Rask vekst i strategisk beta og faktorfond i Europa

Men markedet er fortsatt relativt lite sett i forhold til det tradisjonelle fondsmarkedet. 

Thomas Furuseth 19.09.2016 | 9:59
Facebook Twitter LinkedIn

Amerikanske investorer fortsetter å pløye penger inn i strategisk beta fondsprodukter. Morningstar foretrekker å bruke ordet «strategisk beta» fremfor ord som ‘smart’ beta fordi sistnevnte er et positivt ladet ord, og ikke alle indeksfond trenger nødvendigvis å være ‘smart’ for deg å eie. Det jeg imidlertid er noe usikker på er om ordet «beta» er et godt ord. Intensjonen er i alle fall å gi en beskrivelse av at fondene er passivt forvaltet som et indeksfond, men at man benytter en annen metode for å velge verdipapirene og eventuelt vekter dem på en annen måte enn markedsverdien til verdipapiret.

Morningstar klassifiserer strategisk beta og faktorfond inn i ulike grupper av fond. Nedenfor ser du klassifiseringen, og kapitalen blant faktorfond i Europa-baserte børsfond. 

Strategisk beta i Europa

Som man ser av bildet ovenfor, så er majoriteten av kapitalen i utbytteorienterte fond, men også fond som utnytter lavvolatilitets-faktoren. Fra 2015 til 2016 tok denne faktoren markedsandeler og gikk fra 13 % til 19 % andel av kapitalen blant strategisk beta fond. På samme sett har også multifaktor-børsfond også økt markedsandelen fra 7 % til 13 % i løpet av ett år.

Avgifter

Avgifter er viktig, uavhengig av hvilket mandat man har, men det ser ikke ut til at strategisk beta fond har spesielt mye høyere avgifter innenfor aksjefondene enn markedsverdivektede fond. Det er derimot slik at det later til at investorer er noe mer prissensitive siden kapitalvektet kostnadsnivå er lavere for aksjefond. For andre deler av strategisk beta, slik som rentefond, så tenderer strategisk beta til å være noe dyrere enn markedsverdivektede fond, mens det er mer uklart for råvarefond. 

Avgifter strategisk beta

I forhold til USA, har Europa relativt lite kapital i strategisk beta fond. Det totale strategisk beta børsfondmarkedet er for tiden på 550 milliarder amerikanske dollar. Av dette kommer ca. 40 milliarder dollar fra fond satt opp i Europa. I forhold til det norske markedet er dette mye, men for eksempel er Nordea-1 Stable Return -fondet alene på 19,1 milliarder euro (16.9.2016) og indeksfondene har kun en markedsandel på ca. 8,1 % i Europa, og strategisk beta på omtrent 0,7 % av markedet. Les hele rapporten om strategisk beta her. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Nordea 1 - Stable Return AP NOK175,53 NOK0,72Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer