Ettersom ‘lavere lengre’ oljeprisscenario har blitt konsensus, har investorer begynt å uroe seg for hvor bærekraftig utbyttet er for integrerte oljeselskaper. Utbyttenivået nærmer seg det høyeste på 20 år. Vi mener at bekymringene for det meste er ubegrunnet, fordi økt kapitalfleksibilitet vil tillate at selskapene trimmer ned investeringsbudsjettene for å opprettholde utbyttekapasiteten. Selskapene der hvor utbyttet er i størst fare (Total, Shell og BP) har gjort ekstratiltak som å bytte ut kontantutbytte med aksjeutdeling (stock dividend/scrip dividend) for å ta vare på kontantene. Selv om dette vil bedre deres evne til å betale gjeld (cash coverage ratio), er selskapene fortsatt avhengige av salg av aktiva for å begrense fremtidig underdekning, noe som gjør det usannsynlig med vekst i utbytte fremover. Total og Shells utbytte ser ut til å være i størst fare, men utbetaling vil kun bli kuttet hvis oljeprisen ikke kommer opp på det langsiktige nivået på USD 70/fat. Av denne grunn, og øvrige faktorer (diskutert i detalj i rapporten «Integrated Oil: New World Trumps the Old World», red. anm.), foretrekker vi amerikanske høykvalitetsselsaper.
Én av disse faktorene er at europeiske selskaper har mindre skifterolje, sammenlignet med amerikanske selskaper, noe som gjør at de mangler kortsiktige investeringsmuligheter. Denne kortsiktige opsjonalitet vil sannsynligvis være verdifull i en verden der oljeprisen forblir volatil. På den andre siden ligger europeiske selskaper foran de amerikanske med annonserte kostnadsreduksjoner, men historisk har disse selskapene hengt etter i operasjonell effektivitet, en dynamikk som mest sannsynlig vil vedvare. Videre kan godt drevne oljeselskaper som Exxon også levere kostnadsreduserende tiltak selv om det ikke er blitt offentliggjort.
Chevron ser ut som det selskapet som her mest undervurdert av gruppen, mens vi ser på europeiske selskaper som fullt ut verdsatt eller overvurdert. Vi liker også Chevrons økte ‘coverage ratio’, fallende break-even-punkt, dets potensial for utbyttevekst, og selskapets oppstrømsportefølje som inkluderer store felt med fordelaktig kostnadsbase som Permian.
Artikkelen er et utdrag av analyserapport utgitt 27.10.2015 på Morningstar Select. Bilder og tabeller med data er fra dette tidspunkt. For oppdatert kurs og rating, se nederst til høyre.