Det er vanskelig å bli nominert, for ikke å snakke om å vinne. Vi gir bare ut tre av disse prestisjetunge tildelingene i Europa hvert år: European Equity Fund manager of the Year, Global Equity Fund Manager of the Year og Fixed Income Fund Manager of the Year. De nominerte er valgt av Morningstars team av kvalitative fondsanalytikere i Europa blant Morningstar medaljører (en rating av Bronze, Silver eller Gold). For å bli en Morningstar medaljør må fondene gå gjennom en grundig evaluering ved hjelp av våre fem-pillarer metodikk. Analytikerne vurderer kvaliteten på forvalterne, styrkene til prosessen som brukes til å drifte fondet, kvaliteten på den overordnede organisasjonen (inkludert hvordan den behandler investorer i sine fond), resultater og kostnader.
Selv om de nominerte forvalterne burde ha hatt et sterkt 2014, er det langt fra tilstrekkelig kvalifikasjon i seg selv. De bør også ha gjort det bra ovenfor investorer i lange tidsperioder og må ha blitt vurdert av våre analytikere som Morningtar Medaljør (Gold, Silver, Bronze Morningstar Analyst Rating).
European Equity Fund Manager of the Year
Forvalter: Michael Fraikin, Thorsten Paarmann og Invescos team for kvantitative strategier. Invesco Pan European Structured Equity
Teamet bak dette fondet er usedvanlig sterkt. Hovedforvalterne Michael Fraikin og Thorsten Paarmann er en del av en gruppe på 40 erfarne fagfolk hos Invesco kvantitative strategier som kontinuerlig utvikler og foredler de kvantitative metoder som er i hjertet av fondets aksjeutvelgelsestilnærming. Lagets bredde og erfaring er nøkkelen til vår tillit her. Tilnærmingen fokuserer ikke på lav volatilitet som sådan, men tar sikte på å identifisere de mest attraktive lavvolatilitetsaksjer ved systematisk å bruke en kvantitativ utvalgstilnærming basert på fundamental- og atferdsinnsikt. Avkastningsprognoser er drevet av en rekke faktorer, blant annet inntjeningsmomentum, prisutvikling og relativ verdi. Derfor omfatter strategien lavvolatilitetsaksjer som anses attraktive sammen med selektive muligheter med høyere volatilitet, noe som resulterer i en virkelig aktiv 'beste ideer' portefølje.
Med denne tilnærmingen har teamet bygget opp enestående resultater siden september 2006, da strategien ble grunnlagt. Avkastning til Invesco Pan European Structured Equity er blant de beste i Morningstars kategori 'Europa Store selskaper blanding', mens fondet også har vært blant de minst volatile fondene i kategorien og viste overlegen robusthet i vanskelige markedsforhold, inkludert 2008 og 2011, noe som gjør dette fondet lettere for investorer å henge med gjennom en markedssyklus. Fondets suksess har imidlertid ikke vært begrenset til nedgangsmarkeder, som dokumentert av sin oppvisning i 2014 da fondet slo 90 % av konkurrentene. Fondets avkastning kom av modellens gode aksjeutvelgelse på tvers av fleste utvalgskriterier. Kvantitative strategier er utsatt for sterke trendreverseringer som i 2009, men konsistensen av avkastning på tvers av ulike markedssykluser er en bekreftelse på kvaliteten i teamets arbeid her.
Forvalter: John Bennett
Nominert for: Henderson European Selected Opportunities, Henderson Gartmore Continental European, Henderson European Focus og Henderson European Focus Trust Ord.
Fondsforvalter John Bennett fortsetter å sette sin dype kunnskap om europeiske aksjer i arbeid, gjennom kombinasjonen av en velfundert investeringsfilosofi og en pragmatisk investeringstilnærming som han har utført konsekvent og vellykket gjennom tid. Han tilbrakte 17 år hos GAM som forvalter av europeiske aksjer og har levert god avkastning på tvers av ulike markeds sykluser før han begynte hos Gartmore (nå Henderson) i 2010 og han tok over Henderson European Selected Opportunities det året. I løpet av de fem årene som ble avsluttet 31. desember har Bennett (ved roret for alle unntatt den første måneden i perioden) ledet fondet til en topp-kvartil avkastning i forhold til sine konkurrenter i 'Europa ex. Storbritannia, Store selskaper' kategori.
Forvaltningsprosessen er grundig og robust. Han holder mye oppmerksomhet til makroøkonomiske og sektorspesifikke trender som han mener gir ham en forståelse av globale markedsdynamikk gir ham verdifull innsikt i europeiske selskaper. Han er også fullstendig klar over potensialet for tilbakevending til gjennomsnitt i aksjemarkedene, og han derfor ser for kontrære handler. Bennett støtter sine synspunkter med overbevisning ved at fondet ofte viser store avvik fra referanseporteføljen i form av land- og sektorposisjonering. Selv om dette legger til et element av relativ risiko, har han så langt brukt denne risikoen godt, noe som gjenspeiles av fondets gode risikojusterte avkastning i hans tid i fondet.
Til tross for et turbulent 2014, var Bennett fortsatt i stand til å løpe fortere enn gjennomsnittsrivalen i Morningstars kategori 'Europe ex UK Large-Cap Equity' og endte året med en topp-kvintil rangering. Fondets langvarige overvekt i helsevern har sterkt hjulpet avkastningen. Dette er en posisjon som forvalteren har hatt siden han tok over fondet og som ble basert på hans syn at initiativ innen kostnadskutting og økningen i frekvensen av medikamentgodkjenninger bør styrke den frie kontantstrømmen til farmasøytiske selskaper. Selskapene har sett sin P/E forholdstall synke til nivåer som sist ble sett for et tiår siden. Fondets undervekt i materialer og utmerket aksjeplukking innen konsumvare også økt avkastningen.
Forvalter: Alexei Jourovski og hans team
Nominert for: Uni-Global - Equities Europe
Alexei Jourovski er en svært erfaren investor som har vært med Unigestion siden 2001. Han ble utnevnt til sjef for Unigestion aksjeforvaltere i 2010. Slik stabilitet illustrerer Unigestions kultur. Jourovski og hans team er ansvarlig for å implementere en streng investeringsprosess basert på kvantitative optimaliseringsteknikker utviklet for å produsere en diversifisert portefølje med minst mulig svingninger. Teamets kvalitative innspill er kritiske for dette fondets suksess. De søker stadig små forbedringer i den strategien som alle er styrt av et ønske om å bedre risikokontroll. Teamet inkluderer syv forvaltere og fem analytikere under Jourovski ledelse. Vi setter pris på den gradvise styrking av dette teamet etterhvert som forvaltningskapitalen har økt. Dette er etter vår mening en illustrasjon av Unigestion gode egenskaper som selskap. Vi mener også at Jourovski spiller en nøkkelrolle i å formidle selskapets sterke verdier. Disse verdiene er eksemplifisert ved politikk som investerer en del av leder bonuser i fondsandeler som utdeles over tid. Selv om forvaltningsselskapene vil bli pålagt å gjøre dette snart var Unigestion var i forkant av kurven ved å implementere dette andelseiervennlige tiltaket tidlig. En kombinasjon av sterke investeringsdisipliner og aksjonærvennlige verdier har resultert i meget gode resultater på lang sikt med suveren motstand i nedgangsmarkeder. For eksempel steg fondet 2,88 % i 2011, sammenlignet med et tap på 11 % for gjennomsnittsfondet i kategorien 'Europa, Store selskaper, Blanding'. Likevel kan du ikke forvente at en slik risikobevisst tilnærming vil vinne i alle markedsforhold, fondet vil generelt henge etter i sterkt stigende markeder. I 2014, da risikoaversjon gikk oppover og det ble mer spredning i markedet, gikk fondet klart forbi sine jevnaldrende. Fondet fanget bare 58% av kategoriens nedsiden i løpet av de siste 10 årene, og 81% av sin oppside.
Global Equity Fund Manager of the Year
Forvalter: Vincent Strauss og Wojciech Stanislawski
Nominert for: Comgest Growth Emerging Markets, Magellan
Vincent Strauss og Wojciech Stanislawski er veteraninvestorer i vekstmarkedene, etter å ha forvaltet aksjeporteføljer for fremvoksende markeder hos Comgest i henholdsvis 20 og 15 år. Slik stabilitet er et kjennetegn på forvaltningsselskapet og dets investeringstilnærming er preget av et meget høyt nivå av konsistens. Det er best oppsummert av "kvalitet" og "vekst", i den rekkefølgen, en kombinasjon som brukes på tvers av selskapets fondsutvalg og som har vist seg å være spesielt effektiv for å navigere i turbulente fremvoksende markeder. Strauss og Stanislawski har aldri avveket fra sine strenge investeringskriterier. Dette har noen ganger vist seg utfordrende, spesielt i løpet av momentum-drevne markeder, men over tid har dette gitt en av de mest overbevisende risikojusterte resultater i Morningstars kategori 'Globale vekstmarkeder'. Fjoråret var ikke noe unntak og fondene endte opp i den øverste kvartil ettersom strategien ble en svært givende i andre halvdel av året når volatiliteten steg. Strauss og Stanislawski er ikke bare store investorer; de er også fantastiske tillitsmenn av investorenes kapital. De har aldri nølt med å fraråde investorer til å gå inn i sine fond når de trodde fremvoksende markeder var i forkant av seg selv.
Forvalter: Jeremy Podger
Nominert for: Fidelity Global Special Situations
Jeremy Podger ble leder av dette fondet mars 2012 etter at Jorma Korhonen meldte avgang og en midlertidig forvaltning av Sudipto Banerji. Men han kom til Fidelity med sterke resultater som en global aksjesjef i bagasjen. Under hans ledelse slo både Threadneedle Global Select og Investec Global Free Enterprise konkurrentene.
Podger endret prosessen til en sin egen design og har etterlevd dette konsekvent. Han tar sikte på å identifisere selskaper som faller inn i minst ett av de tre kategoriene han definerer som "spesielle situasjoner": eksepsjonell verdi, unike forretninger eller bedriftsendring. Podger sin balanserte tilnærming bør gjøre det mulig for fondet å gjøre det bra i en rekke markedsforhold.
Den sterke kombinasjon av Podgers utprøvde og testede metoder og Fidelitys store analytiske ressurser har gitt gode resultater så langt. Meravkastningen siden han tok over har vært drevet av sektorallokering og aksjevalg. Regional fordeling har også bidratt positivt, og det har også et lite antall «short» ideer (pair trades). Avkastningen var god i 2014, komfortabelt foran både sin indeks og Morningstars kategori 'Global Large-Cap Blend Equity' takket være flere drivere.
Forvalter: Charles F. Pohl & teamet
Nominert for: Dodge & Cox Worldwide Global Stock
Dette teamet er relativt ukjent i europeisk sammenheng, men de er en usedvanlig erfaren gruppe som har vært utøver av den samme investeringsprosess i sine amerikanske fond med stor suksess i mange år. Pohl ble ansatt i firmaet i 1984, mens det siste tilskuddet i gruppen av 7 personer i dette fondet startet i 2003. Som med alle sine aksjefond gjennomfører teamet en tålmodig verdiprosess med lav omløpshastighet. Med bakgrunn i grundig analyse er de ofte villige til å investere i upopulære navn som for eksempel finanssektoren på toppen av finanskrisen (den amerikanske hjemmehørende versjon av denne strategien ble lansert i 2008) og den plagede teknologigiganten Samsung Electronics mer nylig. I 2013 pirket de bort på Indias ICICI Bank og dro nytte av sin oppsving i 2014.
Forvalternes tilnærming betyr at investorer her bør være forberedt på å holde ut i vanskelige perioder mens de venter på deres valg å bevise sin verdi. Men lagets erfaring og prosessen har mer enn levert over tid. Det europeiske fondet har topp-desil avkastning de siste tre og fem-år og en sluttnotering på 10. prosentil i 2014. Vi merker oss også at Dodge & Cox generelt holder kostnadene nede og dette fondet er intet unntak, med en løpende kostnad på bare 0,70 prosent.
European Fixed-Income Fund Manager of the Year
Manager name: Philippe Igigabel
Nominated for work on: HSBC GIF Euro High Yield Bond
Philippe Igigabel has an exceptional tenure on HBSC GIF Euro High Yield Bond, having served as the fund’s comanager from 2000 before taking over as lead portfolio manager in 2003. He thus boasts one of the longest individual track records in the European high-yield space. Igigabel applies a high-conviction approach that is best illustrated by the fund’s overweight in subordinated financial issues, initiated in 2009. At that time, Igigabel believed that although many of these bonds were BBB-rated, their spreads compared with the risk-free rate were as wide as those of lower-rated issues, and should therefore be expected to narrow significantly over time. The manager stood behind this approach even in periods when it was out of favour, such as 2011, which enabled investors to fully reap the fund’s long-term benefits: Over three-, five- and 10-year periods to the end of January 2015, the fund ranks in its category’s top quartile. In 2014, a difficult year for high-yield investors given the market sell-off during the third quarter, the fund outpaced 90% of its competitors. The manager’s preference for better-rated issuers and the quality of his picks in the financials and telecom sectors were fully rewarded. In addition to his excellent long-term performance record, Igigabel demonstrates above-average stewardship through his personal investments in the fund, which strengthen the alignment of his interests with those of investors.
Manager name: Richard Klijnstra & Team
Nominated for work on: Kempen (Lux) Euro Credit
We hold Kempen’s Euro Credit Team in high regard given its stable core and its demonstrated ability to consistently outperform its peers and benchmark. Lead manager Richard Klijnstra brings over 16 years of relevant experience to the table, while the other members of the fund’s investment committee, Alain van der Heijden and Rik den Hartog, have been with Kempen for almost their entire career. Additional support comes from four dedicated managers/analysts. Each member carries direct responsibility for the portfolio. The team is cohesive and a good mix in terms of experience and backgrounds. We furthermore like the fact that all team members personally invest in their own fund and are highly cognizant of the need to align their interests with those of their investors.
The investment process is pretty straightforward but makes sense and is solidly constructed. The managers aim to deliver outperformance by taking on small, diversified bets through a conservative approach within a limited risk budget. Nevertheless, the manager doesn’t fear to take on contrarian positions, as was the case in 2009, when his overweights in subordinated financials and asset-backed securities worked out positively. We think very highly of the quality of execution.
Since May 2008 the team has delivered value to its investors by consistently outperforming both the benchmark (Iboxx EUR Corporates) and the category average with favourable risk metrics. In so doing, they have managed to generate alpha across a broad range of performance drivers both in down and rising markets through both beta positioning and bond selection across diverse sectors. On a risk-adjusted basis the fund ranks in the category’s top quintile on a five-year basis. In 2014 it outperformed both the benchmark and the category average, benefitting from positive beta positioning across sectors and strong security selection.
Manager name: Jean-Philippe Munch
Nominated for work on: HSBC GIF Euro Bond
Jean-Philippe Munch manages several euro diversified bond mandates at HSBC, in which he leverages the expertise of a cohesive team of 23 portfolio managers, specialised in government, inflation-linked and corporate bonds. The average experience, quality and stability of this team are very distinctive, as several of the portfolio managers, including Munch, have been working together for many years at HSBC. We are equally impressed by the quality of the fundamental analysts at the team’s disposal, who are heavily involved in the investment process. Munch has demonstrated his ability to use these resources effectively to deliver incremental and regular outperformance over time, including in challenging market conditions. He has outperformed the Morningstar EUR Diversified Bond Category each year since taking over the fund’s portfolio in 2008, without excessive risk-taking, as evidenced by the fund’s stellar risk-adjusted record (5-star Morningstar Rating as of January 2015). Over the period, he has also succeeded in outpacing the Barclays Euro Aggregate Bond index, an achievement that is rare enough in the euro diversified bond space to be highlighted. The strategy shone again in 2014, outperforming its peers by 2.77 percentage points (in EUR terms), on the back of successful security selection in hybrid corporate names and an overweight in government bonds versus corporate bonds in Spain and Italy. This success testifies to Munch’s experience and exceptional ability to leverage HSBC’s diverse fixed-income capabilities.