De globale aksjemarkedene har i en stor grad vært på en oppadgående marsj de siste årene (med noen unntak slik som mars-nedgangen i 2020), og det kan ha økt fristelsen til å låne penger for å sette dem inn i aksjemarkedet. Tanken bak denne strategien er at du tar sikte på å investere pengene dine slik at de vokser mer enn renten du betaler på lånet du har tatt opp. Og mens det matematisk høres ut som en god idé, er det ikke uten risiko. Her er noen ting du bør vurdere først:
Får jeg nok til å betale tilbake lånet?
Å tjene mer penger på å betale tilbake lånet er ikke så lett som det kan virke. Christine Benz, direktør for personlig økonomi i Morningstar, advarer om at investorer bør tenke nøye over at de realistisk kan tjene på forskjellige typer investeringer. ”I dette tilfellet er det et misforhold mellom en garantert forpliktelse (lånekostnad) og avkastningen, noe som er usikkert uansett hvor du investerer med mindre du er i kontanter”, sier hun. ”Og med ulike kontantplasseringer kommer du ikke i nærheten av å matche lånekostnadene dine.” Rentene er lavere enn de noen gang har vært –styringsrenten fra Norges Bank er nå på 0,0% - og det betyr at lån også er billig. I følge Finansportalen.no ligger Effektiv Rente på et boliglån på 2,5 mill og 20 års nedbetalingstid på ca 1,5-1,6%. Et forbrukslån på 100.000 kroner har imidlertid en Effektiv Rente på alt fra 14 til 16%. Men som om renten på lån er lavere enn tidligere, er det fortsatt en hindring for en investor å slå hvis de vil generere avkastning utover rentebetalingen. Dette betyr at det ikke er mulig å investere i tryggere aktivaklasser som obligasjoner – ikke bare har du potensialet til å tape penger, men du kan heller ikke tjene nok til å motregne lånet. ”Gjennomsnittlig avkastning faller med obligasjoner, så det kan være uøkonomisk å gjøre det. Det kommer virkelig an på hvilken rente du kan få, ”sier Benz. En annen faktor å vurdere med investering er kostnader: plattformgebyrer, løpende avgifter og aksjehandel spiser av avkastningen din. Vi har tidligere sett på hvordan du holder investeringskostnadene nede, men uansett koster det fortsatt penger å investere, og det må tas med i beregningene dine.
Hva om jeg selger på feil tidspunkt?
Aksjemarkedene har en tendens til å være mer innbringende enn obligasjonsmarkedet, men med høyere potensiell avkastning kommer større risiko og volatilitet. Som vi så i mars 2020, kan aksjemarkedet falle raskt, ofte med lite eller ingen advarsel. En ytterligere komplikasjon er at markedsverdiene er høye i dag etter en sterk innhenting, noe som øker risikoen ytterligere ved belåning, sier Benz. Hvis investeringene dine lider av et fall som er problematisk fordi tilbakebetalinger på et lån ikke kan vente – mens du kanskje har risikotoleranse for å vente på at et aksjemarked spretter tilbake, må du være sikker på at du kan oppfylle dine økonomiske forpliktelser i mellomtiden. ”Det betyr at du kan bli tvunget til å selge en investering til feil tid,” sier Benz. ”Det er psykologisk veldig vanskelig å selge investeringen din hvis du har tapt penger, men du trenger kanskje pengene for å gjøre tilbakebetalingen.”
Er du komfortabel med situasjonen?
Matematikk til side, investering er risikabelt. Å være komfortabel eller ikke med gjeld er rent personlig, men det er alltid en sjanse for at du kan tape penger som du trenger for å betale tilbake gjelden. ”Gjeld er garantert forpliktelse, og du balanserer dette ved å plassere pengene i noe som ikke er garantert,” sier Benz. Og selv om det i ettertid er åpenbart at denne strategien ville fungert perfekt hvis du hadde tatt et billig lån og lagt pengene i Amazon-aksjer (AMZN) for et tiår siden, er det nesten umulig å forutsi, og sjansen for å finne den neste «ti-ganger’n» er ganske liten. Benz foreslår at du tenker på ting annerledes: ”Hvis du vet at du har pengene hver måned du vil bruke til å tilbakebetale et lån, hvorfor ikke sette opp en vanlig investeringsplan og investere det beløpet hver måned i stedet?” Hun legger til ”Å låne penger for å investere kan være noe som noen sofistikerte investorer kan engasjere seg i, men generelt sett for flere små investorer gir det kun ekstra risiko for kompleksitet og kostnader – noe jeg vil fraråde.”
Artikkelen er delvis tilpasset norske forhold med referanse til finansportalen.no og forbrukslån-kalkulator.no.