ikke noen lett samtale, men den var viktig, og nå har mannen min og jeg fått etterlengtet ro i sjelen.

Hold deg til det grunnleggende

Mike Coop, Head of Multi Asset, Morningstar Investment Management

2020-krisen var mer sjokkerende enn 1987, 94, 98 eller 2008 på grunn av faren for menneskeliv, mangelen på advarsler og den gnagende følelsen av at regjeringer var mindre enhetlige og hadde mindre kapasitet til å svare enn i tidligere kriser.

I håndteringen av denne enorme usikkerheten viste de enklere strategiene seg å være bemerkelsesverdig effektive: porteføljerebalansering, verdsettelse og leting etter tegn på panikk. Å forplikte seg til en plan gjør det mye enklere å ta beslutninger når huset brenner, og mars var det kritiske tidspunktet da du enten fulgte de forferdelige prognosene og trykket på ”selg” eller så på rabattene som ble tilbudt og tok steget for å trykke på ”kjøp”. Det kunne lett ha blitt verre, men hvis du ikke kjøper når eiendeler er billige, når gjør du det?

Praktiser det du preker 

Alex Morozov, Director of Equity Research EMEA

Som noen som startet sin karriere innen aksjeanalyse akkurat da den globale finanskrisen inntraff, trodde jeg ikke at jeg fremdeles kunne bli overrasket over markedet. Vel, en annen leksjon lært.  Selv om omfanget av markedsturbulensen vi var vitne til i 2020 ikke nødvendigvis var enestående, var den underliggende årsaken og hurtigheten i markedssvingningene enestående, og trangen til å selge aksjer og gjemme seg i den relative sikkerheten til kontanter fikk meg nesten til å krenke alle mine egne personlige investeringsprinsipper.

Heldigvis klarte jeg å motstå fristelsen for å hoppe av markedets berg og dalbane, og dette viste seg å være det riktige steget, men nølingen min med å investere mer betød at jeg gikk glipp av en av de største, raskeste oppgangene noensinne ved ikke å benytte anledningen til å investere. Så, hva er leksen her? Det viser seg at det er mye lettere å fortelle folk hva de burde gjøre i stedet for å gjøre det selv.

Ikke vær grådig 

Syl Flood, Chief Content Strategist

Jeg har investert i Amazon (AMZN), Zoom (Z) og Tesla (TSLA) på forskjellige tidspunkter de siste fem årene, og da de fleste aksjene falt i mars, gjorde ikke disse aksjene det. Som et resultat av dette så disse aksjene overpriset ut for meg, så jeg solgte dem. Jeg solgte ikke av frykt, men fordi jeg ønsket å investere i billigere aksjer og tjene mer penger.

Unødvendig å si har den fortsatte økningen av Zoom og Tesla vært noe uutholdelig for meg, selv om det nylige comebacket til noen av verdiaksjene jeg erstattet dem med, har gjenopprettet noe av min tillit til min egen dømmekraft.

Jeg har innsett at mens det å investere i billige aksjer er mindre risikabelt på lang sikt, kommer det noen ganger på bekostning av å ride på bølgen til noen få virkelig transformative, vellykkede virksomheter. Hvilket fører meg til min største praktiske leksjon i 2020: Gjør ingenting når det er mulig. Husk hvorfor du investerte i disse selskapene i utgangspunktet og logg ut av investeringskontoen din.

Ikke vær Mr. (eller Mrs.) Market

Jon Miller, Director of Manager rResearch ratings UK

Benjamin Graham skapte begrepet Mr. Market som en referanse til en investor som er utsatt for panikk, eufori og apati som en følge av aksjeinvesteringer. De tar avgjørelser basert på følelser og daglige svingninger, men glemmer det større bildet. Men aksjemarkedene er fremtidsrettede og kan begynne å ta i betraktning en positiv fremtidig inntjening, tilsynelatende uten grunn, og de er ikke tilpasset økonomisk vekst slik at du ikke kan time når ting vil snu.

I år ble jeg rammet av en kommentar fra Tesla-grunnlegger Elon Musk vedrørende selskapets kursoppgang på 580% og inklusjon i S&P 500: ”Når vi ser på vår faktiske lønnsomhet, er den veldig lav… Investorer gir oss mye kreditt for fremtidig lønnsomhet, men hvis de når som helst konkluderer med at det ikke kommer til å skje, vil aksjen vår umiddelbart bli knust som en soufflë under en slegge!”. Mat til ettertanke når vi vurderer Mr. Market sin tendens til eufori.

Slutt å utsette!

Holly Black, Editorial Manager, EMEA

Jeg har i flere år sagt at jeg skal sette opp en fast investeringsplan. Jeg berømmer ofte fordelene ved å investere små, månedlige beløp, og likevel forblir det på ”gjøremålslisten”. I år lærte jeg imidlertid at jeg virkelig trenger å slutte å utsette og iverksette planen.

Jeg var disiplinert nok til å ikke få panikk og selge under fjorårets høye volatilitet, og fikk derfor ta del i den påfølgende oppgangen – men hadde min faste investeringsplan vært på plass, kunne jeg ha økt gevinstene betraktelig ved å snappe opp flere andeler i fondene mine etter at prisene hadde falt.

Så mens porteføljen min stort sett er i pluss ved fjorårets slutt, bortsett fra en spesielt utfordrende Frontiers-fond som har det vanskelig), er jeg altfor klar over hvor mye bedre ting kunne ha vært.

Gjør ESG hjemmeleksen

Ian Tam, Senior Editor, Canada

Så mye som vi snakker om ESG og bærekraftig investering hos Morningstar, lærte jeg i 2020 at dette (i det minste i Canada) i stor grad er et felt som domineres av institusjonelle investorer (pensjonsfond og lignende).

Det er mye å gjøre for å utdanne investorer spesielt når fondsselskaper nå fronter sine bærekraftige investeringsprodukter. Uten en global standard for å sammenligne slike investeringer, kan det bli vanskelig for den gjennomsnittlige investoren å navigere gjennom mangfoldet av investeringsprodukter og finne de produktene som faktisk innehar bærekraftige egenskaper. Privatinvestorer og finansrådgivere må virkelig gjøre hjemmeleksen sin slik at tilbudet av bærekraftige investeringer tilfredsstiller investorenes behov.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Holly Black  er redaktør for Morningstar.co.uk.

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer