De ti mest populære fondene i juli

Vanligvis er SKAGEN på topp over de mest populære fondene, men det er et par over overraskelser i listen denne gangen. 

Thomas Furuseth 09.08.2013 | 11:04
Facebook Twitter LinkedIn

Listen over hvilke fond som er mest sett på Morningstar i juli blir nok litt preget av høytrykk og ferien, noe som betyr litt lavere trykk på Morningstar enn vanlig.

DNB Nordic Technology

Fondet ledes av blant annet Anders Tandberg-Johnsen og Sverre Bergland og de har hatt svært gode resultater i dette norden-orienterte fondet siden de tok over fondet på begynnelsen av 2000-tallet. Fondet har en mindre kjent referanseindeks, men også sammenlignet med andre referanser gjør trioen det godt.  Det er verdt å huske på at et sektorfond bør benyttes med omhu. En kjapp titt på innholdet i fondet viser at mange av aksjene finnes i mange andre porteføljer, blant annet SKAGEN Global og andre norden-orienterte fond. Sjekk derfor hva du har av verdipapirer allerede og gjennomfør gjerne en X-ray av porteføljen din. Er porteføljen lett på teknologi, er dette det fondet de fleste av dine medinvestorer ser nærmere på.

SKAGEN Global og SKAGEN Kon-Tiki

Folkefondene fra Stavanger har tatt Norden med storm. Dette er blant Norges og Nordens største fond (det finnes større fond i Sverige) og det er naturlig at mange ønsker å følge med opp- og nedturene til teamene til Kristian Falnes og Kristoffer Stensrud. SKAGEN Global opplever et ganske stort tilbakesteg i år, mens SKAGEN Kon-Tiki har god relativ avkastning også hittil i år. Førstnevnte har nok hatt litt trøblete tid med sin vekstmarkedseksponering, mens SKAGEN Kon-Tiki har en støtdempende del i utviklede markeder.

DNB Global Indeks

Et relativt nytt og billig fond fra Norges største finanskonsern. Et passivt forvaltet indeksfond som følger indeksen godt, men som har slått gjennomsnittet i sin kategori både 2011, 2012 og 2013, ettersom investorer har søkt tilflukt i amerikanske aksjer. Fondet har passert 2 milliarder i forvaltningskapital. Om du heller ønsker et aktivt fond, bokmerk gjerne dette fondet for å bruke det som en referanse. Det går også an å finne børsfond eller alternativer til denne jobben.

SEB HighYield sikret til NOK

Vær obs når du ser på grafer og lignende at fondet står i en bred «Øvrig» kategori hvor alle fond som ikke passer et annet sted havner. Det gjør at sikringen til NOK eller andre elementer gir et noe unyansert bilde av fondets resultater. Legg opp en liste på Morningstar.no med tilsvarende fond og sammenlign fondene herifra. Du kan også snevre deg inn til noen alternativer og benytte «Fondssammenligner», eller åpne 'Historikk'-fliken og de andre interessante flikene på flere fond for å sammenligne.

East Capital Russland

East Capital har ikke gitt samme gode resultater i de senere år, slik som fondet tidligere hadde, men det er absolutt akseptabelt resultat. Fondet har dog noe høyere risiko som medfører fondets 3 Morningstar stjerner. Russland generelt har hatt vanskeligheter med sitt rykte ovenfor investorer, og det er nok derfor Russland-fond ser billigere ut enn de fleste andre fond basert på blant annet P/E. De som sover godt med ekstra risiko, kan se nærmere på motsyklisk investeringscase i vekstmarkeder og Russland, men hold porteføljen balansert med innslag av flere markeder. Russlandfond er konsentrert på noen få sektorer (3-4), og bør derfor diversifiseres. Igjen, slik som med sektorfondet, kan det være lurt å sjekke dine eksisterende fond. Forvaltere som tiltrekkes av lav verdsettelse kan allerede ha satt penger på russiske aksjer, slik at hvis du legger mer penger inn i dette markedet kan du få dobbelt opp.

Holberg Kreditt

Fondet er, som DNB Global Indeks, et relativt nytt fond. Fondet har også tiltrukket seg 2,4 milliarder kroner i investorkapital og resultatene har vært gode. Husk igjen å forsøke å finne nære konkurrenter til dette fondet da dette fondet har en del mer kredittrisiko enn andre fond i kategorien. Sjekk gjerne kredittkvalitet og selskapene som ligger til grunn for fondet slik at du har en forståelse av risiko- og avkastningsmuligheter.

Alfred Berg Høyrente

Fondet her har hatt høyere avkastning og følgelig kan det antas høyere kredittrisiko, enn for eksempel Holberg Kreditt. Fondet har lenger historikk, men byttet forvalter på slutten av 2010. Hvis man ser fondene opp mot hverandre har Alfred Berg Høyrente mer moderat avkastning første 7 måneder av 2013 enn Holberg Kreditt, mens det motsatte var tilfellet i 2012. Igjen bør en gjøre videre undersøkelser av fondets eksponering. De fleste rentefond er det verdt å holde et ekstra øye på i disse dager, sjekk gjerne forventet rente, durasjon (fondets sensitivitet til renteendringer), hvor fondets verdipapirer holder til og selvfølgelig kredittverdigheten.

DNB Finans

Husk, som med teknologifondet, at man bør sjekke hvilken finanseksponering som ligger til grunn i bredere fond. Det er naturlig å gravitere mot fond som har opplevd 40-50 % avkastning siste året, men det betyr ikke nødvendigvis at en bør hoppe på. Sørg i alle fall for at det passer inn i porteføljen, sjekk hvor stor finanseksponering dine andre fond har. Er det ett hull, så kan det gjerne tettes med slike fond, eller du kan ta en aktiv posisjon basert på eget syn. Fondet har ikke skremmende høy P/E, og aksjene som fondet eier har heller ikke en skremmende verdsettelse basert på Morningstar Kvantitativ aksjerating, men du bør kanskje være forsiktig med å forvente like høy avkastning fremover. Utover det har DNBs forvaltere klart å skape god avkastning i dette fondet frem til nå.

Pareto Kreditt

Sist, men ikke minst med sine 3,2 milliarder under forvaltning, har vi Pareto Kreditt, som ligner noe på Alfred Berg Høyrente og Holberg Kreditt. Avkastningsmessig ligner det nok mest på Holberg-fondet, og de har også verdipapirer fra noen av de samme utstederne på topp 10 listen. Forvalterne har relativt sett lengre tid bak spakene enn de andre to fondene, slik at det er lettere å attribuere den den lange avkastningen i dette fondet til forvaltningsteamet

 «Gjør det selv»

Det er større andel «Gjør det selv» investorer på Morningstar.no, men det kunne godt ha vært litt flere brede fond på topplisten. Det er vel og bra at en søker etter spesialistfond, men det er også viktig at man husker å sjekke de litt trauste fondene jevnlig. Sjekk spesielt om fondet oppfører seg som forventet gitt markedsbevegelsene. Dere som for eksempel har sett på SKAGEN Global i mange år, har sikkert lagt merke til at fondet typisk sliter i urolige perioder slik som 2008 og 2011. Hittil i år har det vært enda sterkere fokus på den vestlige verden, mens vekstmarkedene henger etter, derfor er utviklingen deres forståelig. Etter et dårlig år har riktignok SKAGEN Global hoppet høyt året etter, det gjenstår riktignok å se om det samme vil skje i 2014, og endog hva som skjer i resten av 2013.

Når det gjelder kredittfond så har dere forhåpentligvis investert for en stund tilbake og følger opp fondene som nevnt ovenfor, hvis du vurderer fondene for deres gode avkastning nå, bør du også gå gjennom fondene nøye for å forsikre deg om at du forstår hva det vil si å investere der i dagens klima. Med bedre viten og forståelse, så kanskje du forstår bedre hva du investerer i og gjør det på rette premisser. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
DNB Finans A2 478,28 NOK0,13Rating
DNB Global Indeks A778,14 NOK0,43Rating
DNB Teknologi A5 337,30 NOK0,35Rating
Holberg Kreditt A118,68 NOK0,11Rating
SEB Global High Yield A H-NOK216,76 NOK-0,04
SKAGEN Global A4 025,03 NOK0,04Rating
SKAGEN Kon-Tiki A1 231,74 NOK0,56Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer