Dermed må man forvente at det kan bli turbulente tider fremover mens diskusjonen går frem og tilbake på hva dette faktisk betyr for Storbritannia. Det kommer ikke til å bli enkelt å skilles etter 40 år som kjernemedlem, hvor talløse direktiver og lover skal gjøres britiske. Spekulasjonene går høyt, og det politiske utfallsrommet er stort. Selv om det blir politisk triller, så foreslår Morningstar at man skal forholde seg til det man selv kan kontrollere.
Her er et sammendrag av noe av Morningstars Brexitdekning
Kapitalforvaltere og britiske banker
Globale kapitalforvaltere vil bli rammet av uro, ved at investorer kan trekke ut penger fra aksjefond. I tillegg kan uro bringe kapitalen under forvaltning ned. Siden denne virksomheten tar betalt basert på forvaltningskapital er det åpenbart at uro med børsfall vil påvirke inntjeningen til disse selskapene. Dermed er det følgeskadene av markedsuroen som er den største påvirkningskraften for kapitalforvalterne.
For flere britiske banker vil Morningstars aksjeanalytikere sannsynligvis redusere deres estimerte fair value estimat (Morningstars analytikere estimerer virkelig verdi via en diskontert fremtidig kontantstrøm), slik som Barclays, Royal Bank of Scotland og Lloyds, blant annet fordi vi forventer høyere funding-kostnad, samt at Storbritannia har mottatt stort gode av å være medlem av EU. Dernest kan britiske banker bli tvunget til å flytte ressurser fra London til andre steder i Europa.
Resten av notatet er tilgjengelig på Morningstar Select (bak innloggingsmur), og gjennom en video på Morningstar.com.
I andre deler av markedet mener vi det ikke er like viktig for de underliggende selskapene. For eksempel telekom, mener analytikerne at det ikke trenger å få stor påvirkning på verdsettelsen.
Gitt at markedene er urolige, så kunne man tro at verdsettelsen på aksjene blir lavere, og riktignok har prisingen kommet noe ned. Morningstars median pris til virkelig verdi (baseres på Morningstars aksjeanalytikeres vurderinger) innenfor vårt globale univers av aksjer er fortsatt relativt sett høy og det er foreløpig ikke spesielt stor rabatt basert på denne målestokken. Dette verktøyet er beregnet til å være en temperaturmåler på markedet, og ikke nødvendigvis et tradingverktøy.
Sørg for å unngå «fight or flight» modus
Både undertegnede og Morningstars Christine Benz foreslo at investorer motstår fristelsen for å bruke magefølelsen til å gjøre endringer nå. For all del, hvis man har forstått at man har feil eksponering, så gjør endringer, men det er alltids en risiko for å gjøre endringer på feil tidspunkt. Dessverre vet man kun i etterkant om tidspunktet var godt eller dårlig, og det er derfor man bør ha en gjennomtenkt strategi som man følger i tykt og tynt.
Hvis man ønsker å være taktisk, så gjør det med bare en del av porteføljen og sørg for at man forstår konsekvensene. F.eks. hvis man går til bankkonto nå, så kan det være at man forblir i bankkonto lenge og aldri kommer inn igjen. Faren med å være taktisk er at man kommer på etterskudd hele veien, at man får med seg de dårligste dagene og går glipp av de beste dagene.
Selv de profesjonelle har hatt det vanskelig med taktiske veddemål. Morningstars John Rekenthaler har fulgt fondsmarkedet i USA siden 80-tallet og generelt så har slike fond feilet sier han. De har beskyttet mot nedsiden, men de henger ikke med på oppsiden. I tillegg bruke investorer fondene helt feil, ved at de kjøper dem etter et fall og selger dem i oppgangsmarkeder, noe som gjør at fondene ofte blir lagt ned, se mer her.