Vær svært varsom med børsmeglere

En børsmegler er ikke din venn, hvis personen kun ringer deg i børsens åpningstid. 

Thomas Furuseth 18.03.2016 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

Finanstilsynet forsøker å ribbe TrendTech AS fra deres lisens til å drive investeringsvirksomhet. TrendTech AS og Finanstilsynet har ulik oppfatning av sakskomplekset, men beskrivelsen som kommer frem i media fra Finanstilsynets ståsted er lite flatterende.

Når det kommer til investeringsvirksomhet vil det alltid være personer som taper, uavhengig av om intensjonen er god eller ikke. Meglervirksomhet er nødvendig virksomhet, men det betyr riktignok ikke at de er dine venner. Hvis de deler sin «hemmelige» oppskrift med deg og du bare har en moderat portefølje, så kan du være ganske sikker på at de har ringt mange andre før deg.

Hvis du er venn med en børsmegler, bør personen ringe deg oftest etter børsens stengetid. Hvis personen ringer deg hver dag og skal få deg til å gjøre transaksjoner, så er han ikke din venn.

Børsmeglervirksomhet har underliggende interessekonflikter

Jeg har skrevet om dette før, men du og en megler har forskjellige interesser. Meglerens interesse er at du gjør transaksjoner, det spiller ikke noen rolle hva du gjør (kjøper eller selger), bare du gjør transaksjoner. Det er etter hvert ganske etablert at høy omskifting i en portefølje drar opp kostnadene vesentlig. Handler du direkte, så må det også skattes av gevinst og man får fradrag for tap. Men, desto kortere horisont man ser på, desto større er tilfeldighetene. I tillegg så er vi lagt opp slik at vi må jobbe mot psyken vår. Uansett, som investor har du en interesse av å holde kostnadene lave og omsetningen lav.

Handel med eksotiske verdipapirer

I noen tilfeller benyttes enten eksotiske, eller verdipapirer som kan være vanskeligere å forstå rekkevidden av for investorer. I saken ovenfor var det handel med CFD (contracts for difference), det trenger ikke å være noe i veien med dem, men de kan også dannes på en måte som gjør at de er laget for et kasino. I tillegg ligger det skjulte risikofaktorer inne i dem, slik som motpartsrisiko. Børsfond og ETN’er kan, men må ikke, ha tilsvarende egenskaper. Noe av årsaken til at man beveger seg bort i fra megling av aksjer, er at nettmeglere har presset marginene så mye at det er lite igjen å hente for fysiske meglere som retter seg mot privatmarkedet. Dette er jo en stor fordel for dem som handler via slike plattformer. Det er tilsvarende marginpress på institusjonsmarkedet.

Mangel på diversifisering

Man kan bli for fokusert på den store gevinsten, jackpoten og ikke at man skal ha en langsiktig portefølje som gir god mulighet for avkastning. Hvis man satser alle pengene på èn aksje, så blir man veldig utsatt for utforutsette hendelser i denne. Hvis det i tillegg er et oppstartsselskap eller en spekulativ investering, så kan majoriteten av investeringen forsvinne. Har man en langsiktig og veldiversifisert portefølje, så er muligheten mye mindre for å få kjempesmellene (aksjemarkedet kan riktignok være ganske nådeløs her, også i veldiversifiserte porteføljer, men på tross av dette er det tryggere når man står på flere ben).

Visdom beste forsikring

De beste byttene er dem som lar seg forføre av svært taleføre meglere, som har et innarbeidet manus. For det første, det finnes ingen gratis lunsj. En lunsj med en megler er en dyr affære. Hvis megleren virkelig har et godt tips, hvorfor deler personen dette med deg? For det første, i dagens informasjonssamfunn, er det vanskelig å ha informasjonsfortrinn man kan handle på uten å havne i fengsel.

Dernest så bør man spørre «hva koster det»? Og hvis du har gjort forretninger med meglere før, så bør du spørre etter oversikt over alle kostnader hittil i år eller i fjor etc.

Videre bør du spørre etter personens resultathistorikk. Begynn med å spørre hvor lenge personen har jobbet der. Fond må løpende rapportere faktiske resultater, en megler trenger ikke å bevise noen ting. Det er opp til megleren å bevise at han faktisk kan tilføre noe. Ikke ta til takke med markedsføringssvada hvor man ser en fiktiv handelsportefølje, men få konkrete resultater fra hele porteføljen. Dette får du helt sikkert ikke, og forhåpentligvis legger de på før du kommer så langt.

Har du ikke mulighet til å gjøre egne undersøkelser, så er det langt bedre å velge et veldiversifisert verdipapirfond, hvor forvalter blir ansvarliggjort og det er regulatoriske krav. Det er enkelt å se om forvalter ikke henger med, f.eks. her på Morningstar. Man blir ikke kvitt alle interessekonfliktene bare ved å velge verdipapirfond, men man er mye tryggere enn ved å gjøre kjappe handler med en megler på telefonen som ikke behøver å bevise noen ting. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer